Medovo-maková torta bez lepku

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 14. februára 2017
Medovo-maková torta bez lepku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
20-25 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
150 g
8 ks
250 g
250 g
200 g
120 ml
Krém:
400 g
250 g
55 g
6 plátkov
40 g
Kakaová poleva:
300 g
300 g
480 g
180 g
12 g




Postup

  1. 1

    Kakaová poleva: Vodu, smotanu a cukor prevaríme, cez sitko pridáme kakao a varíme ešte 1 minútu. Potom odstavíme, schladíme na teplotu 50 °C a pridáme želatínu. Necháme odstáť 24 hodín.

  2. 2

    Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky a kryštálový cukor vyšľaháme dopenista, pridáme mierne rozpustené maslo, med, mak, rozmixované mandle, šťavu z pomaranča a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh. Zmes vylejeme do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C 20–25 minút. Upečené necháme vychladnúť, vychladnuté dáme na chvíľu do mrazničky, aby sa korpus lepšie prekrajoval pozdĺžne na polovice.

  3. 3

    Krém: Najprv necháme napučať vo vode plátkovú želatínu. Vyšľaháme kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu, pridáme med, vanilkový cukor a nakoniec želatínu.

  4. 4

    Prekrojené korpusy potrieme marhuľovým džemom. Prvú časť korpusu vložíme do formy, pridáme pripravený krém a dáme na 30 minút do chladničky stuhnúť, potom pridáme druhú časť korpusu, krém, pomocou špachtle ho vyhladíme a tortu dáme na noc do chladničky. Na druhý deň formu po obvode opaľovacou pištoľou nahrejeme a tortu opatrne vyberieme. Kakaovú polevu pred použitím ohrejeme na 40 °C. Zohriatou polevou prelejeme tortu a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu