Mexický guláš fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. marca 2015

Vôbec sa mi tam ten názov nehodí, ale keďže je to jedlo, ktoré som si zamilovala ešte za študentských čias a bolo takto pomenované Zobraziť celý popisVôbec sa mi tam ten názov nehodí, ale keďže je to jedlo, ktoré som si zamilovala ešte za študentských čias a bolo takto pomenované všade v zariadeniach spoločného stravovania, z nostalgie ho ponechám.

6
porcií
10 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
2 ks
4 PL
1 ČL
1 PL
6 PL
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Hovädziu nožinu som umyla, bola celkom pekne očistená, tak som ju len pokrájala na väčšie kocky.

    Mexický guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nadrobno pokrájanú cibuľu som opražila na masti, stiahla z ohňa, prisypala červenú mletú papriku, rozmiešala a po vrátení na platňu som hneď pridala mäso, stále miešajúc. Okorenila a pridala som paradajkový pretlak, mäso už púšťalo svoju šťavu, nechala som ho dusiť takto pár minút pod pokrievkou. Neskôr som dolievala vodu v menšom množstve, vždy len do polovice mäsa. Udusilo sa pomerne rýchlo, bolo mäkkučké po 1,5 hodine. Aj som sa potešila, že tak skoro:-)

    Mexický guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Už som len pridala mrazený hrášok, premiešala a vypla. Medzitým ako sa mäso dusilo, udusila som aj guľatozrnnú ryžu na prílohu

    Mexický guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Toto jedlo sa podáva výlučne s ryžou, ja som si zvykla tak, že do stredu taniera naberiem ryžu, do nej vyhĺbim plytkú jamu a do nej naložím guláš aj so šťavou, preto ju ani nevidno. Na vrch patrí neodmysliteľne strúhaný syr, ktorý sa na horúcom jedle trocha roztopí a celé jedlo tak chutí vynikajúco. Je jedno z mojich najobľúbenejších.

    Mexický guláš (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

rulik
toto je naozajstná klasika, pamätám si ho zo školy, reštaurácíí, vyzerá úchvatne, pekná pripomienka, nabudúce urobím
63629_1426767308 - profilový obrázok
vlk
vlk
Bozsky vyzerajuce jedlo.
brambora
Presne toto som lubila v jedálni na ZŠ. A to som tam okrem zapecenych spagiet, ryzoveho nakypu a tohto gulasu asi nic iné nezjedla. A odvtedy som to tuším ani nejedla. Ukladam a niekedy si zopakujem spomienky.
2x nany a bazy
klukodvody
Pěkně jsi to udělala a moje kuchařské srdíčko poskočilo úpravou rýže .To že servíruješ doprostřed rýže je celkem velmi důležité .
Moc hezký recept není nad klasiku a dneska se začíná alespoň u nás dělat tzv. retro kuchyně ale je problém staří kuchaři vymírají a kluci tu klasiku dávají těžko .to chce hvězdičky .
1x leea
pusta1
jednoducho krása, nádherne naaranžované, úžasné foto
*****
jozka2
ja,ja,dala by som si aspon malu porciu.vyzera to velmi jedle.*****
ubka
Jedlo nielen pre chuť, ale aj pre oči, ako vždy @kukulienka71 vie naservírovať, chválim .
mares
Výborné jedlo. Pripomenulo mi to moje mladé časy, keď som začínala ako mladá vedúca závodnej jedálne. Robievali sme to dosť často. Bolo to obľúbené jedlo medzi stravníkmi a u nás doma to má veľmi rada dcéra.Pekne si to pripravila.
motyka
Ľahké a výborné. Neviem prečo, ale teraz ho varím menej. Musím to napraviť a najbližšie urobiť podľa teba. Krásne naservirované. Ale ryžu tak asi nikdy neuvarím.KK*****
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Tak toto jedlo zbožňujem, v práci nám ho naše kuchárky robili strašné dobré a ja som to veru doma ešte nikdy nerobila, musím to napraviť.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Ešte som zabudla - pekne naaranžované, vyzerá to tak "okato" :-).
elysa
pekná porcia, verím, že aj chutná...
terinka55
Ďakujem za pripomenutie. Skvelé jedlo. Parádna prezentácia, super!
kukulienka71
Ďakujem vám za všetky milé slová, tiež sa zvyknem potešiť dávno pripravovaným jedlám, ak ich tu vidím:-)
ywett
úvodné foto je krásne, mám rada toto jedlo :)
dandika1
@kukulienka71 nemam slov foto kuzelne 5***** som rada ,ze si tento rcp.pridala za mojich cias v skole takto nevarili.Tesim sa az vyskusam,ale az po Velkej noci teraz jeme trosku chudsie uz je v KK.Taktiez som si ulozila tu Tvoju pecenu kapustu zaujimave takto som este nerobila((ako sa hovori nikdy nie je neskoro s niecim zacat)) tak vyskusam.Vdaka :-)))
kecemis
Dobra strava, foto krasne. Len natiahnut ruku a okostovat. Len skoda ze ta moja obrazovka je taka ploska.
tassiedevil
už nechcem nič povedať ku gulášu...už to poznáš...:)nech si ho každý pomenuje ako chce... ale zato ťa musím pochváliť:)*****
kukulienka71
@tassiedevil , čítala som to vtedy, prikláňam sa k tvojmu názoru tiež, čo sa gulášov týka. Tu v úvode ten názov "ospravedlňujem" :-) Za hodnotenie ďakujem pekne.
tatranocka
Mne to vychádza tak,že tvorcovia receptúr vôbec neriešili špecifiká,ale dali tomu krátky,dobre zapamätateľný názov a jedinú výhodu to malo,že nech ste si tie jedlá objednali v reštaurácii kdekoľvek od Ašu až po Čiernu nad Tisou,vedeli ste,čo dostanete - normy nepustili.Myslím,že aj dnes sa podľa týchto noriem varí v niektorých zariadeniach.Mamka ich má a mne sa podarilo za 150Kč kúpiť novú v antikvariáte (cca 800 strán) a myslím,že aj keď tam nie je ani jedna fotografia,aj pre začiatočníka je prínosom.
1x viera1
tatranka
Tá titulná fotografia je hodná odborníka fotografa.Guláš v akej- koľvek podobe mám rada.
Tvojim receptom som sa vrátila do čias,kedy nám v našej kantíne servírovali práve takýto obed.Vždy som si vedela na ňom pochutnať.V domácich podmienkach je určite výborný.
tatty
Vraj preto je to mexický guláš, lebo sa servíruje presne tak, ako si ho naservírovala ty a mal by pripomínať klobúk- sombrero :-)
fazia
Tak a už varím.....určite bude vynikajúci ...vďaka za recept....celkom som zabudla... :-)
bazy
Výborne.Uz viem čo dnes v kuchyni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia