Medovníky
Medovníky

Medovníky babky Aničky

kucharecka33 - fotkakucharecka33, 19. decembra 2022

Skúšala som rôzne recepty na vianočné medovníky. Až som si vypýtala recept od mojej svokry a iné už nepečiem :-)

100
porcií
120 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
140 g
60 g
2 ks
3 PL
1 bal.
1/2 ČL (ďumbier)
1/2 ČL
1 ČL
1 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Suroviny zmiešam. Klinčeky rozdrvím najemno, pridám s ostatným korením k zmiešaným surovinám. Vypracujem cesto, zabalím do fólie a nechám ho cez noc v chladničke.

  2. 2

    Na druhý deň cesto rozvaľkám na tenko, cca 5 mm. Medovníky ešte narastú. Je to lepšie hlavne ak ich chcete zdobiť. Vykrojím medovníky a poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Pečiem krátko, cca 5 minút na 180 °C (pri teplovzdušnom pečení 160 °C), medovníky trocha narastú a až po 5 minútach ich povytiahnem, potriem bielkom a vrátim späť na cca 2-3 minútky. Nie dlhšie. Medovníky tak ostanú mäkké. Ak ich potriete bielkom predtým, tým že narastú, okraje nebudú pekné lesklé.

    Medovníky babky Aničky - obrázok 3
  4. 4

    Základný recept som doplnila o vlastnú zmes korenia. Nekupujem tie hotové. Medovníky sú tak príjemne korenisto voňavé. Tiež som doplnila trocha kakaa. Len kvôli farbe. Biela poleva na nich pekne vynikne.

    Medovníky babky Aničky - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia