Mini pizze z celozrnnej múky fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 6. marca 2012
Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept)
Foto: janikbj
20-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

350 g
3/4 kocky čerstvé (alebo sušené)
2,5 dl alebo kefír
1 ČL
necelý 1 dl
0,5 ČL
20 g zmäknuté
10 g (nemusí byť)
 (nemusí byť)
  podľa chuti




Postup

  1. 1

    Celozrnnú múku cez väčšie sitko preosejeme do misky, aby sa prevzdušnila. Čo ostane v sitku, vrátime späť k múke. Do stredu urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, zasypeme cukrom a zalejeme asi 1dl vlažného mlieka. Prikryjeme utierkou a kvások necháme asi 30min. kysnúť.

    Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď kvások vykysne, pridáme do misky zmäknuté maslo (myslím, že sa dá nahradiť olivovým olejom, ale neskúšala som), kyslé mlieko (cmar, kefír, acidko,...), soľ a podľa chuti aj nejaké bylinky. Ja zvyknem dávať provensálske korenie. Vymiesime vláčne cesto a necháme ho aspoň hodinu na teplom mieste vykysnúť,kým nezdvojnásobí objem. Z vykysnutého cesta si bez zbytočného hrania urobíme valec a rozdelíme na 6 dielov (alebo podľa toho,aké veľké/ malé pizze chceme). Naolejovanými rukami každý dielik roztiahneme na placku hrubú asi 5mm a dáme na olejom vymastený plech.

    Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oblohu na pizze si dáme podľa vlastnej chuti, ja odporúčam placky natrieť olivovým olejom, do ktorého sme pretlačili cesnak a pridali bylinky (oregano, bazalka, kto čo rád), chutí mi to na nich viac ako paradajkový základ.

    Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na olejovo-cesnakový základ zvyknem dávať salámu alebo šunku, nivu, listový špenát, olivy a na vrch tvrdý syr. Pripravené pizze necháme ešte asi 10min podkysnúť, akurát sa vyhreje rúra.

    Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V rúre vyhriatej na 180-200 stupňov pečieme 20-30 min. treba odsledovať. Ja som v elektrickej rúre piekla 20 min. pri 180 stupňoch a na 5 min. som teplotu zvýšila na 200 a prepla rúru na dolný ohrev,aby boli zdola poriadne chrumkavé.

    Mini pizze z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

wenee
Tak toto musím vyskúšať.Keby nebola hlboká noc,tak idem hneď piecť :-)
bejgi
to je pizza ako pre mňa stvorená, bez salámy :)))
3sandra3
aj mne sa páčia mini pizze... ukladám a idem piecť,, no nie teraz,,, ale zajtra
janikbj
:-) ďakujem za komentáre, verím, že keď vyskúšate, bude chutiť, u nás majú vždy veľký úspech
valeri
Aj ja si ukladám recept, veľmi sa mi páči
janikbj
ďakujem, dievčatá, to cesto je naozaj veľmi chutné a navrch si dá každý, čo má rád, veľkosť si tiež každý podľa seba, kľudne aj malé krúžky vo veľkosti dlane :-)
budem rada, keď vyskúšate a ešte radšej, keď budú mini-pizze chutiť
bozulka
Dlho som odmietala piecť z inej ako z bielej múky.Syn ma zásobil špaldovou a celozrnnou múkou a čuduj sa svete ,chutí mi...a navyše je to zdravé.
cica2
parádne sa ti vydarili, dala by som si :-)
janikbj
´:-) ďakujem za komentáre, dievčence
@vareska1 , verím, že bude chutiť. naozaj odporúčam vyskúšať s olivovým olejom a cesnakom namiesto paradajkového základu :-)
vareska1
@janikbj tak a prisla jej chvila :-) ... v utorok cakam navstevu, tak som sa rozhodla upiect tuto fajnotu - len neviem, kolko kuskov z toho vyjde - bude stacit tato davka pre 5 dospelych??
janikbj
@vareska1 , som rada, že si sa rozhodla vyskúšať. pre 5 ľudí to určite stačiť nebude. z tejto dávky vyjde 6 ks, takých ako je na obrázku na plechu, čiže nie moc veľkých. urob radšej 2-násobnú dávku a keby sa zvýšilo, dajú sa zjesť aj ohriate.
janikbj
@fufinda1 , nie je to veľa. podľa mojej skúsenosti celozrnná múka si "pýta" viac droždia, lebo je ťažšia. ale keď máš iné skúsenosti, daj kľudne menej :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia