Medovníky

Medovníky babky Aničky

Autor receptu: kucharecka33

Skúšala som rôzne recepty na vianočné medovníky. Až som si vypýtala recept od mojej svokry a iné už nepečiem :-)

100
porcií
120 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny zmiešam. Klinčeky rozdrvím najemno, pridám s ostatným korením k zmiešaným surovinám. Vypracujem cesto, zabalím do fólie a nechám ho cez noc v chladničke.
  2. Na druhý deň cesto rozvaľkám na tenko, cca 5 mm. Medovníky ešte narastú. Je to lepšie hlavne ak ich chcete zdobiť. Vykrojím medovníky a poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Pečiem krátko, cca 5 minút na 180 °C (pri teplovzdušnom pečení 160 °C), medovníky trocha narastú a až po 5 minútach ich povytiahnem, potriem bielkom a vrátim späť na cca 2-3 minútky. Nie dlhšie. Medovníky tak ostanú mäkké. Ak ich potriete bielkom predtým, tým že narastú, okraje nebudú pekné lesklé.
  4. Základný recept som doplnila o vlastnú zmes korenia. Nekupujem tie hotové. Medovníky sú tak príjemne korenisto voňavé. Tiež som doplnila trocha kakaa. Len kvôli farbe. Biela poleva na nich pekne vynikne.