Medové koláče s makom fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 19. septembra 2011
Medové koláče s makom (fotorecept)
Foto: sovka62

Keď som jedla podobné koláče, vždy boli z kysnutého cesta. Ale od detstva som si predstavovala, že by mali byť medové, to by boli Zobraziť celý popisKeď som jedla podobné koláče, vždy boli z kysnutého cesta. Ale od detstva som si predstavovala, že by mali byť medové, to by boli tie pravé koláče z mojich rozprávkových knižiek. Tak som experimentovala s mojím osvedčeným cestom a musím napísať, že chuť medu, korenín a maku je naozaj rozprávková.

30
porcií
35 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
300 g
4 rovné ČL
1 rovná PL
1 rovná PL
4 kusy surové
4 rovné PL
250 g
200 g
50 ml, vriace
 na potretie
 na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Mak je ručne zberaný a praný, ale ak taký nezoženiete bude musieť stačiť aj z obchodu.

    Medové koláče s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku a sódu bicarbonu preosejeme do misy a pridáme ostatné suché prísady. Dobre premiešame.

    Medové koláče s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajce a med a zmiesime. Začala som miesiť lyžicou, ktorou som merala med, aspoň ten med ostal v mise. Domiesila som rukou.

    Medové koláče s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo surovín od maku dolu pripravíme hustejšiu plnku.

    Medové koláče s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto preložíme na dosku. Dosku si pomúčime, ale poriadne, lebo cesto je mäkké a dosť lepivé. Preto ho nebudeme vaľkať v celku, ale rozdelíme si ho aspoň na tri časti, aby sa nám neprilepilo na dosku. Takže posýpať, posýpať......

    Medové koláče s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu môj fotoaparát zrejme vyhlásil štrajk alebo nezávislosť, síce sa tváril, že spolupracuje, klikala som, blesk blikal, ale keď som ho pripojila k počítaču obrázky chýbali. Tak už len text: Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku dva milimetre. Formičkou s priemerom 7 cm vykrajujeme kolieska a kladieme ich na plech ďalej od seba, lebo narastú nielen do výšky, ale aj do šírky. Vínový decáčik obalíme vreckovkou (textilnou), vtlačíme do múky, prebytočnú múku oklepneme a do stredu každého kolieska vytlačíme jamku, Jamku naplníme makovou plnkou a každý koláčik ozdobíme mandľami. Pečieme pri teplote 170 stupňov (teplovzdušná rúra, v elektrickej pridajte 20 stupňov) 15-20 minút. Upečené horúce koláčiky natrieme vajcom, teda tie cestové kraje, plnku natierať netreba.

  7. 7

    Spravila som 30 koláčikov a zvyšok cesta som už len povykrajovala na obyčajné nenaplnené kolieska, sú výborné i tak a naše vnúčatá ich milujú. Tak som toto cesto pekávala doteraz, kým som nezačala s experimentom. Tiež sa vajcom natierajú až upečené, inak veľmi stmavnú. Nabudúce skúsim upiecť aj lekvárové s mandľami, mám pocit, že aj tie budú jedlé.

Diskusia k receptu

jatanika
také starodávne koláčiky ... tieto určite skúsim :-))
jerica
potešila som sa keď som si otvorila varechu videla mne známy obrázok,perfektné , Tvoj recept na koláčiky vyskúšam ako aj Tvoje buchty ktoré majú veľký úspech, kolujú skoro každý týždeň. Dík.
marcy
sú nádherné,iste chutné ....to vyskúšam,lebo SA NEDÁ INAK :)
tetuska
sú ako od babičky... vyskúšam a už sa teším...
vavan
jééééé tie sú nááááááádherne ozaj ako s chalúpky od Janka a Marienky
tú vônu citím až sem
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za komentáre, teším sa, že sa Vám páčia a verím, že vám budú chutiť.
babi
Koláčiky sú krásne, a určite veľmi dobré. Ja som takéto medové plnené koláčiky ešte nejedla, ale je to hodné vyskúšania. Ukladám a určite vyskúšam aj s orechovou plnkou.
helca103
@sovka62 práve si na nich pochutnávame , určite budem piecť častejšie a vyskúšala som aj s orechovou a lekvárovou plnkou. Fantázia - odporúčam každému kto rád maškrtí :-)
sovka62
Ďakujem, @helca , je to vďačné cesto, výborné sú aj ničím neplnené. Sú presne také, ako predávajú na rôznych jarmokoch a podobných podujatiach, kde sa deti len tak zalizujú.
babi
Evička, robila som, neveste veľmi chutili a samozrejme aj nám.
sovka62
Ďakujem za pochvalu, Vieročka, tá vždy poteší. A neskúsila si upiecť aj pár nenaplnených? Oni sú výborné aj tak.
garanco
Až dnes som na ne natrafila, sú krásne, určite výborné - už ich len upiecť!
nesi
Evka práve som našla Tvoj recept som Tvoja menovkyňa a už sa teším ako prekvapím syna ktorý má 12 mája okrúhle 30 te narodeniny a k torte napečiem aj tieto koláčiky já budem mať v júli 61 ale babkou som iba 10rôčkov nech Ti to pečie tak dobre ešte veľa rokov
sovka62
Veľmi pekne ďakujem želám vám obom všetko najlepšie k narodeninám a nech koláčiky chutia.
nesi
Milá sovka recept je výborný koláčiky chutia a dala som aj orechovú plnku no výborné sú aj tie a mäkučké a zabudla som poďakovať za želanie ĎAKUJEM :-D
sovka62
A ja som si na ne už dlho nespomenula, skúšam všeličo nové z Varechy a staré recepty zapadajú prachom.
nesi
preto som ich skúsila lebo ako Ty ja ja skúšam čo sa mi zapáči a podarilo sa len sme s manželom iba sami dvaja tak niektoré recepty robím iba z polovičnej dávky ale teraz bude Pavla aj narodky moje aj manželove tak prídu všetky naše deti aj s rodinami tak sa zje aj z celých dávok
siskam
Jééj, to sú krásne koláčiky. Tieto teda určite vyskúšam.
desertrose7
kolaciky som vyskusala a musim potvrdit ze su FANTASTICKE...robila som ich z celozrnnej muky a trstinovym cukrom a velmi sa vydarili...myslim, ze u nas na Vianoce nahradia klasicke medovniky,ktore ja lubim no manzel ich moc nemusi,lebo su "suche"...toto je taka zlata stredna cesta :-) naozaj vynikajuce
sovka62
Ďakujem. Celozrnná múka s medom vyzerá ako veľmi dobrá kombinácia, musím si uložiť do hlavy a niekdy to skúsiť.
babav
Sovka,tvoje krasne kolaciky som objavila až dnes...recept na medovnickove cesto mam takmer rovnaký,len ma nenapadlo
upiect kolaciky.Vdaka ,ukladam ,upeciem ......
dandulka
Tie koláče sú ozaj rozprávkové, už viem čo budem v nedeľu piecť.
siskam
Jéééj tieto už mám uložené. Tento rok ich vyskúšam.
jarasima
Dobré ránko, koláčiky som piekla cez víkend, sú úžasné, voňavé, chutné, mäkučké, len sa chcem spýtať na tú hrúbku cesta v recepte pri vykrajovaní - to sa mi zdalo málo, vaľkala som cesto tak na hrúbku 0,5 mm, lebo inak som ich mala po upečení hrozne tenučké.
sovka62
Zvyknem ich vaľkať tak, ako som napísala, cca 2 mm, lebo pri pečení tie kraje dosť naskočia, určite na dvojnásobok.Možno si mala väčšiu formičku, keď sa to zdali tenké a možno máte radi hrubšie. Na tom nezáleží, hlavne že sa prepiekli a chutili.
siskam
@sovka62 , recept som si už dávno uložila, že ho budem robiť tento rok. Chcem sa opýtať, vždy medovníčky robievam /cesto/ v predstihu 2-3 týždne a odložím do chladničky. Myslíš, že môžem aj toto cesto robiť v predstihu? Možno blbá otázka, ale ja mám jeden recept na medové cesto, ktoré sa musí okamžite spracovať ešte teplé , lebo inak stvrdne.
sovka62
Veru neviem čo by cesto spravilo, keby si ho nechala tak dlho stáť. U mňa nestojí vôbec, zamiesim, spracujem, ide to šup-šup.
tami1
No tak dnes som si medovnicky vyskusala.Chcem sa opytat,maju byt po upeceni tvrde? Alebo sa mi zasa daco nevydarilo?
sovka62
@tami1 , máš ich tvrdé? To je teda záhada. Toto cesto pečiem už roky, vždy boli mäkučké a také aj ostali. Ale dnes som z neho piekla okrúhle medovníčky a ostali tvrdé ako kosť. Nechápem!
tami1
No,naozaj su tvrde.Dala som ich do dozy,uvidime ci zmaknu.Chutovo su vynikajuce,len keby boli makucke...
sovka62
Ak by záhad nebolo dosť, pridám ešte jednu. V piatok z tohto cesta piekli medovníky naše Tamarka a Evička. Piekli do školy, na Mikuláša, pomáhali im dve spolužiačky, lebo robili z troch dávok. Všetky medovníky vydarené, mäkké. Tak ako ja použili múku T650. Tak neviem čomu pripísať rozdielny výsledok, na to mi hlava nestačí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia