Kapustový šalát
Kapustový šalát

Môj doladený šalát Coleslaw fotorecept

adina1 - fotkaadina1, 25. júla 2017
Môj doladený šalát Coleslaw (fotorecept)
Foto: adina1

Jeden názov - tisíce receptov... Keďže inšpirácií nikdy nie je dosť, ponúkam aj ja moju verziu tejto sviežej obľúbenej pochúťky. Jednoduchá príprava, dlhá trvanlivosť Zobraziť celý popisJeden názov - tisíce receptov... Keďže inšpirácií nikdy nie je dosť, ponúkam aj ja moju verziu tejto sviežej obľúbenej pochúťky. Jednoduchá príprava, dlhá trvanlivosť a úžasná chuť postavili tento šalát na TOP priečku v mojom šalátovom rebríčku... :-)

10
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 2-3 kg stredne veľká hlávka
4 ks
2 ks
1 šálka
2 šálky (alebo biely grécky jogurt)
1/2 šálky
1/2 šálky
5 PL
5 PL (alebo dijonská)
5 PL
3 PL
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Kapustu si nastrúhame alebo nakrájame na čo najjemnejšie kúsky, alebo tenké rezance. Presypeme ju lyžicou soli a prelejeme olivovým olejom. Poriadne premiešame a necháme odstáť - aspoň 1 -2 hodiny. Potom kapustu poriadne postláčame, aby pustila tekutinu a zmäkla. Stečenú vodu z kapusty zlejeme. Tento krok preskočíme, ak chceme, aby šalát zostal chrumkavý. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu nakrájame tiež na drobné kúsky. Pridáme ku kapuste a všetko spolu dobre premiešame.

    Môj doladený šalát Coleslaw (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si zálievku: V mise zmiešame všetky ingrediencie - majolenku, pochúťkovú smotanu, smotanu na šľahanie, chren, horčicu, vínny ocot, cukor a korenie. Zmes nemá byť moc hustá, aby bol šalát vláčny. Chuťovo má byť zálievka viac sladká, ako kyslá a mala by v nej prenikať pikantná chuť chrenu. Ak je zálievka málo výrazná, nebojte sa chrenu pridať. Naopak, ak chren nemusíte, môžete množstvo znížiť, alebo ho celkom vynechať - ale potom to už je o inej chuti.... Ak ste vynechali prvý krok a kapustu ste nenasolili, je potrebné do zálievky pridať aj podľa chuti soľ. Zálievku je tiež vhodné nechať odstáť, aby sa chute spojili - ideálne kým sa marinuje kapusta v soli.

    Môj doladený šalát Coleslaw (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo väčšej nádobe spojíme zeleninovú zmes so smotanovou zálievkou a ideálne je nechať šalát odpočívať v chlade do ďalšieho dňa. Ale dá sa konzumovať aj hneď. Výhodou tohoto šalátu na rozdiel od šalátov listových je, že ho kľudne môžeme naraz urobiť väčšie množstvo, pretože v chladničke vydrží aj týždeň a na chuti mu to neuberá - skôr pridáva :-) Je preto ideálnym spoločníkom na prázdninové opekačky, výlety do prírody či na chatu... Treba vyskúšať... Prajem dobrú chuť

Diskusia k receptu

relaxx1
znie to skvelo dobre popisany postup. mne by sa to hodilo k reznu a zemiakovej kasi ☺
garanco
Pekne spracovaný recept, iste aj šalát je veĺmi chutný, len na môj vkus je v ňom veĺa smotany - majolenky - oleja, ale každý si iste môže rcp. upraviť podĺa chuti.
lilyre
Páči sa mi, vyskúšam , cez víkend sa stretne rodina, vďaka
adina1
Ten dressing sa dá urobiť samozrejme aj bez majolenky , miesto šľahačky sa môže použiť napr. mlieko, miesto pochúťkovej smotany light biely jogurt .... Variáciám sa medze nekladú ... Záleží len na Vás, koľko kalórií si chcete "dopriať".... Ale treba si uvedomiť, že kapusta je sama o sebe nie moc výraznej chuti, takže zálievka tvorí podstatnú časť šalátu...
beatacsontosova
Výborný recept, skúsila som z ca kilovej kapusty. Keďže som robila neskoro večer, tak som iba osolila a postalo to iba kým som spravila zálievku, šťavu som nechala, famozne, jedli sme to len samotne ani grilované mäso nebolo treba:) na druhý večer zase iná chuť, čím viac stojí tým je lepší, mno viac už nebude stáť bo sme zožrali:) kapustu som iba sekala v cutteri, bolo to fakt raz dva.