Mini orechovníky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 12. marca 2017
Mini orechovníky (fotorecept)
Foto: monty469

Po prvotnom nadšení som ostala trošku sklamaná, keď cesto popraskalo. Dalo sa to čakať, keďže plnka bola mokrá, a orechovníky zrolované do podkovy, ale Zobraziť celý popisPo prvotnom nadšení som ostala trošku sklamaná, keď cesto popraskalo. Dalo sa to čakať, keďže plnka bola mokrá, a orechovníky zrolované do podkovy, ale dúfala som, že to cesto vydrží. Ale aj napriek tomu, je naozaj fantastické - jemné a vláčne, v inom tvare - napr. šatôčky, by ostalo vcelku. Tak recept aj napriek tomu pridávam, nám veľmi chutí.

8
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
150 g
200 g
20 g
3 ks
4 PL (kyslá smotana)
štipka
2 PL
1 PL (vanilínový)
20 ml
Plnka:
320 g
200 g
80 g
z 1 citróna
2 ČL
190 ml




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme 20 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky, misu zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, t.j. zmäknuté maslo, žĺtky, štipku soli, grécky jogurt, cukor a vymiesime tuhšie cesto. Necháme ho odpočívať, a ideme urobiť plnku.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny na plnku okrem mlieka dáme do misy, postupne prilievame horúce mlieko a miešame. Plnka je dobre roztierateľná.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvážime na cca rovnaké časti, v mojom prípade 8 častí s váhou cca 126 g. Zoberieme prvý "bochníček", trošičku podsypeme múkou (ja mám drevenú dosku, tak je to potrebné, ak používate inú, možno nebude treba) a vaľkáme do tvaru obdlžníka s rozmermi cca 25 x 15 cm. Rozotrieme plnku, okraje necháme voľné asi 1 cm, následne zložíme boky, potom zospodu, zrolujeme a ohneme do tvaru podkovy.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové podkovy popicháme vidličkou, pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 20 minút, medzitým necháme vyhriať rúru na 190 °C. Po podkysnutí potrieme mierne rozšľahaným bielkom a pečieme do zlatohneda cca 30 minút.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hoci na kraji popraskali, cesto a plnka sú chuťovo super :-) S cestom sa pracuje veľmi dobre, nelepí sa, netrhá sa. Ak vyskúšate, odporúčam iný tvar, napr. šatôčky.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

chica114
No tak Montík, tieto orechovníky musíme vyskúšať, vyzerajú nádherne. 5*,KK a prajem ti ešte peknú nedeľu a pozdrav Lucku
jack
Vyšli ti krásne aj napriek tomu ako si písala,že ti popraskali.Nevšimla som si.Vyskúšala by som aj s makovou plnkou.Hneď som vedela,že koláčik je tvoj ani som ešte neotvorila recept.No darmo,tvoj rukopis už poznáme.Pekné celé.♡♡♡♡♡.,
cesminaz
Orechy a znova orechy..:-)) Jeden lepší orechovy kolacik nez druhy :-) Mne sa tvoje kolaciky pacia,no a čo ked popraskali.
babka123
Koláče sú vydarené a určite aj chutné, len nie sú to mini ale riadny kus koláča.
monty469
@ Chica114 , @ Jack , @ Cesminaz , @ Terinka55 dakujem vam velmi pekne. Orechove mame velmi radi a orechov je dost tak preco nie? Samozrejme skvela by bola aj makova plnka. Len ako som vyssie pisala nabuduce radsej urobim satocky. Trochu ma mrzi, ze popraskali no na chuti to rozhodne neubralo a to cesto je super
@ Babka123 dakujem ti velmi pekne. Vies oproti klasickym orechovnikom, ktore robievam su tieto naozaj mini ;-)
Vsetkym prajem este peknu nedelu
babkamt
Určite sú chutné aj napriek tomu, že popraskali.
haji
Kouzelné orechovníky, takové mám nejraději, popraskané! Krásná práce, mlá @Monty ! Jsi šikulka! Krásný nedělní večer přeji!
olinecka
@Monty469 ,keby si ich nepopichala vidličkou možno by ostali celé...?No nevadí aspoň vidieť, akou dobrotou sú plnené!!!!!!U mňa to máš za 5*
mitzy
Monty, prekrásna úvodná fotka. To drevo ma úžasnú štruktúru, koláče sa tam vynímajú. A tie kvietky...no idyla!
siisa
Milá Monty, krásne od začiatku do konca. Recept rozpracovaný do bodky. Nádherná foto. Verím, že aj orechovníky sú fantastické. Či praskli alebo nepraskli, chuť to nepokazí :) 5*
afataga
mne sa prave pacia take prasknute, potom je tam to cesto chrumkave, no a este aj orechove nemaju chybu
monty469
@ Babkamt , @ Haji , @ Olinecka , @ Mitzy , @ Siisa , @ Afataga ďakujem vám veľmi pekne za milé slová, potešili :-)
@ Olinečka neviem, či to bude tým, že som ich popichala vidličkou, lebo keď pečiem klasické orechovníky tak tiež ich popichám , ale náplň dávam suchú, len cesto potriem maslom a zasypem orechami zmiešanými s cukrom a nepraskajú. No v konečnom dôsledku je to vlastne jedno, lebo boli super a aj dnes ešte 1 kúsok ostal a bol výborný . To cesto určite použijem aj na iné koláče.
Prajem vám pekný deň
sracz
Hodnotím vysoko pozitívne, @monty469 milá, lebo ja všetko s orechami "tuze" rád. S obdivom Tvojej práce, Ti posielam zároveň aj 5. želanie krásneho weekend_u!
monty469
Dakujem . Aj u nas orechove kolace su No.1. Aj piaty raz have a nice Sunday
frezia68
@Monty 469 :Pridala som hviezdičky a posielam poďakovanie za vydarené orechovníky aj z bezlepkovej múky.Pre bezlepkáčov,piekla som z Mehl Farine prvýkrát ( ináč len palacinky a pod.) a dokonca nie sú bledé,ako z niektorej múky.Ešte horúce a oznamujem Ti ,@Monty ,že som zabudla popichať vidličkou a aj tak mi 2 vzadu praskli :-))),čo mne vôbec nevadí.