Mini orechovníky fotorecept

monty469Monty469, 43 ročná žena, Trebišov, 12. marca 2017 13:59
Ďalšie jej recepty »

Mini orechovníky (fotorecept)Foto: monty469

Po prvotnom nadšení som ostala trošku sklamaná, keď cesto popraskalo. Dalo sa to čakať, keďže plnka bola mokrá, a orechovníky zrolované do podkovy, ale dúfala som, že to cesto vydrží. Ale aj napriek tomu, je naozaj fantastické - jemné a vláčne, v inom tvare - napr. šatôčky, by ostalo vcelku. Tak recept aj napriek tomu pridávam, nám veľmi chutí.

8
porcií
30 min
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
150 g
200 g
20 g
3 ks
4 PL (kyslá smotana)
štipka
2 PL
1 PL (vanilínový)
20 ml
Plnka:
320 g
200 g
80 g
z 1 citróna
2 ČL
190 ml

Postup prípravy

  1. 1

    Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme 20 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky, misu zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, t.j. zmäknuté maslo, žĺtky, štipku soli, grécky jogurt, cukor a vymiesime tuhšie cesto. Necháme ho odpočívať, a ideme urobiť plnku.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny na plnku okrem mlieka dáme do misy, postupne prilievame horúce mlieko a miešame. Plnka je dobre roztierateľná.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvážime na cca rovnaké časti, v mojom prípade 8 častí s váhou cca 126 g. Zoberieme prvý "bochníček", trošičku podsypeme múkou (ja mám drevenú dosku, tak je to potrebné, ak používate inú, možno nebude treba) a vaľkáme do tvaru obdlžníka s rozmermi cca 25 x 15 cm. Rozotrieme plnku, okraje necháme voľné asi 1 cm, následne zložíme boky, potom zospodu, zrolujeme a ohneme do tvaru podkovy.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové podkovy popicháme vidličkou, pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 20 minút, medzitým necháme vyhriať rúru na 190 °C. Po podkysnutí potrieme mierne rozšľahaným bielkom a pečieme do zlatohneda cca 30 minút.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hoci na kraji popraskali, cesto a plnka sú chuťovo super :-) S cestom sa pracuje veľmi dobre, nelepí sa, netrhá sa. Ak vyskúšate, odporúčam iný tvar, napr. šatôčky.

    Mini orechovníky (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist