Mini orechovníky (fotorecept)
	        Autor receptu: monty469 	         
	        
	        Po prvotnom nadšení som ostala 
trošku sklamaná, keď cesto 
popraskalo. Dalo sa to čakať, 
keďže plnka bola mokrá, a 
orechovníky zrolované do 
podkovy, ale dúfala som, že to 
cesto vydrží. Ale aj napriek tomu, 
je naozaj fantastické - jemné a 
vláčne, v inom tvare - napr. 
šatôčky,  by ostalo vcelku. Tak 
recept aj napriek tomu pridávam, 
nám veľmi chutí. | 		  
				  	  
				  	8 porcií  | 
				  	  
				  	30 minút  na 190 °C  | 
 
 Postup- Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL cukru, zalejeme 20 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky, misu zakryjeme utierkou  a necháme urobiť kvások. 
 - Keď je kvások hotový, pridáme ostatné suroviny, t.j. zmäknuté maslo, žĺtky, štipku soli, grécky jogurt, cukor a vymiesime tuhšie cesto. Necháme ho odpočívať, a ideme urobiť plnku.
 - Všetky suroviny na plnku okrem mlieka dáme do misy, postupne prilievame horúce mlieko a miešame. Plnka je dobre roztierateľná. 
 - Cesto rozvážime na cca rovnaké časti, v mojom prípade 8 častí s váhou cca 126 g.  Zoberieme prvý "bochníček", trošičku podsypeme múkou (ja mám drevenú dosku, tak je to potrebné, ak používate inú, možno nebude treba) a vaľkáme do tvaru obdlžníka s rozmermi cca 25 x 15 cm. Rozotrieme plnku, okraje necháme voľné asi 1 cm, následne zložíme boky, potom zospodu, zrolujeme a ohneme do tvaru podkovy. 
 - Hotové podkovy popicháme vidličkou, pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie  a necháme podkysnúť asi 20 minút, medzitým necháme vyhriať rúru na 190 °C. Po podkysnutí potrieme mierne rozšľahaným bielkom a pečieme do zlatohneda cca 30 minút.
 - Hoci na kraji popraskali,  cesto a plnka sú chuťovo super :-)  S cestom sa pracuje veľmi dobre,  nelepí sa, netrhá sa. Ak vyskúšate, odporúčam  iný tvar, napr.
šatôčky.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |