Môj prvý domáci celozrnný chlebík

anina6 - fotkaanina6, 17. januára 2013
Môj prvý domáci celozrnný chlebík
Foto: anina6

Konečne som sa odhodlala aj ja upiecť domáci chlieb. Poviem vám mala som pred tým dosť rešpekt , ale skúsila som a chlebík Zobraziť celý popisKonečne som sa odhodlala aj ja upiecť domáci chlieb. Poviem vám mala som pred tým dosť rešpekt , ale skúsila som a chlebík je na svete.

15 minút
príprava
50 minút
na 160-230 °C

Suroviny

200 g
300 g
21 g
1/2 ČL
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
3 dcl (teplá)




Postup

  1. 1

    Deň pred tým, než som sa chystala piecť, dala som si múku ohriať na izbovú teplotu. Čiže som ju nechala v kuchyni na linke. Ráno som si prichystala všetky suroviny a reku poďme na to dievča, či to zvládneš? Samozrejme, že som si pomohla Varechou a receptami čo tu dali naše Varecháčky, za čo im patrí moja veľká vďaka. Takže k veci, múku som si preosiala ale len tú hladkú T65O, tú celozrnnú som rozmýšlala, že asi netreba asi by mi ostala na site, neviem, takže tú teda nie. Nasypala som ju do misky a pripravila som si kvások.

  2. 2

    Kvások som urobila z teplej vody, lyžičky cukru a polovičky kocky droždia. Ked to vykyslo, pridala som ho k múke, pridala som postupne soľ, ocot a rascu a vypracovala som cesto, ktoré som si podlievala teplou vodu. Po vypracovaní cesta, keď sa mi zdalo, že je asi vhodné na kysnutie, som ho pekne pomúčila a prikryla utierkou. Cesto mi odpočívalo, a ja som ho stále chodila obzerať, ako taký zázrak. Zdalo sa mi, že nie veľmi sa mu chce zväčšovať objem, tak som ho preniesla ku kachľovcu a podarilo sa.

  3. 3

    Vykysnuté cesto som ešte raz prehnietla, vypracovala do tvaru dlhého chlebíka a na plechu som ho ešte nechala oddychovať asi polhodinku.

  4. 4

    Samozrejme, že mi pekne nakysol, tak som ho šupla do pripravenej nahriatej rúry. Predtým som ho ešte potrela studenou vodou a posypala sezamovými semiačkami.Piekla som asi 15 minút na 230 stupňoch v teplovzdušnej rúre, potom som stiahla teplotu na 160 stupňov a dopekala som asi 40 minút. A ešte párkrát počas pečenie som ho tou studenou vodou potrela. Pozerala som do tej rúry, ako na taký malý zázrak, čo sa tam deje. A veru pre mňa to bol zázrak a zážitok, upiekla som svoj prvý chlebík. A tá vôňa .......

Diskusia k receptu

denyany
Blahoželám, chlebík vyzerá krásne a ak ti aj chutí, niet čo dodať!
frezia68
Stačí raz začať a budeš závislá :-))) Ani si nevedela,aká si šikovnica,lebo chlebík vydarený :-)
turistka
Ako píše@frezia68 , je to pravda a chlebík sa Ti krásne vydaril, zažiješ, že sa po ňom len tak "zapráši " :-)
danielas
Gratulujem . Aký pekný chlebík :-) A teraz sa len rozbehneš...
izabella929
chlebík vyzerá prekrásne...) pekne vysoký aj kôrku má prepečenú.-) super...
stajka
pekný chlebík,pečiem dosť často,ešte si ho narežem na vrchu,aby nepopraskal,len také pásy ako na kúpenskom.
miamia
gratulujem k prvému chlebíku, vyzerá perfektne! :) a už ti ten z obchodu chutit nebude... :)
mesiar50
Anina6
Aj ja sa pripájam ku gratulantom.Tvoj prvý chlebík
nemá žiadnu chybu.
Blahoželám.
anina6
viete ako mi je, ako keby som mala narodeniny, všetkým vám veľmi pekne ďakujem a nielen za tie pekné komentáre, ale aj za to, že som medzi vami a mám sa od koho učiť. a veru z chlebíka už veľa nezostalo, zajtra alebo v sobotu pečiem zas.
rybarkuchar
Vitaj v klube. Ten pocit keď ochutnáš svoj prvý chlieb si budeš dlho pamätať. Je to úžasný pocit. Len tak ďalej.
anina6
rybarkuchar ďakujem a ozaj ten pocit je ozaj úžasný.
evanaaa
@anina6 , milá moja, ja len zbieram odvahu ( a dosť dlho to trvá), ty si teda už tým prešla, obdivujem, aj závidím. Ale tak mi treba. Lenže u nás je dosť chladno, my cez deň nekúrime, až navečer, neviem, ako by mi cesto kyslo. A ty kde máš múku, keď píšeš, že si ju deň pred pečením vybrala aby sa ohriala? Ale ak by sa mi podaril tyký chlebíček ako ten tvoj, tak asi by som tiež prežívala eufóriu.
anina6
evanaaa, ja múku držím v špajzi, a keďže bývam v rodinnom dome, tak mám možnosť si prikúriť kachľovcom, lebo tiež šetríme plynom ako sa dá. a teplo mi ide pekne po všetkých izbách. a ja stále ked idem piecť kysnuté, tak si múku dám do kuchyne, aby dostala tú správnu izbovú teplotu. a mimochodom, idem piecť zasee, lebol chlebík nám už došiel. uvidím, ako sa podarí tentokrát. ved vyskúšaj aj ty, určite sa ti podarí. a ozaj doslova si to vystihla, prežívala som eufóriu, ďakujem za tvoj milý komentár, nech sa ti darí.
sracz
Prekrásna "prvotina" milá @anina6 of HN - šikovná si, už še možeš vidavac, kedz znaš aj chľib upic -:))) - Vweru dĺĺĺĺĺĺho si budeš pamätať deň, keď si vlastnoručne vymiesila, upiekla a ochutnala tento chlebík!!! Blahoželám a prajem veľa zdaru do hľadania toho iba Tvojho rcp, najsamlepšejšieho! Aj ja mám nádherné spomienky na svoje ranné detstvo, keď som v 50_tych rokoch nosieval bochník uhnetený rukami Lady Ann, mojej babičky po mamke - široký ako kuchyňský stôl - do pekárne pri malom kostole v Košiciach. Pozn.: prepáč, iba malú radu do budúcnosti, na titulnej snímke pootoč chlebík, reznou stranou, asi o 20 stupňov vo smere hodinových ručičiek!
anina6
sracz ďakujem pekne za milý a šumny komentar. jasne, že som mala chlebík otočiť reznou stranou, len tak ci povim, že som maturovala nelen s chlebom, ale aj s focením a vkladaním fotiek do PC. Program mám nainštalovaný v angličtine, tak ma museli decká cez mobil navigovať, ako ten chlebík z foťaku dostanem do PC. teraz už viem ako na to, takže najbližišie chlebík odfocím, jak še patri.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia