Foto: tothka
Viem, že na Vareche je už pridané množstvo receptov na medovníčky a napriek tomu som si povedala, že dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy Zobraziť celý popisViem, že na Vareche je už pridané množstvo receptov na medovníčky a napriek tomu som si povedala, že dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy dosť a tak pridávam tie, ktoré pečiem už dlhé roky a vždy každému chutia, ešte ma nesklamali ani vtedy, deď ich bolo treba dopiecť aj deň pred Vianocami
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Heru roztopíme spolu s medom, necháme vychladnúť a pridáme do misy , do ktorej sme preosiali múku, pridáme cukor, vajcia, sódu a perníkové korenie, v prípade, že nemáte toto korenie poruke, stačí pridať aspoň lyžičku mletej škorice. Všetko pekne krásne zmiesime dohromady, najlepšie v kuchynskom robote na tuhé, nelepivé cesto. V prípade, že cesto sa ešte lepí, doporučujem pridať ešte trochu múky. Ja zásadne používam na medovníčky iba múku označenú ako T 650 . Cesto necháme odpočívať minimálne 1 hodinu v chlade, ale kľudne si ho môžete nechať hotové aj niekoľko dní a piecť keď bude k použitiu doma viac pomáhajúcich rúk .
- 2
Odpočinuté cesto rozgúľame na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech, najlepšie vystlaný fóliou na pečenie alebo papierom, aby sme si ušetrili prácu s čistením plechov a stíhali ich otáčať v rúre aj viac krát. Ja zvyknem medovníčky pred pečením potrieť vajíčkom, niekto to robí až po upečení, ja v tom však nevidím zásadný rozdiel. Môžeme ich ozdobiť mandľami, alebo orechom. Aby boli medovníčky mäkké, nesmieme ich nechať v rúre veľmi vysušiť. Pečiem ich na teplovzduchu pri teplote 175 stupňov. Dĺžka pečenia je rôzna podľa veľkosti a hrúbky medovníčkov. Takže keď sú pekné vypečené do zlatova, vyberám z rúry. Trvá to asi 10 min.
- 3
Dobre vychladnuté medovníčky môžeme vyzdobiť bielkovou polevou vymiešanou z jedného bielka a 200 g práškového cukru a trošku citronovej šťavy, alebo kys. citronovej. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka a vymiešať ho treba tak, aby poleva bola dobre hustá a neroztekala sa. Polevu dávam do mikroténového vrecka, odstrihnem na ňom malý kúsok na konci rožka a zdobím podľa fantázie a tvaru vykrojeného medovníčka.
- 4
Piekla som hlavne kvôli mikulášskym čižmičkám a pri tej príležitosti som si spravila aj menovky na predvianočnú oslavu mojich menín a drériných narodenín.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
je to veľmi dobrý, sudim podľa použitých surovýn--
@pisot do medovníčkov musíš dať len predpísané množstvo medu a nesmieš ich veľmi dlho piecť, pretože sa veľmi vysušia a sú potom tvrdé. V erím, že tento rok sa ti určite podaria .
Medovníčky sú vtedy mäkké, keď sú hrubšie a nepečieme ich tak dlho :) Na medovníky stačí 7-10 min. To záleží na trúbe, ako pečie...
preto ich dnes skúsila spraviť, lebo od kamošky čo máme recept (tiež by mali byť mäkké) stvrdli jak betón, čo by sme mali s nimi spraviť? alebo kde ich dať aby zmäkli?