Moja prvá vianočka (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Na Vianoce (keď som ešte
nekváskovala) som si
povedala, že je na čase skúsiť upiecť vianočku. Našla
som si niekoľko
receptov a z nich si
vytvorila svoj vlastný. Bolo úžasné ako sa mi na prvý krát
podarila. A preto sa s vami
rada podelím o tento super
recept.
150 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Namočíme si sušené ovocie aspoň na 3 hodiny do rumu zriedeneho vodou.
- Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto si preosejeme múku. V strede urobíme priehlbinu, rozdrobíme do nej droždie, posypeme 2 lyžicami cukru, nalejeme 1/2 až 3/4 množstva vlažného mlieka. Jemne poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30 minút nakysnúť.
- Po polhodine pridáme zvyšný cukor, vanilínový cukor, med, zmäknuté maslo, soľ a zvyšné mlieko. Miesime v robote hákmi na cesto asi 8 minút na najvyššej rýchlosti. Pridáme osušené hrozienka, nakrájené slivky a datle a miesime ešte 2 minúty. Misu prikryjeme utierkou a necháme hodinu nakysnúť na teplom mieste.
- Po nakysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, vytvoríme bochník, ktorý si rozdelíme na 3 časti. Časti by nemali byť rovnaké, ale od najväčšej po najmenšiu. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmeme najväčší diel cesta, rozdelíme na 3 časti a priamo na plechu upletieme vrkoč. Potom si vezmeme druhú časť, postup zopakujeme a vrkoč položíme na predchádzajúci. Nakoniec vezmeme najmenšiu časť, upletieme najmenší vrkoč a uložíme navrch. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút nakysnúť.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Po nakysnutí vložíme vianočku do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút. Potom vianočku vytiahneme. Potrieme studenou vodou (alebo rozšľahaným vajíčkom), posypeme mandľovými lupienkami a pečieme ešte asi 15 minút. Samozrejme záleží od rúry a preto vianočku kontrolujeme. Po upečení vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme jesť. Dobrú chuť :)