Foto: janikbj
na 180-200 °C
Suroviny
350 g |
|
3/4 kocky čerstvé (alebo sušené) |
|
2,5 dl alebo kefír |
|
1 ČL |
|
necelý 1 dl |
|
0,5 ČL |
|
20 g zmäknuté |
|
10 g (nemusí byť) |
|
(nemusí byť) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Celozrnnú múku cez väčšie sitko preosejeme do misky, aby sa prevzdušnila. Čo ostane v sitku, vrátime späť k múke. Do stredu urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, zasypeme cukrom a zalejeme asi 1dl vlažného mlieka. Prikryjeme utierkou a kvások necháme asi 30min. kysnúť.
-
2
Keď kvások vykysne, pridáme do misky zmäknuté maslo (myslím, že sa dá nahradiť olivovým olejom, ale neskúšala som), kyslé mlieko (cmar, kefír, acidko,...), soľ a podľa chuti aj nejaké bylinky. Ja zvyknem dávať provensálske korenie. Vymiesime vláčne cesto a necháme ho aspoň hodinu na teplom mieste vykysnúť,kým nezdvojnásobí objem. Z vykysnutého cesta si bez zbytočného hrania urobíme valec a rozdelíme na 6 dielov (alebo podľa toho,aké veľké/ malé pizze chceme). Naolejovanými rukami každý dielik roztiahneme na placku hrubú asi 5mm a dáme na olejom vymastený plech.
-
3
Oblohu na pizze si dáme podľa vlastnej chuti, ja odporúčam placky natrieť olivovým olejom, do ktorého sme pretlačili cesnak a pridali bylinky (oregano, bazalka, kto čo rád), chutí mi to na nich viac ako paradajkový základ.
-
4
Na olejovo-cesnakový základ zvyknem dávať salámu alebo šunku, nivu, listový špenát, olivy a na vrch tvrdý syr. Pripravené pizze necháme ešte asi 10min podkysnúť, akurát sa vyhreje rúra.
-
5
V rúre vyhriatej na 180-200 stupňov pečieme 20-30 min. treba odsledovať. Ja som v elektrickej rúre piekla 20 min. pri 180 stupňoch a na 5 min. som teplotu zvýšila na 200 a prepla rúru na dolný ohrev,aby boli zdola poriadne chrumkavé.
budem rada, keď vyskúšate a ešte radšej, keď budú mini-pizze chutiť
@vareska1 , verím, že bude chutiť. naozaj odporúčam vyskúšať s olivovým olejom a cesnakom namiesto paradajkového základu :-)