Mazanec
Autor receptu: tinca
Bez tejto klasiky si už nevieme veľkonočný stôl ani predstaviť. Na raňajky ako stvorený.
8 porcií |
30 minút príprava |
30-40 minút na 190 °C |
Postup
- Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť a potom v mise zmiešame s ostatnými prísadami. Cesto dôkladne ručne vypracujeme, aby bolo vláčne.
- Vyklopíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a vytvoríme si guľatý bochník. Alebo ho dáme do okrúhlej formy. Uprostred urobíme nožom krížik, ozdobíme ho mandľami a dáme na teplé miesto ešte asi na pol hodiny vykysnúť.
- Potom pečieme približne 30-40 minút pri teplote 190 stupňov. Hotový mazanec po vychladnutí výdatne posypeme práškovým cukrom a môžeme sa do ňho pustiť. Dobrú chuť!