Foto: sovka62
Keď som jedla podobné koláče, vždy boli z kysnutého cesta. Ale od detstva som si predstavovala, že by mali byť medové, to by boli Zobraziť celý popisKeď som jedla podobné koláče, vždy boli z kysnutého cesta. Ale od detstva som si predstavovala, že by mali byť medové, to by boli tie pravé koláče z mojich rozprávkových knižiek. Tak som experimentovala s mojím osvedčeným cestom a musím napísať, že chuť medu, korenín a maku je naozaj rozprávková.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
500 g |
|
300 g |
|
4 rovné ČL |
|
1 rovná PL |
|
1 rovná PL |
|
4 kusy surové |
|
4 rovné PL |
|
250 g |
|
200 g |
|
50 ml, vriace |
|
|
|
na potretie |
|
na ozdobenie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Mak je ručne zberaný a praný, ale ak taký nezoženiete bude musieť stačiť aj z obchodu.
-
2
Múku a sódu bicarbonu preosejeme do misy a pridáme ostatné suché prísady. Dobre premiešame.
-
3
Pridáme vajce a med a zmiesime. Začala som miesiť lyžicou, ktorou som merala med, aspoň ten med ostal v mise. Domiesila som rukou.
-
4
Zo surovín od maku dolu pripravíme hustejšiu plnku.
-
5
Cesto preložíme na dosku. Dosku si pomúčime, ale poriadne, lebo cesto je mäkké a dosť lepivé. Preto ho nebudeme vaľkať v celku, ale rozdelíme si ho aspoň na tri časti, aby sa nám neprilepilo na dosku. Takže posýpať, posýpať......
-
6
A tu môj fotoaparát zrejme vyhlásil štrajk alebo nezávislosť, síce sa tváril, že spolupracuje, klikala som, blesk blikal, ale keď som ho pripojila k počítaču obrázky chýbali. Tak už len text: Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku dva milimetre. Formičkou s priemerom 7 cm vykrajujeme kolieska a kladieme ich na plech ďalej od seba, lebo narastú nielen do výšky, ale aj do šírky. Vínový decáčik obalíme vreckovkou (textilnou), vtlačíme do múky, prebytočnú múku oklepneme a do stredu každého kolieska vytlačíme jamku, Jamku naplníme makovou plnkou a každý koláčik ozdobíme mandľami. Pečieme pri teplote 170 stupňov (teplovzdušná rúra, v elektrickej pridajte 20 stupňov) 15-20 minút. Upečené horúce koláčiky natrieme vajcom, teda tie cestové kraje, plnku natierať netreba.
- 7
Spravila som 30 koláčikov a zvyšok cesta som už len povykrajovala na obyčajné nenaplnené kolieska, sú výborné i tak a naše vnúčatá ich milujú. Tak som toto cesto pekávala doteraz, kým som nezačala s experimentom. Tiež sa vajcom natierajú až upečené, inak veľmi stmavnú. Nabudúce skúsim upiecť aj lekvárové s mandľami, mám pocit, že aj tie budú jedlé.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
tú vônu citím až sem
upiect kolaciky.Vdaka ,ukladam ,upeciem ......