Medové hriatô

fialka49 - fotkafialka49, 25. decembra 2012

Práve som v rubrike zážitkov čítala o hriatych pálenkách. Ponúkam vám aj ja náš rodinný recept na tento vianočný čas.

Suroviny

10 dkg
1,5 dcl
kúsok
5 ks
1 ks
1 balíček
4 guličky
50 dkg
0,5 litra




Postup

  1. 1

    Cukor upálime na karamel, pridáme vodu a necháme rozvariť do rozpustenia karamelu. Ak treba, môžme trošku vody ešte priliať.

  2. 2

    Pridáme všetky uvedené koreniny a kôrku z dobre umytého citróna bez vnútornej bielej šupy (lebo v konečnej fáze zbytočne urobí hriatô horkým) a pomaličky varíme 10 minút.

  3. 3

    Pridáme med a pri veľmi miernom vare (ako keď varíme dobrú polievku) "povaríme" ešte 5 minút. Ak chceme mať nápoj ostrejší, môžme rozpučiť jedno-dve zrnká nového korenia. Prípadnú penu zbierame.

  4. 4

    Necháme vychladnúť, precedíme a do vývaru vlejeme toľko alkoholu, aký silný chceme mať nápoj (stačí pol litra vodky, ale môže byť aj viac). Doteraz sme používali na prípravu iba vodku, takže s iným druhom alkoholu skúsenosti nemám.

Diskusia k receptu

douglas
Moja babička robila "hriatô" z karamelu, medu, zpraženého masla a domacej slivovice. Uvarila to a potom na kraji pece hriala a údajne to bolo výborné pitie. Potom toto robila moja maminka, ale to mi alkohol nechutil...a keď nás navždy opustila, tak si rcp odniesla zo sebou. Hľadám tento rcp každé Vianoce, ale zatiaľ bezúspešne.
mesiar50



fialka49 No o takomtom pití som už počul niekde konkrétne,nie o tvojom,
ale sorry ja ho asi aplikovať nebudem,kedže abstinujem
Ale urcite,že v molom množstve takéto pitíčko spraví náladočku správnu.
Fialka49
Prajem ti v celom roku 2013 hodne zdravia,šťastia a úspechov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia