Moja fazuľová polievka na sladko-kyslo s klobásou
Môj recept od mamy
tepelná úprava
Suroviny
menšia dlaň na porciu veľká |
|
1-3 ks |
|
4 ks (viac druhov) |
|
5-7 ks |
|
5-7 ks |
|
3-5 ks |
|
5-10 ks bez kôstok |
|
1-3 PL |
|
250 ml |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Fazuľu (ja používam veľkú strakatú švábku) si deň vopred namočíme (cca 8-12 hod.). Vodu potom zlejeme a fazuľu znovu premyjeme. Do veľkého hrnca (ja používam tlakový - najlepšie) si dáme najskôr predvariť klobásy (dobré je mať aspoň dva druhy: domácu a údenú). Keď sú mäkké, vyberieme z kuchty a odložíme.
- 2
Do tej istej vody dáme fazuľu, sušené slivky, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie - všetko odhadom a podľa chuti, soľ nepridávam, podľa chuti až nakoniec. V kuchte varíme pri slabšom tlaku cca 30 min. (fazuľa musí byť uvarená na 3/4), vždy záleží podľa fazule. Lepšie je mať po otvorení kuchty fazuľu tvrdšiu, ako rozvarenú, preto, ako ste zvyknutí :) Potom polievku dáme znovu variť, bez tlakovej pokrievky, pridáme nakrájané zemiaky a na kolieska pokrájanú predvarenú klobásu.
- 3
So smotany na šľahanie (musí byť 33% - najlepšia chuť) a hladkej múky spravíme zátrepku (ja vždy v hrnčeku dobre rozmiešam 2-3 PL múky a trochu smotany) a pomaly vmiešame do polievky (nemáme radi moc husté - múkové polievky). Dolejeme zbytok smotany a dochutíme octom, cukrom, soľou, slivkovým lekvárom - všetko podľa chuti, my máme radi sladšiu a jemne kyslú. Všetko prevaríme ešte cca 15-20 minút, kým nie sú mäkké zemiaky a nie je cítiť múka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu