Môj prvý domáci celozrnný chlebík

Autor receptu: anina6

Konečne som sa odhodlala aj ja upiecť domáci chlieb. Poviem vám mala som pred tým dosť rešpekt , ale skúsila som a chlebík je na svete.

15 minút
príprava
50 minút
na 160-230 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň pred tým, než som sa chystala piecť, dala som si múku ohriať na izbovú teplotu. Čiže som ju nechala v kuchyni na linke. Ráno som si prichystala všetky suroviny a reku poďme na to dievča, či to zvládneš? Samozrejme, že som si pomohla Varechou a receptami čo tu dali naše Varecháčky, za čo im patrí moja veľká vďaka. Takže k veci, múku som si preosiala ale len tú hladkú T65O, tú celozrnnú som rozmýšlala, že asi netreba asi by mi ostala na site, neviem, takže tú teda nie. Nasypala som ju do misky a pripravila som si kvások.
  2. Kvások som urobila z teplej vody, lyžičky cukru a polovičky kocky droždia. Ked to vykyslo, pridala som ho k múke, pridala som postupne soľ, ocot a rascu a vypracovala som cesto, ktoré som si podlievala teplou vodu. Po vypracovaní cesta, keď sa mi zdalo, že je asi vhodné na kysnutie, som ho pekne pomúčila a prikryla utierkou. Cesto mi odpočívalo, a ja som ho stále chodila obzerať, ako taký zázrak. Zdalo sa mi, že nie veľmi sa mu chce zväčšovať objem, tak som ho preniesla ku kachľovcu a podarilo sa.
  3. Vykysnuté cesto som ešte raz prehnietla, vypracovala do tvaru dlhého chlebíka a na plechu som ho ešte nechala oddychovať asi polhodinku.
  4. Samozrejme, že mi pekne nakysol, tak som ho šupla do pripravenej nahriatej rúry. Predtým som ho ešte potrela studenou vodou a posypala sezamovými semiačkami.Piekla som asi 15 minút na 230 stupňoch v teplovzdušnej rúre, potom som stiahla teplotu na 160 stupňov a dopekala som asi 40 minút. A ešte párkrát počas pečenie som ho tou studenou vodou potrela. Pozerala som do tej rúry, ako na taký malý zázrak, čo sa tam deje. A veru pre mňa to bol zázrak a zážitok, upiekla som svoj prvý chlebík. A tá vôňa .......