Moja prvá vianočka (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Na Vianoce (keď som ešte nekváskovala) som si povedala, že je na čase skúsiť upiecť vianočku. Našla som si niekoľko receptov a z nich si vytvorila svoj vlastný. Bolo úžasné ako sa mi na prvý krát podarila. A preto sa s vami rada podelím o tento super recept.

150 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Namočíme si sušené ovocie aspoň na 3 hodiny do rumu zriedeneho vodou.
  2. Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto si preosejeme múku. V strede urobíme priehlbinu, rozdrobíme do nej droždie, posypeme 2 lyžicami cukru, nalejeme 1/2 až 3/4 množstva vlažného mlieka. Jemne poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30 minút nakysnúť.
  3. Po polhodine pridáme zvyšný cukor, vanilínový cukor, med, zmäknuté maslo, soľ a zvyšné mlieko. Miesime v robote hákmi na cesto asi 8 minút na najvyššej rýchlosti. Pridáme osušené hrozienka, nakrájené slivky a datle a miesime ešte 2 minúty. Misu prikryjeme utierkou a necháme hodinu nakysnúť na teplom mieste.
  4. Po nakysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, vytvoríme bochník, ktorý si rozdelíme na 3 časti. Časti by nemali byť rovnaké, ale od najväčšej po najmenšiu. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmeme najväčší diel cesta, rozdelíme na 3 časti a priamo na plechu upletieme vrkoč. Potom si vezmeme druhú časť, postup zopakujeme a vrkoč položíme na predchádzajúci. Nakoniec vezmeme najmenšiu časť, upletieme najmenší vrkoč a uložíme navrch. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút nakysnúť.
  5. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
  6. Po nakysnutí vložíme vianočku do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút. Potom vianočku vytiahneme. Potrieme studenou vodou (alebo rozšľahaným vajíčkom), posypeme mandľovými lupienkami a pečieme ešte asi 15 minút. Samozrejme záleží od rúry a preto vianočku kontrolujeme. Po upečení vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme jesť. Dobrú chuť :)