Môj doladený šalát Coleslaw fotorecept
Foto: adina1
Jeden názov - tisíce receptov... Keďže inšpirácií nikdy nie je dosť, ponúkam aj ja moju verziu tejto sviežej obľúbenej pochúťky. Jednoduchá príprava, dlhá trvanlivosť Zobraziť celý popisJeden názov - tisíce receptov... Keďže inšpirácií nikdy nie je dosť, ponúkam aj ja moju verziu tejto sviežej obľúbenej pochúťky. Jednoduchá príprava, dlhá trvanlivosť a úžasná chuť postavili tento šalát na TOP priečku v mojom šalátovom rebríčku... :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
cca 2-3 kg stredne veľká hlávka |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
1 šálka |
|
2 šálky (alebo biely grécky jogurt) |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
5 PL |
|
5 PL (alebo dijonská) |
|
5 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Kapustu si nastrúhame alebo nakrájame na čo najjemnejšie kúsky, alebo tenké rezance. Presypeme ju lyžicou soli a prelejeme olivovým olejom. Poriadne premiešame a necháme odstáť - aspoň 1 -2 hodiny. Potom kapustu poriadne postláčame, aby pustila tekutinu a zmäkla. Stečenú vodu z kapusty zlejeme. Tento krok preskočíme, ak chceme, aby šalát zostal chrumkavý. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu nakrájame tiež na drobné kúsky. Pridáme ku kapuste a všetko spolu dobre premiešame.
-
2
Urobíme si zálievku: V mise zmiešame všetky ingrediencie - majolenku, pochúťkovú smotanu, smotanu na šľahanie, chren, horčicu, vínny ocot, cukor a korenie. Zmes nemá byť moc hustá, aby bol šalát vláčny. Chuťovo má byť zálievka viac sladká, ako kyslá a mala by v nej prenikať pikantná chuť chrenu. Ak je zálievka málo výrazná, nebojte sa chrenu pridať. Naopak, ak chren nemusíte, môžete množstvo znížiť, alebo ho celkom vynechať - ale potom to už je o inej chuti.... Ak ste vynechali prvý krok a kapustu ste nenasolili, je potrebné do zálievky pridať aj podľa chuti soľ. Zálievku je tiež vhodné nechať odstáť, aby sa chute spojili - ideálne kým sa marinuje kapusta v soli.
-
3
Vo väčšej nádobe spojíme zeleninovú zmes so smotanovou zálievkou a ideálne je nechať šalát odpočívať v chlade do ďalšieho dňa. Ale dá sa konzumovať aj hneď. Výhodou tohoto šalátu na rozdiel od šalátov listových je, že ho kľudne môžeme naraz urobiť väčšie množstvo, pretože v chladničke vydrží aj týždeň a na chuti mu to neuberá - skôr pridáva :-) Je preto ideálnym spoločníkom na prázdninové opekačky, výlety do prírody či na chatu... Treba vyskúšať... Prajem dobrú chuť
Diskusia k receptu