Moja fazuľová polievka na sladko-kyslo s klobásou

giacommo - fotkagiacommo, 8. marca 2012

Môj recept od mamy

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

menšia dlaň na porciu veľká
1-3 ks
4 ks (viac druhov)
5-7 ks
5-7 ks
3-5 ks
5-10 ks bez kôstok
1-3 PL
250 ml
2-3 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Fazuľu (ja používam veľkú strakatú švábku) si deň vopred namočíme (cca 8-12 hod.). Vodu potom zlejeme a fazuľu znovu premyjeme. Do veľkého hrnca (ja používam tlakový - najlepšie) si dáme najskôr predvariť klobásy (dobré je mať aspoň dva druhy: domácu a údenú). Keď sú mäkké, vyberieme z kuchty a odložíme.

  2. 2

    Do tej istej vody dáme fazuľu, sušené slivky, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie - všetko odhadom a podľa chuti, soľ nepridávam, podľa chuti až nakoniec. V kuchte varíme pri slabšom tlaku cca 30 min. (fazuľa musí byť uvarená na 3/4), vždy záleží podľa fazule. Lepšie je mať po otvorení kuchty fazuľu tvrdšiu, ako rozvarenú, preto, ako ste zvyknutí :) Potom polievku dáme znovu variť, bez tlakovej pokrievky, pridáme nakrájané zemiaky a na kolieska pokrájanú predvarenú klobásu.

  3. 3

    So smotany na šľahanie (musí byť 33% - najlepšia chuť) a hladkej múky spravíme zátrepku (ja vždy v hrnčeku dobre rozmiešam 2-3 PL múky a trochu smotany) a pomaly vmiešame do polievky (nemáme radi moc husté - múkové polievky). Dolejeme zbytok smotany a dochutíme octom, cukrom, soľou, slivkovým lekvárom - všetko podľa chuti, my máme radi sladšiu a jemne kyslú. Všetko prevaríme ešte cca 15-20 minút, kým nie sú mäkké zemiaky a nie je cítiť múka.

Diskusia k receptu

janealli
Takúto si ju pamätám z detstva, keď mi ju varievala moja stará mama v dedine pod Tatrami. Bolá skvelá, nedávala tam už ale slivkový lekvár, len dosť sušených sliviek.
giacommo
Áno, lekvár len podľa chuti, my máme radi takú sladšiu :)
evanaaa
Tak takúto som ešte nejedla, ale ochutnala by som. A ak niekde dávam múku na zátrepku, tak trocha dlhšie povarím, aby sa chuť múky stratila, ak len chvíľku, asi je ju cítiť. Pritom niekde jej dávam dosť, ak chcem hustejšie jedlo ( omáčku, ap.).
giacommo
Aj ja múku dobre vždy prevarím, ale dávam jej málo... Cez víkend som ju varil, takmer už nie je :)