Foto: nessota
Takmer ako z Ikeii :)
Postup
-
1
Cibuľku nakrájame a udusíme na panvici. Keď je udusená zmiešame ju s mäsom, strúhankou, žĺtky, soľ, korenie a pažítkou.
-
2
Všetky suroviny dobre premiešame. Potom tvoríme guľky, priemer cca. 3cm. Guľky ukladáme do plechu. Uložené guľky pokvapkáme ol. olejom. A dáme piecť do rúry 30min, 200 °C. Kto chce môže guľky vyprážať aj na oleji na panvici, ale v rúre je to rychlejšie a všetky guľky sú rovnako upečené.
-
3
Keď sú guľky upečené, vyberieme ich z plechu. Do výpeku nalejeme vývar alebo bujón a smotanu na varenie. Omáčku dochutíme trochou obyčajnej horčice, keď treba aj soľou a korením. Dobre premiešame a guľky vložíme naspäť. Dáme späť do rúry, na menšiu teplotu cca. 10-15min.
-
4
Guľky servírujeme s varenými alebo pečenými zemiakmi. Podávame s brusnicovým jamom. Prajem dobrú chuť.
mimochodom: jeden moj kolega ich strasne zboznoval, vzdy ked tam bol tak si ich dal. Raz si kupil jednu porciu pre seba, a este 3 porcie pre rodinku. ale nedalo mu to a zozral ich tam vsetky, presne 16 ks. odvtedy hovori: ty vole, ja som zozral 16 guliek, uz nikdy viac. potom sa ikei vyhybal. no, ale ked sa tam po case znovu dostal, tak si ich dal znovu, to je jasne...
ja som ich este nejedla, ale som sialenec do brusnic, toto sa mi svedoch velmi paci, jedia ich velmi casto, k jedlam z mleteho masa tusim vzdy...