Mexický guláš (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Vôbec sa mi tam ten názov nehodí, ale keďže je to jedlo, ktoré som si zamilovala ešte za študentských čias a bolo takto pomenované všade v zariadeniach spoločného stravovania, z nostalgie ho ponechám.

6
porcií
10 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädziu nožinu som umyla, bola celkom pekne očistená, tak som ju len pokrájala na väčšie kocky.
  2. Nadrobno pokrájanú cibuľu som opražila na masti, stiahla z ohňa, prisypala červenú mletú papriku, rozmiešala a po vrátení na platňu som hneď pridala mäso, stále miešajúc. Okorenila a pridala som paradajkový pretlak, mäso už púšťalo svoju šťavu, nechala som ho dusiť takto pár minút pod pokrievkou. Neskôr som dolievala vodu v menšom množstve, vždy len do polovice mäsa. Udusilo sa pomerne rýchlo, bolo mäkkučké po 1,5 hodine. Aj som sa potešila, že tak skoro:-)
  3. Už som len pridala mrazený hrášok, premiešala a vypla. Medzitým ako sa mäso dusilo, udusila som aj guľatozrnnú ryžu na prílohu
  4. Toto jedlo sa podáva výlučne s ryžou, ja som si zvykla tak, že do stredu taniera naberiem ryžu, do nej vyhĺbim plytkú jamu a do nej naložím guláš aj so šťavou, preto ju ani nevidno. Na vrch patrí neodmysliteľne strúhaný syr, ktorý sa na horúcom jedle trocha roztopí a celé jedlo tak chutí vynikajúco. Je jedno z mojich najobľúbenejších.