Foto: pusta
Máte radi med a máte chuť na sladké? Ponúkam vám tento vynikajúci koláč k čaju alebo ku kávičke. Trošku je pracný, ale nie ťažký Zobraziť celý popisMáte radi med a máte chuť na sladké? Ponúkam vám tento vynikajúci koláč k čaju alebo ku kávičke. Trošku je pracný, ale nie ťažký a výsledok famózny :-)
porcia
príprava
na 170 °C
Suroviny
500- 550 g + na podsypanie |
|
42 g |
|
1 ČL |
|
5 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
300 ml vlažné |
|
100 g rozpustené vlažné |
|
1 ks na kôru |
|
na vrch koláča: | |
50 g rozpustené vlažné |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, do jamky v múke som rozdrobila droždie.
-
2
Nastrúhala som kôru z jedného veľkého pomaranča.
-
3
Droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka a to z celkového množstva 300 ml mlieka, v ktorom som rozpustila a rozmiešala 2 PL medu, zvyšok medového mlieka som odložila na neskoršie spracovanie koláča.
-
4
Do pohára som rozklepla 1 vajce a pridala som 1 vaječný žltok, soľ a 2 PL slnečnicového oleja.
-
5
K vajciam som priliala zvyšok vlažného medového mlieka, pridala som nastrúhanú pomarančovú kôru a všetko som spolu rozšľahala.
-
6
Ked mi vykysol kvások - asi 15 minút,...
-
7
...priliala som vaječno - mliečno - olejovo - medovú zmes s nastrúhanou pomarančovou kôrou...
-
8
...a rukami som všetko dôkladne spracovávala na hladké lesklé mäkké cesto dovtedy, kým sa mi neoddeľovalo od rúk a od misy. Prikryla som ho čistou utierkou a...
-
9
...nechala som ho na teple vykysnúť asi 1 hodinu - takto krásne mi vykyslo.
-
10
Vykysnuté cesto som dala na pomúčenú dosku, pomúčila som povrch, lebo cesto trošku lepí, ale to nevadí, výborne sa s ním pracuje,...
-
11
....rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika,...
-
12
...potrela som ho rozpusteným vlažným maslom...
-
13
...začala som ho prekladať ako lístkové cesto, preložila som hornú tretinu cesta cez dolnú, potom z ľava do prava a z prava do ľava, až bolo na sebe 9 vrstiev. Poskladané cesto som prikryla čistou utierkou, nechala som ho 10 minút odpočívať, ...
-
14
...potom som cesto 2. krát rozvaľkala, potrela som ho maslom, znovu som ho poskladala - vid postup v bode. č. 13, nechala som ho znovu prikryté utierkou odpočívať 10 minút,
-
15
...opäť som ho rozvaľkala po 3. krát, potrela maslom a pokvapkala som ho 3 PL medu, tak, že po obvode som nechala voľný pás asi 3 cm široký,
-
17
...cesto som stočila do závinu tak, aby spoj bol dole, oba konce som zahla na spodok a do vnútra,...
-
18
..závin so preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou, nechala som ho prikrytý čistou utierkou ešte kysnúť 15 minút, potom som ho potrela vlažným maslom, povrch som posypala kryštálovým cukrom, na bokoch som závin popichala ihlou, aby pri pečení nepraskol, vložila som ho piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, po 15 - tich minútach pečenia som závin vybrala, ešte raz som ho potrela vlažným maslom a posypala som povrch kryštálovým cukrom, vrátila som ho do rúry a piekla ešte 15 minút.
-
19
Upečený závin som ešte horúci posledný krát potrela vlažným maslom a nechala som ho úplne vychladnúť, potom som ho pokrájala asi na plátky asi 1,5 cm silné.
-
20
Pohľad zblízka, koláč je veľmi jemný, úžasne nadýchaný, ľahučký ako páperie, má vrstvenie kysnutého lístkového cesta, úžasnej a nepresladenej chuti, nádherne prevoňaný pomarančom. Môže sa aj naplniť napríklad kakaovou alebo škoricovou plnkou.
-
21
Podávala som s horúcim lipovým čajom s medom a s citrónom, je výborný aj ku kávičke. Príprava je trošku pracná, ale vôbec nie je ťažká, vynaložená námaha sa fantasticky odmení, vrelo odporúčam vyskúšať.
v blizkej dobre vyskusam, aj ked neviem ci mu nedam trosku iny tvar a ako sa poznam, drcnem aj trosku skorice, v zime prijemne hreje :-)
nie je to pľundrové cesto, to sa robí úplne ináč.
pridávam link na výrobu pľundrového cesta, aby si mohla porovnať rozdiely:
www.mnamkyrecepty.sk/recipe/plundrove-cesto/...
chuť tohoto koláča je nesporne výborná.
dakujem za zastavenie.
dakujem za pochvalu.
viem, že ty určite vyskúšaš, čo ma veľmi teší :-)
však bude aj budúci víkend a dalšie.
dakujem za pochvalu.
keby som to skombinovala ešte posekanými vlašskými orechmi po obvode, mne by to veľmi pripomínalo skôr Skalický trdelník, ale len pripomínalo.
s lekvárikom natretý tento koláčik bude určite veľmi chutný, prečo nie.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem ti za peknú pochvalu
potešila si ma :-)
dakujem.
dakujem za uznanie.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
tak ti prajem dnes nech sa ti dobre vydarí!!
dakujem ti za pochvalu, vyskúšanie i za 5*
verím, že by si si dala :-)
daujem za krásnu pochvalu a uloženie receptu.
dakujem za vysoké ocenenie mojej práce, kladné hodnotenie môjho receptu a za 5*
dakujem všetkým tým mojim neznámym priaznivcom, ktorým sa tento môj receptík páči, dali mu svoj lajk a zdieľajú ho :-)