Mini orechovníky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Po prvotnom nadšení som ostala trošku sklamaná, keď cesto popraskalo. Dalo sa to čakať, keďže plnka bola mokrá, a orechovníky zrolované do podkovy, ale dúfala som, že to cesto vydrží. Ale aj napriek tomu, je naozaj fantastické - jemné a vláčne, v inom tvare - napr. šatôčky, by ostalo vcelku. Tak recept aj napriek tomu pridávam, nám veľmi chutí.

8
porcií
30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme 20 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky, misu zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.
  2. Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, t.j. zmäknuté maslo, žĺtky, štipku soli, grécky jogurt, cukor a vymiesime tuhšie cesto. Necháme ho odpočívať, a ideme urobiť plnku.
  3. Všetky suroviny na plnku okrem mlieka dáme do misy, postupne prilievame horúce mlieko a miešame. Plnka je dobre roztierateľná.
  4. Cesto rozvážime na cca rovnaké časti, v mojom prípade 8 častí s váhou cca 126 g. Zoberieme prvý "bochníček", trošičku podsypeme múkou (ja mám drevenú dosku, tak je to potrebné, ak používate inú, možno nebude treba) a vaľkáme do tvaru obdlžníka s rozmermi cca 25 x 15 cm. Rozotrieme plnku, okraje necháme voľné asi 1 cm, následne zložíme boky, potom zospodu, zrolujeme a ohneme do tvaru podkovy.
  5. Hotové podkovy popicháme vidličkou, pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 20 minút, medzitým necháme vyhriať rúru na 190 °C. Po podkysnutí potrieme mierne rozšľahaným bielkom a pečieme do zlatohneda cca 30 minút.
  6. Hoci na kraji popraskali, cesto a plnka sú chuťovo super :-) S cestom sa pracuje veľmi dobre, nelepí sa, netrhá sa. Ak vyskúšate, odporúčam iný tvar, napr. šatôčky.