Melence v hubovej polievke

lenkagalbi - fotkalenkagalbi, 1. marca 2013

úžasná polievočka :)

40 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa chuti
podľa chuti
1 ks




Postup

  1. 1

    Dáme si variť huby do osolenej vody. Asi po pol hodine pridáme očistené a nakrájané zemiaky a necháme ich zmäknúť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme cesto na melence. Polohrubú (alebo hrubú múku) zmiešame s rozšľahaným vajcom a utvoríme pevné cesto. Keď sú zemiaky mäkké tak cesto natrháme alebo nastrúhame do polievky.

  3. 3

    Melence budú pomerne rýchlo hotové a ešte treba urobiť zásmažku. Dáme roztopiť masť a pridáme do nej hladkú múku (množstvo podľa potreby). Trochu osmažíme a odstavíme. Do takejto zápražky primiešame červenú papriku a zásmažku vylejeme do polievky, kde sa nám krásne rozvarí a polievku zafarbí a zahustí. Už len dosolíme a papáme :)

Diskusia k receptu

marianne
stare, dobre babickovske,pamatam na melence:-)...vyborna kombinacia
js9mxd
Ja pridávam aj koreňovú zeleninu a petržlenovú vňať.
lenkagalbi
mne hovorila mamina že ona to robí len zo zemiakov tak som to robila tak, myslím si že aj so zeleninou to môže byť fajn :)
evanaaa
Melence sú strúhanička asi, tá je dobrá v polievkach, ale zásmažku by som zamenila za zátrepku, tú dávam do mliečnych polievok a omáčok väčšinou, nech je to trochu odľahčené. Ale polievka je to dobrá, mám rada mliečne nakyselo.
angast
@lenkagalbi
perfektné vynikajúce jedlo. Melence do hríbovej polievky a široké slíže do fazuľovej sú tradičné na Hornej Nitre. Melence sme ako deti pomáhali
trhať a šúľať ručne. Sakramentská práca to bola. Pršteky boleli.
ckatka
v mnohych receptoch som si vsimla ze do melencov davate polohrubu muku,.... pochadzam z Hornej Nitry, melencovych polievok sa u nas vari vela (zaprazene, hubove, mliekove, bryndzove, do zajacieho vyvaru... dokonca mame sutaz vo vareni melencov)...ale vzdy som to videla robit len z hrubej muky (ci hrube slize, melence, alebo fliacky do granadiru... 1 vajicko, hruba muka a nic viac. Z polohrubej som nikdy neskusala...ktovie ake su...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia