Metrový koláč plnený karamelovou plnkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 29. augusta 2014
Metrový koláč plnený karamelovou plnkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Tento koláč je sviatočný ,ale veď aj dnes je sviatok.

40 minút
príprava
35 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
260 g
260 g
8 PL vlažná
10 PL
1/2 bal.
 na vysypanie formy
 na vysypanie formy
1,5 PL
Plnka:
250 g
400 ml
150 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Vajca a cukor vymiešame do penista potom striedavo pridáme vodu a olej , nakoniec pridáme múku,ktorú sme zmiešali spolu s praškom do pečiva.Zľahka všetko premiešame vymastime a múkou vysypeme formu srnčí chrbat.Vylejeme cesto ,ktoré rozdelíme na polovicu.Do jednej zamiešame kakao aby sme mali tmavé a svetlé cesto.Dáme piecť do vyhriatej rúry 190-200stupňov na 35 minút.Cesto skontrolujeme ihlicou ,či je upečené.

    Metrový koláč plnený karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si puding,cukor skaramelizujeme zalejeme polovicou mlieka a do druhej polovice zamiešame zlatý klas ,ktorý vylejeme do mlieka keď sa celý karamel rozpustí.Povaríme a dáme vychladnuť.Upečene korpusy pokrájame na platky.

    Metrový koláč plnený karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo vymiešame do penista a pridáme vychladnutý puding .Miešame na najvyššom stupni mixérom,aby sme mali nadýchanu plnku.Potom plnkou plníme platky ,ktoré striedame raz svetlý platok a potom tmavý.Takto natrieme a pospájame koláč,ktorý potrieme na vrch zvyškom kremu.Polejeme vrch čokoládovou polevou.

    Metrový koláč plnený karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotový koláč krájame šikmo ,aby sme mali farebný.Dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

mesiar50
V spomienkach sa mi vynorili casy, ked som tento zakusok vidaval aj na svadobnych stoloch.Tvoj uzasne vyzerajuci metrak by sa tam urcite nemusel hanbit.Vdaka za peknu nostalgiu.
jozka2
Pri pohlade na metrovy kolac sa mi vynori velmi vesela spomienka,mas ho krasny a s karamelom musi byt aj vynikajuci.
jozka2
@Kukulienka ,vdaka,ze si to tu pridala a vdaka aj autorke zleseneho metraka,priznam sa ked som pozrela metrovy?tak som ani neotvarala a ono to je zlepsovak,no musim sa polepsit
jozka2
chcem este dodat,vlastne tym vylepsenym sposobom sa moze jeden kus plnit tvojou karamelovou plnkou a druhy tradicnou a su stejne 2 kolace roznej chute.
kukulienka71
vidíš, @jozka2 , mohla som už vtedy autorke navhnúť, aby dala názov zjednodušený metrový koláč alebo niečo podobné, aby si to všimli aj iní. Dobré veci treba propagovať;-) tento karamelový sa mi tiež páči.
jozka2
no mozno by nebolo od veci aj teraz to upresnit,stavim sa,ze mnoho ludi ktori by to vrelo privitali si to ani nepozreli.
elysa
s karamelom môže byť chutný, páči sa mi, že puding je z páleného cukru a nie z práškového pudingu...