Maslové žemličky

decatherine - fotkadecatherine, 7. februára 2012

Tento recept bol pre mňa výzvou, no ukázalo sa, že sa dá elegantne zvládnuť. Hoci som si naň musela vynahradiť tri hodiny, výsledok stál Zobraziť celý popisTento recept bol pre mňa výzvou, no ukázalo sa, že sa dá elegantne zvládnuť. Hoci som si naň musela vynahradiť tri hodiny, výsledok stál zato. Nádherne rozvoniavajú masielkom a najlepšie ich je podávať hneď čerstvé, pretože dlhšie som už nedokázala odolať :)

10
porcií
25 minút
na 180 a 220 °C

Suroviny

250 g a polohrubá
21 g pol kocky
pol ČL
250 ml
70 g
1 ČL
 na potretie plechu




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások. Nachvíľu namočíme droždie do vody, potom pridáme trochu (asi 50 gramov) múky a cukor. Zmiešame a kvások poprášime múkou, misu prikryjeme a necháme pracovať asi 30 minút.

  2. 2

    Kvások zapracujeme do zvyšnej múky a postupne pridáme asi polovicu z nachystaného masla (zmäknutého alebo roztopeného) a soľ. Vymiesime na vláčne cesto. Zakryjeme ho a dáme kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (asi na hodinu).

  3. 3

    Po hodine vyskúšame, či je cesto dobre vykysnuté tak, že ho stlačíme a po odtiahnutí ruky by sa nám malo začať pekne pamaly vracať do pôvodného stavu. Tiež je zlé, ak je prekysnuté. Cesto ešte raz dôkladne, ale jemne vymiesime, rozdelíme ho na 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľaté bochníčky a tie naukladáme na maslom vymastený plech. Nožom narežeme X-kové zárezy, bochníky poprášime múkou a necháme ich ešte chvíľu kysnúť.

  4. 4

    Rúru nahrejeme na 220 °C. Žemličky potrieme maslom. Prípadne trochu posolíme, alebo pridáme syr a vložíme do rúry na strednú priečku. Pod ňu dáme nádobu s ľadom, s ktorým žemličky pečieme, kým sa neroztopí. Opatrne vyberieme vodu a dopečieme na 180 °C. Celý proces v rúre trvá asi 25 minút (do zlatožlta).

Diskusia k receptu

heysugar
Hmmm, vyzeraju naozaj uzastne! Klobuk dolu, v tvojom veku vacsina dievcat namiesto pecenia takychto krasnych a komplikovanych receptov robi uplne veci (to je kompliment) ;-)))
afataga
aj ja chvalim, mas ich krasne a naco sa dava do rury lad?
bejgi
@babkamt , presne tak, veď ty máš s tým veľké skúsenosti a hlavne chutné pečivo :) vyzerá dobrý receptík, len ja použijem celozrnnú múku a to už budú maslové žemličky celozrnné :) @afataga , dnes pridám celozrnný chlebík, tak si pozri ty si chcela, že osvedčený tak skús :)
afataga
@bejgi dakujem isto kuknem, dnes tu pribudli aj psenicno razne zemle tak budem skusat, ja biele pecivo moc nemusim, iba obcas si dam jeden rozok




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia