Medovo-citrónové morčacie stehná a stehná špikované údenou slaninou s cesnakom fotorecept
Foto: babkamt
Nedávno som piekla morku. Než som sa do toho pustila, prešla som si recepty. Našla som jeden, kde sa morka máčala v dobre osolenej Zobraziť celý popisNedávno som piekla morku. Než som sa do toho pustila, prešla som si recepty. Našla som jeden, kde sa morka máčala v dobre osolenej vode. Pridala ho @janger http://varecha.pravda.sk/recepty/morka-a-la-berend/23101-recept.html Morčacie mäso rodine zachutilo. Teraz som upiekla len stehná.
na 200/ 220 °C
Suroviny
3 ks spodné |
|
|
|
1 PL |
|
1,5 ks na šťavu a kôru |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
4 strúčiky |
|
1 ČL |
|
0,5 ČL |
|
2 PL |
|
0,5 ČL |
|
Na cesnakovo-slaninkové: | |
8 strúčkov |
|
5 ks menšia |
|
70 g |
|
Postup
-
1
Morčacie spodné stehná som namočila do vody so 4 pl soli.Nechala som ich v chladničke 3 hodiny.
-
2
Najprv som chcela spraviť len tri kusy. No uvedomila som si, že to bude málo, tak som pridala ešte 3 kusy. Ale preto, že som výmyselníčka, tak som jedny spravila medovo - citrónové podľa receptu z Lídlu. Druhé som prešpikovala údenou slaninou a cesnakom.
-
3
Spravila som si citrónovo - medovú marinádu. Citróny som umyla, osušila, ostrúhala som z nich kôru a citrón som potom vyšťavila. Pridala som cukor, soľ, mleté čierne korenie - v recepte bolo uvedené celé. 0,5 čl nové mleté korenie, 1 čl mletej rasce, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 čl mletej sladkej červenej papriky, 0,5 čl štipľavej mletej papriky a 2 pl medu. Marinádu som vymiešala.
-
4
Stehná som vybrala zo slanej vody, utrela som ich a natrela som ich marinádou. Marinovala som ich v chladničke 5 hodín. Pridala som trochu husacej masti. Zostal mi vývar zo slepačej polievky. Tak som ním mäso podliala - asi 250 ml. V recepte piekli mäso bez podlievania.
-
5
Druhé tri stehná som tiež vybrala zo slanej vody, vysušila som ich. Tieto som prešpikovala údenou slaninou a s cesnakom.
-
6
Do plechu som pridala 5 ks malej cibule, prerezanej na polovicu a zopár celých strúčikov cesnaku. Na podliatie som použila zvyšok vývaru. Ešte som pridala kúsok husacej masti.
-
7
Plechy som prikryla alobalom. Obidva plechy som piekla naraz. Každých 20 minút som ich polievala, raz som ich otočila. Piekla som ich na 200°C 90 minút, potom som zvýšila teplotu na 220 a dala som ich odkryté zapiecť.
-
8
Tu sú upečené medovo - citrónové stehná.
-
9
Toto sú stehná špikované slaninkou a cesnakom. Terezka si dala toto stehienko, lebo v druhom bola použitá štipľavá paprika v marináde. Povedala, že sú výborné. No syn si dal stehno v marináde a keď ochutnal aj s cesnakom, vyjadril sa, že marinované sú lepšie.
-
10
Podávala som ich s ryžou, do ktorej som dala hrášok, kukuricu a mrkvu. Terezka si dala zavárané hríby, my ostatní sme si dali baranie roky s karfiolom.
Diskusia k receptu