Medový kysnutý koláč (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máte radi med a máte chuť na sladké? Ponúkam vám tento vynikajúci koláč k čaju alebo ku kávičke. Trošku je pracný, ale nie ťažký a výsledok famózny :-)

1 závin
porcia
30 minút
príprava
15 + 15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, do jamky v múke som rozdrobila droždie.
  2. Nastrúhala som kôru z jedného veľkého pomaranča.
  3. Droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka a to z celkového množstva 300 ml mlieka, v ktorom som rozpustila a rozmiešala 2 PL medu, zvyšok medového mlieka som odložila na neskoršie spracovanie koláča.
  4. Do pohára som rozklepla 1 vajce a pridala som 1 vaječný žltok, soľ a 2 PL slnečnicového oleja.
  5. K vajciam som priliala zvyšok vlažného medového mlieka, pridala som nastrúhanú pomarančovú kôru a všetko som spolu rozšľahala.
  6. Ked mi vykysol kvások - asi 15 minút,...
  7. ...priliala som vaječno - mliečno - olejovo - medovú zmes s nastrúhanou pomarančovou kôrou...
  8. ...a rukami som všetko dôkladne spracovávala na hladké lesklé mäkké cesto dovtedy, kým sa mi neoddeľovalo od rúk a od misy. Prikryla som ho čistou utierkou a...
  9. ...nechala som ho na teple vykysnúť asi 1 hodinu - takto krásne mi vykyslo.
  10. Vykysnuté cesto som dala na pomúčenú dosku, pomúčila som povrch, lebo cesto trošku lepí, ale to nevadí, výborne sa s ním pracuje,...
  11. ....rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika,...
  12. ...potrela som ho rozpusteným vlažným maslom...
  13. ...začala som ho prekladať ako lístkové cesto, preložila som hornú tretinu cesta cez dolnú, potom z ľava do prava a z prava do ľava, až bolo na sebe 9 vrstiev. Poskladané cesto som prikryla čistou utierkou, nechala som ho 10 minút odpočívať, ...
  14. ...potom som cesto 2. krát rozvaľkala, potrela som ho maslom, znovu som ho poskladala - vid postup v bode. č. 13, nechala som ho znovu prikryté utierkou odpočívať 10 minút,
  15. ...opäť som ho rozvaľkala po 3. krát, potrela maslom a pokvapkala som ho 3 PL medu, tak, že po obvode som nechala voľný pás asi 3 cm široký,
  16. ...cesto som stočila do závinu tak, aby spoj bol dole, oba konce som zahla na spodok a do vnútra,...
  17. ..závin so preniesla na plech vystlaný pečiacou fóliou, nechala som ho prikrytý čistou utierkou ešte kysnúť 15 minút, potom som ho potrela vlažným maslom, povrch som posypala kryštálovým cukrom, na bokoch som závin popichala ihlou, aby pri pečení nepraskol, vložila som ho piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, po 15 - tich minútach pečenia som závin vybrala, ešte raz som ho potrela vlažným maslom a posypala som povrch kryštálovým cukrom, vrátila som ho do rúry a piekla ešte 15 minút.
  18. Upečený závin som ešte horúci posledný krát potrela vlažným maslom a nechala som ho úplne vychladnúť, potom som ho pokrájala asi na plátky asi 1,5 cm silné.
  19. Pohľad zblízka, koláč je veľmi jemný, úžasne nadýchaný, ľahučký ako páperie, má vrstvenie kysnutého lístkového cesta, úžasnej a nepresladenej chuti, nádherne prevoňaný pomarančom. Môže sa aj naplniť napríklad kakaovou alebo škoricovou plnkou.
  20. Podávala som s horúcim lipovým čajom s medom a s citrónom, je výborný aj ku kávičke. Príprava je trošku pracná, ale vôbec nie je ťažká, vynaložená námaha sa fantasticky odmení, vrelo odporúčam vyskúšať.