Foto: monty469
Po prvotnom nadšení som ostala trošku sklamaná, keď cesto popraskalo. Dalo sa to čakať, keďže plnka bola mokrá, a orechovníky zrolované do podkovy, ale Zobraziť celý popisPo prvotnom nadšení som ostala trošku sklamaná, keď cesto popraskalo. Dalo sa to čakať, keďže plnka bola mokrá, a orechovníky zrolované do podkovy, ale dúfala som, že to cesto vydrží. Ale aj napriek tomu, je naozaj fantastické - jemné a vláčne, v inom tvare - napr. šatôčky, by ostalo vcelku. Tak recept aj napriek tomu pridávam, nám veľmi chutí.
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
150 g |
|
200 g |
|
20 g |
|
3 ks |
|
4 PL (kyslá smotana) |
|
štipka |
|
2 PL |
|
1 PL (vanilínový) |
|
20 ml |
|
Plnka: | |
320 g |
|
200 g |
|
80 g |
|
z 1 citróna |
|
2 ČL |
|
190 ml |
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme 20 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky, misu zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.
-
2
Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, t.j. zmäknuté maslo, žĺtky, štipku soli, grécky jogurt, cukor a vymiesime tuhšie cesto. Necháme ho odpočívať, a ideme urobiť plnku.
-
3
Všetky suroviny na plnku okrem mlieka dáme do misy, postupne prilievame horúce mlieko a miešame. Plnka je dobre roztierateľná.
-
4
Cesto rozvážime na cca rovnaké časti, v mojom prípade 8 častí s váhou cca 126 g. Zoberieme prvý "bochníček", trošičku podsypeme múkou (ja mám drevenú dosku, tak je to potrebné, ak používate inú, možno nebude treba) a vaľkáme do tvaru obdlžníka s rozmermi cca 25 x 15 cm. Rozotrieme plnku, okraje necháme voľné asi 1 cm, následne zložíme boky, potom zospodu, zrolujeme a ohneme do tvaru podkovy.
-
5
Hotové podkovy popicháme vidličkou, pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 20 minút, medzitým necháme vyhriať rúru na 190 °C. Po podkysnutí potrieme mierne rozšľahaným bielkom a pečieme do zlatohneda cca 30 minút.
-
6
Hoci na kraji popraskali, cesto a plnka sú chuťovo super :-) S cestom sa pracuje veľmi dobre, nelepí sa, netrhá sa. Ak vyskúšate, odporúčam iný tvar, napr. šatôčky.
@ Babka123 dakujem ti velmi pekne. Vies oproti klasickym orechovnikom, ktore robievam su tieto naozaj mini ;-)
Vsetkym prajem este peknu nedelu
@ Olinečka neviem, či to bude tým, že som ich popichala vidličkou, lebo keď pečiem klasické orechovníky tak tiež ich popichám , ale náplň dávam suchú, len cesto potriem maslom a zasypem orechami zmiešanými s cukrom a nepraskajú. No v konečnom dôsledku je to vlastne jedno, lebo boli super a aj dnes ešte 1 kúsok ostal a bol výborný . To cesto určite použijem aj na iné koláče.
Prajem vám pekný deň
Hned si mi skraslila tuto uprsanu nedelu ;-) Tesim sa, ze si spokojna. Dakujem