Medovníčky mäkké dia

sjuzan - fotkasjuzan, 18. decembra 2011
Medovníčky mäkké dia
Foto: sjuzan

Tento recept mám už asi 25 rokov, a mám ho od mojej bývalej susedy, kedže sme mali malé deti, ktoré hned chceli papkať vianočné Zobraziť celý popisTento recept mám už asi 25 rokov, a mám ho od mojej bývalej susedy, kedže sme mali malé deti, ktoré hned chceli papkať vianočné koláčiky, poskytla mi recept na tieto medovníčky.Iba som ich prispôsobila na dia verziu, kedže môj syn miluje medovníky a od septembra má diabetes.

30 minút
príprava
8 min cca minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
170 g
50 g
2 ks
1 lyžica
3 lyžice
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny musia mať rovnakú teplotu.

  2. 2

    Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Necháme 1 deň odpočinúť. Ak by sa niekto ponáhľal tak aspoň 1 hod. treba nechať cesto v chladničke. Zdobíme orechmi, hrozienkami. Na fotke sú zdobené malými cukrárenskými guličkami.

Diskusia k receptu

dick
Sjuzan,
Medovníčky sú určite dobré aj foto je pekné, len nie sú pre diabetika.
Syn je mladý a diabetes je nezvratný. Čím skôr si odvykne od sladkého, tým lepšie. Všetky cukry majú vysoký GI, aj všetky medy. Umelé sladidlá sú svinstvo. Ak prisladiť tak stéviou tekutou, alebo v prášku. Je to prírodné, zdravé pre diabetika a 300 x sladšie ako cukor. Dajte si recept posúdiť diabetológovi a pozrite na internete "Stévia" a "Gurmar".
evanaaa
@Sjuzan , ja si kupujem dia med, nie je to med v pravom slova zmysle, ale chuť má ako med, možno by sa dal použiť. A tvoj syn má iste cukrovku typu 1, med by asi nemal užívať, ale zasa neznamená, že nemôže vôbec sladké, bolo by dobré sa o tom porozprávať s jeho diabetičkou, ako radí @dick , čo môže zo sladkého. mala by vás pozvať na alési školenie o stravovaní, u nás pozývajú každého nového diabetika, spýtaj sa na to. A je aj veľa brožúriek, čo ti pomôžu. Ale aj tento recept si ukladám do KK.
evanaaa
Ovocný cukor - fruktóza, je ním sladených aj veľa nápojov, sladkostí. Mimochodom, dobrý je aj prírodný cukor Xylitol, je tu naň aj stránka- www.xylitol.sk, je síce trochu drahší, ale aspoň an pečenie, dobre pôsobí aj an chrup, ai. Stéviu som mala vysadenú ale nevedela som ju uzimovať, skapala mi, no mám z nej nejaké lístky.
dick
Tie lístky zo stévie majú špecifickú a nie veľmi príjemnú chuť. Lepší je z nich práškový alebo kvapalný extrakt priemyselne vyrábaný.
irenaw
tento rok sme piekli pre mamu tri druhy pečiva a tvarohovo-kakaovú tortu sladené práškovým sladidlom zo stévie a výsledok bol v prípade kesíkov chutný, len trochu rozsýpací, to treba ešte doladiť a v prípade torty naozaj veľmi fajn. dá sa kúpiť v bio obchodoch ako prípavok na ústnu hygienu a je tam aj odmerka = 1 kocke cukru. my sme sladili podľa chuti, lebo sladkosť je iná ako pri cukre. @evanaaa neskúsila si lípiu sladkú? kamarátka pestovala obe a viac sa jej darí lípia, tá sa vraj ľahšie prezimuje. ale aj stévia prežila, zrezala ju úplne na strnisko a na jar vyrástla nanovo.
dick
To rozsýpanie je z dôvodu porušenia váhových pomerov. To malé množstvo stévie nemôže váhovo nahradiť kvantum cukru. Skúste vyvážiť napr. s goji (zadajte do gugla). A tej ústnej vody sa netreba báť, inak sa stévia v EU nemôže predávať, EU stéviu ako výživový doplno chvaľuje už 20 rokov. Cukrovarnícka lobby pôsobí..... a na ludí sa kašle.
sjuzan
Ďakujem všetkým za pochvalu aj pripomienky. Vladko chodí ku diabetologičke a povedal, že 1 - 2 medovníky môže.
Použila som ovocný cukor, a med domáci ovocný od včelára. Medovníky konzumovala celá rodina, Vladko iba opatrne. Na štastie sa mu cukor nezvýšil počas Vianočných sviatkov, a ani nemal žiadne problémy. Dnes bol na kontrole zatiaľ všetko Ok. Ešte raz ďakujem za pripomienky a určite si kúpim evanaaa aj ten xylitol.
Dick dík za stéviu a Gurmar. Ja kupujem synovi čaj Gurmar. Všetko dobré všetkým v Novom roku, samé dobré receptíky, veľa zdravíčka prajem. Boli sme mimo preto sa ozývam až teraz.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia