Medovo-maková torta bez lepku
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 14. februára 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
na 175 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
150 g |
|
8 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
200 g |
|
120 ml |
|
|
|
Krém: | |
400 g |
|
250 g |
|
55 g |
|
6 plátkov |
|
40 g |
|
Kakaová poleva: | |
300 g |
|
300 g |
|
480 g |
|
180 g |
|
12 g |
|
Postup
-
1
Kakaová poleva: Vodu, smotanu a cukor prevaríme, cez sitko pridáme kakao a varíme ešte 1 minútu. Potom odstavíme, schladíme na teplotu 50 °C a pridáme želatínu. Necháme odstáť 24 hodín.
- 2
Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky a kryštálový cukor vyšľaháme dopenista, pridáme mierne rozpustené maslo, med, mak, rozmixované mandle, šťavu z pomaranča a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh. Zmes vylejeme do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C 20–25 minút. Upečené necháme vychladnúť, vychladnuté dáme na chvíľu do mrazničky, aby sa korpus lepšie prekrajoval pozdĺžne na polovice.
- 3
Krém: Najprv necháme napučať vo vode plátkovú želatínu. Vyšľaháme kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu, pridáme med, vanilkový cukor a nakoniec želatínu.
- 4
Prekrojené korpusy potrieme marhuľovým džemom. Prvú časť korpusu vložíme do formy, pridáme pripravený krém a dáme na 30 minút do chladničky stuhnúť, potom pridáme druhú časť korpusu, krém, pomocou špachtle ho vyhladíme a tortu dáme na noc do chladničky. Na druhý deň formu po obvode opaľovacou pištoľou nahrejeme a tortu opatrne vyberieme. Kakaovú polevu pred použitím ohrejeme na 40 °C. Zohriatou polevou prelejeme tortu a necháme stuhnúť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu