Foto: Niika
Je to jediná knedľa, ktorá sa mi vždy podarí. Chutné sú z tohto cesta samozrejme aj buchty na pare.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Droždie, soľ a cukor rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme vzísť kvások. K múke v mise pridáme vykysnutý kvások, všetko spolu zmiešame a vymiesime cesto. Pozor! Cesto na knedľu nemôže byť príliš husté, preto pridávame po lyžici vody a miesime ďalej... Keď je cesto na dotyk jemné a nie ako kameň, dáme ho kysnúť na cca 40 minút na teplé miesto.
-
2
Z tejto dávky vyjdú dve menšie knedle. Takže vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré jemne vyvaľkáme a stočíme, necháme ešte podkysnuť 10 minút.
-
3
Za ten čas pripravíme vodu na parenie knedlí. Ja to robím klasicky ako moja prababka. Nemám žiadne špeciálne hrnce na parenie, proste len nechám zovrieť vodu, na vrch hrnca pripevním tenký kuchynský uterák a pripravím si nerezovú misu na zakrytie knedlí počas parenia.
- 4
Knedle paríme 20 minút. Po 20 minútach knedle vyberieme na tanier a omastíme s trochou oleja. Necháme vychladnúť.
- 4
Diskusia k receptu