Mäso sa pojedlo a čo so zvyškom zemiakovej kaše? fotorecept
Foto: petravoska
Moja mamka často túto pochúťku robieva, keď sa jej zvýši zemiaková kaša...
15 minút
príprava
príprava
20 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zo zemiakovej kaše, vajca a múky vypracujeme nelepivé cesto. podľa potreby ho osolíme.
-
2
Z cesta vyformujeme valcek, z ktorého ukrajujeme kúsky, z ktorých na pomúčenej doske vaľkáme placky (lokše). Každú vidličkou popicháme a pečieme z obidvoch strán na rozpálenej kovovej platni alebo suchej panvici.
-
3
Hotovú lokšu potirame rozpusteným osoleným maslom alebo husacím sadlom. My to máme veľmi radi s maslom. Môže sa podávať ako príloha ku pečenej husi, kačke s dusenou kapustou, ale aj potretá so slivkovým lekvárom. My ju ľúbime jesť nasucho s pohárom sladkého alebo kyslého mlieka. Je to jednoducho mňamka :)
robievam z neho tzv. šmrgance, tak ich nazvali moje deti kedysi dávno a tak to dodnes zostalo. Zo zvyšného zemiakového cesta robím valčeky, ktoré vyprážam vo fritéze, niečo ako krokety a využitie majú všestranné, či ako príloha k mäsu, alebo len tak ako dobrá chuťovečka.