Slaný ryžový nákyp
Slaný ryžový nákyp

Mexický slaný ryžový nákyp

ryzasos - fotkaRyža SOS, 19. mája 2022. Komerčný recept.
Mexický slaný ryžový nákyp
Foto: ryzasos

Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Mali ste už ryžový nákyp na slaný spôsob? Ak nie, tento recept si isto uložte a v Zobraziť celý popisTento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Mali ste už ryžový nákyp na slaný spôsob? Ak nie, tento recept si isto uložte a v blízkej dobe vyskúšajte. Je tak jednoduchý, príprava vám zaberie len zopár minút a výsledok skutočne stojí za to. Recept je perfektný aj na krabičkovanie - jednoducho si ho tak so sebou vezmete do práce či školy.
Zdroj: Fitrecepty

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

230 g
400 g
150 g
150 g nastrúhaná
2 ks
1 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Ryžu prepláchneme, zalejeme dvojnásobným objemom vody a uvaríme ju do mäkka, kým sa do nej nevstrebe všetka voda.

  2. 2

    Uvarenú ryžu preložíme do väčšej misy, kde ju zmiešame s vajíčkami, strúhanou mozzarellou, kukuricou, fazuľou (bez nálevu), soľou a korením.

  3. 3

    Zmes dobre premiešame a následne ju navrstvíme do olejom vystriekanej formy na pečenie (s rozmermi okolo 26x17 cm). Nákyp zvrchu zarovnáme a uhladíme.

  4. 4

    Ryžový nákyp pečieme približne 25 minút pri 200 stupňoch. Po tom, čo ho vychladnutý dáte do chladničky, ešte viac zatuhne.

Diskusia k receptu

bugout
Niečo podobné som videl servírovať v nemocnici pred pár dňami, keďže jesť nemôžem len som to videl. Mohlo to byť dobré. Osobne si myslím, že v názve stačí jedno prídavné meno a to "slaný". Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale konzerva fazule z jedla "mexické" nerobí. Rovnako to mohol byť "talianske" kvôli mozzarelle.
bugout
@zolik @mijaita ako som spomínal, videl som ho v nemocnici. Len doplním, že prvý krát a bol som celkom prekvapený. Aj keď na tom jedle nie je nič čudné, keď môže byť sladký nákyp môže byť aj slaný. Rovnako ma zaskočila slaná žemlovka, keď som niekde videl recept (pre mňa však platí nákyp aj žemlovka na sladko a hotovo a obe mám veľmi rád). Keď sa môžu zapiecť cestoviny, môže sa aj ryža (v konečnom dôsledku aj taká koložvárska kapusta). Aj keď ja niesom fanúšik takýchto dvojitých príprav. Urobím si rizoto a hotovo, nevidím dôvod to ešte zapekať. Rovnako vnímam aj cestoviny, výnimku majú lasagne. Teda že ich mám veľmi rád a chápem zmysel a dôvod zapekanie (ale doma som sa s tým veru nebabral nikdy; a neviem si predstaviť, že by som vymyslel na lasagne podobnú skratku ako na koložvársku 😂😂😂). Netvrdím, že to je zlé, len ma naozaj vytočí takýto názov. Keď nazvem jedlo mexické očakávam, že bude mexické a nie (ešte jedna výnimka pre "náš mexický guláš" 😂 ale to je klasika a nie niečo dnes vymyslené) konzerva kukurice a fazule a ešte aj komerčný recept...
@blissofplants ďakujem a doplním, že si ešte aj listujem časopis dobre jedlo, ktorý mi predplatila moja drahá manželka.
PS: keď napíšem, že príprava trvá pár minú očakávam, že za 15 minút môžem jesť. Nie varenie ryže a potom ešte trištvrte hodina zapekanie (a čakať aby som si nespálil ústa nepočítam 😂)
chemik
@bugout (20.5.2022 06:35)

a použitím konzervy černých fazolí by se to přestěhovalo na Kubu :-))
1x bugout