Medová Marlenka

nathelly - fotkanathelly, 17. februára 2018
Medová Marlenka
Foto: nathelly

Koláč je jednoduchý na prípravu (krásne sa podaril hneď na prvýkrát!), veľmi chutný a máte ho hotový raz-dva.

90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
400 g
1 PL
3 PL
1 ks (250 g)
3 ks
podľa potreby
Plnka:
375 g (1,5 ks)
600 g
Ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Nad parou si rozpustíme Heru. Pridávame postupne med, vajíčka, sódu bikarbónu, práškový cukor a múku. Ja pridávam aj polievkovú lyžicu kakaa. Cesto je potom pekne tmavé. To všetko spolu premiešame. POZOR! Aj pri miešaní necháme misku nad parou, inak maslo začne tuhnúť. Podľa potreby pridáme mlieko. Opätovne zamiešame na hladké cesto. Výsledné cesto by nemalo byť veľmi riedke, ani veľmi husté.

  2. 2

    Následne si cesto rozdelíme na 3 časti. Každú túto časť potom vylejeme a rozotrieme (až k okrajom) na vopred pripravený plech (klasické rozmery 34 x 26 cm) s papierom na pečenie.

  3. 3

    Cesto dáme upiecť na 180 stupňov, pečieme ho, kým nezačnú hnednúť okraje, akoby boli prihorené. Trvá to asi 10 - 15 min.

  4. 4

    Keď vyberieme cesto, musíme s ním narábať veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť. Orežeme okraje, ktoré si uložíme do misky, budeme ich potrebovať na záver na zdobenie.

  5. 5

    Plnka: Mixérom spolu zmiešame Heru a salko. Rozdelíme si ju na 4 časti - 3 medzi pláty a 1 časť na ozdobenie vrchu a bokov koláča.

  6. 6

    Plnku natrieme na prvý plát, prekryjeme ďalším, ten opäť natrieme a preložíme ďalším a natrieme aj vrch koláča a boky.

  7. 7

    Ozdobíme: Budeme potrebovať "odložené" okraje z cesta. Tie rozmrvíme prstami na drobnú posýpku, ktorou "oblepíme" vrch aj boky koláča. Na túto "omrvinkovú vrstvu" tak isto "prilepíme" aj nadrobno nasekané vlašské orechy. Na záver na vrch koláča pokvapkáme Pikao (môžeme použiť aj spustenú čokoládu, ale tá keď zatuhne láme sa, ale Pikao sa neláme, ostáva mäkké). HOTOVO.

Diskusia k receptu

emdy
oceňujem že 21 rokov. med vlastne nikde, a tá Hera a Salko...ach... Arménci by sa čudovali... škoda
nathelly
Ďakujem všetkým za komentáre, to, že to niekto nemá rád, prípadne mu nechutia plnky s Herou, ospravedlňujem sa, ale to nie je môj problém :)
Každopádne som to sem dala, nakoľko je to koláč, ktorý zvládne podľa mňa každý a podľa mňa chutí dokonca lepšie ako z obchodu. :)
kuko95
naozaj krasna akurat ked uz si to robila mohla si tam dat maslo miesto margarinu ale je velmi pekna
haji
Koláčik je utěšený, Heru si každý sám může vyměnit za máslo, nabízí se to samo. Ať se ti daří nejen v kuchyni, jsi šikulka!
alex37
zaujímavé :-) takto som ju ešte nerobila, ale páči sa mi tá jednoduchá príprava.