Maslové rožky - lúpačky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 1. októbra 2014
Maslové rožky - lúpačky (fotorecept)
Foto: tatranka

Keď som bola školáčka,veľmi som ľúbila pečivo,ktoré sa volalo - Lúpačky.Boli to chutné,maslové rožky,z ktorých sa po prameňoch dala odlupovať pečená striedka. Dnes som Zobraziť celý popisKeď som bola školáčka,veľmi som ľúbila pečivo,ktoré sa volalo - Lúpačky.Boli to chutné,maslové rožky,z ktorých sa po prameňoch dala odlupovať pečená striedka. Dnes som skúsila upiecť pečivo na ten spôsob.Nie je to identické,no je veľmi chutné. Budem pekávať túto dobrotu,vhodnú na raňajky,alebo len tak,ak vám príde na chuť jemné,sladké pečivo.

22
porcií
35 minút
príprava
14 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
300 g
120 g
1,5 ČL
2 ks
1 kocka
1,5 dl
2,5 dl teplá
150 g




Postup

  1. 1

    Kvások si urobíme z teplého mlieka,teplej vody,1 lyžice hladkej múky,kocky droždia,a lyžice cukru.Necháme ho nakysnúť. Múky si spojíme,posolíme osladíme zvyšným práškovým cukrom,premiešame. Roztopíme si 90 g masla. Po nakysnutí kvásku,tento vlejeme do múky,v ktorej si urobíme priestor na vajíčko.Spolu zamiešame.Po chvíločke vlejeme rozpustené maslo a cesto spracujeme. Zakryjeme na kysnutie. Takto ho po 20 minútach cesto na novo prehnietime. Zopakujeme ešte ráz.Nakysnuté cesto dáme na dosku.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyválkame asi na 3-milimetrový plát.Vykrajujem okrúhlou formičkou,alebo pohárom.Priemer si zvolíte podľa veľkosti rožkov.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som mala 7 cm.Kolieska sa budú ukladať na seba po tri.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kolieska pred potretím rozpusteným maslom, najprv na tiahnete na elipsu.Zvyšok rozpusteného masla natriete na prvú elipsu.Naň položíte druhú elipsu a potriete. Vrchné cesto priložíte,ale nepotierate. / Ono s nim sa bude ešte pracovať /

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto sú spolu natreté tri cestá,vytiahnuté do elipsy.Vrchné cesto je nepotreté.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladané a pripravené cesto na ďaľšie spracovanie.Nechám asi 10 minút podkysnúť.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom si vyberiem elipsu a rukou vyformujem pritlačením,takú slzičku.Od širšej strany po najužšiu.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz ocením,že posledná elipsa nebola potretá maslom.Potrebujem slzičku na tenko rozváľkať.Keď je rozváľkaná,vtedy ju potriem roztopeným maslom a od najširšej strany až k najužšej stočím,ako roládu.Rožtek je hotový.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložím na pomastený plech a sformujem kraje.Nechám trochu nakysnúť.Potriem rozšľahaným vajíčkom.Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov,asi 15 minút.Treba sledovať,aby ste ich mali pekné a zároveň,dobre upečené.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové Lúpačky.Chutné,ľahúčké,sladké.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A ešte obrázok,ktorý vás určite na tento recept nabudí.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
Trochu iný spôsob vrstvenia cesta ako prekladanie, ale nemenej účinný ako vidím. Zaujímavo si sa pohrala, @tatranka , výsledok je veľmi pekný a určite aj tradične chutný:-)
zolik
@tatranka , krasne lupacky. Sice pracne, ale urcite velmi chutne. Ja som mala najradsej posypane makom z bratislavskeho Manderlaku. Ale to uz je velmi davno. Ta pekaren uz urcite neexistuje. Ale ukladam, keby ma nahodou prepadla nostalgia a volny den.
pusta
Milá@tatranka - Martuška moja,
nádherné a kvalitné ako všetko od teba :-)
*****
sracz
Srdečný pozdrav pod Tatry, milá @tatranka a veľký obdiv za Tvoj ***** "KK variant" lúpačiek. Už ich aj ja mám vo svojej KK a čoskoro uzrú svetlo "zámoria" aj tu! Potom sa Ti pochválim a ešte raz poďakujem za rcp aj za inšpiráciu! Rcp na super spišské pirohy Ti určite rada prezradí moja teta Margita na Kuzmániho 31 v Tvojom susedstve.
izabella929
@tatranka...kr ásna práca s cesto.-) rožteky vyzerajú ako maľované a nepochybne sú vynikajúce...) nejak skoro podobne som robila trojvrstvové rožky, kde sa tiež ukladá cesto jedno na druhé a potiera každá vrstva maslom,ale pokrájajú sa na 16 častí a potom sa zrolujú do rožtekov..jednotlivé vrstvy sa môžu posypať syrom...
tatranka
@kukulienka @zolik @pusta @marianne ďakujem vám za vaše príspevky a konštatovanie.zolik má pravdu,je to dosť pracné.No stojí to za to.
@sracz ďakujem za pozdrav pod V.Tatry.Som presvedčená,že ti je za nimi aspoň trochu smutno a že ti tie naše vlastne Vysoké,ale vlastne malé Tatry aj chýbajú.Budem sa tešiť na tvoju správu,ako sa ti lúpačky vydarili.Bože môj,mala by som tú tvoju tetu naozaj navštíviť a získať od nej naozaj recept na super spišské pirohy. Veď je to naozaj len na skok odo mňa. Ak sa tak stane,dám vedieť.
@izabella929 tvoj postup o ktorom píšeš,je rýchlejší a praktickejší.
No vidíš ja som si to vymyslela takto.chcela som mať tie rožky väčšie.No na budúce skúsim podľa teba.
terinka55
Podarili sa Ti na výbornú. Alebo aj na 5*****, chválim a KK. Určite aj vyskúšam podľa Teba, ďakujem!
brambora
ukladam... nie nadarmo tvrdim, ze ste velmi sikovna... krasne lupacky... upeciem z polovicnej davky...
zuzanka1367
Všetko kysnuté je vítane, pekná práca, rada ich podľa Vás vyskúšam...ďakujem za recept.
babkamt
milá @tatranka mám rada tvoje recepty. Sú precízne spracované. Krásne lúpačky sa ti vydarili. 5* , rada pečiem z kysnutého cesta, takže si ich upečiem z polovičnej dávky. Podobne ako ty, aj ja som si ich rada lúpala:-)
havino
@tatranka , dala si si záležať, velmi pekný recept, pekná práca, fotopostup, ako vždy u teba, krásne rožteky
evanaaa
Martuška, tebe sa vždy všetko vydarí perfektne tak ani sa nečudujem tvojej šikovnosti, skôr tej trpezlivosti ale ako vidím ten výsledok, oplatí sa iste trochu potrápiť, aj keď pre teba to trápenie asi nebolo, ty si zvyknutá aj na komplikovanejšie, rada skúšaš, odradiť sa nedáš. Aj teraz - krásne a chutné lúpačky. A vydržali aj na druhý deň?
jarunka
Krasne lupacky, uz su ulozene a najblizsie vyskusam. Vcera som piekla Briozky podla tvojho receptu. Su vynikajuce.
tinca
@tatranka vyzerajú skvele, zvláštny spôsob vrstvenia, stojí za vyskúšanie:)
tatranka
Dievčatá,akási som precitlivelá.Asi to ide vekom.Pri čítaní komentárikov,myslím na to,že hádam ešte nepatrím do starého železa.Teším sa z každého vášho komentáriku,nehovoriac o tom,ako ma povzbudia.Ďakujem,milé a moje vareškárky.
Mala by som tiež osláviť spolu s Varechou jej piate výročie.Práve toľko som na Vareche aj ja,vďaka Ježibabke,ktorá tu už na Vareche nie je,čo ma veru mrzí.
Teším sa,že som sem na Varechu zlákala také šikovné varecháčky,ako je @elistick á a@izabella929.Boli a sú prínosom pre túto rubriku.
Zisťujem,že ženy ktoré varia sú akési chápavejšie,veselšie a s dobrými srdiečkami.Však @medulienka122 ,@tinca @evannna @havino @babkamt @kukulienka...... a takto by som mohla menovať do nekonečna,pretože je ich tu strašne veľa,ktoré mi za tých 5 rokov prirástli k srdcu. Ďakujem za vaše varecháčske priateľstvo.
paploska
mňam, ja som dnes večer chcela upratovať, ale asi budem robiť tvoje lúpačky :-) tatranka
zitar
úžasné, najbližší upršaný večer pečiem..........
medovnicek
lúpačky som už piekla, ale iným spôsobom, tento tvoj ma veľmi zaujal a už aj si ukladám recept, mám ich veľmi rada s čerstvým masielkom
ivav
Pedantná práca, rožky vyzerajú veľmi chutnučko.
matata1
@tatranka skladám klobúk a utekám si ku tebe po lúpačku. Sú nádherné a určite aj fantastické.
gitka61
Krasne lupacky nadherna praca uz len mak chyba .Unas dovazaju do obchodu ,ale len sa po nich tak zaprasi ,tak sa vykupuju.Su po 10 kus balene .Balenie je otvorene ,kazdy berie kolko potrebuje.Tvoj recept ukladam k.k.5*****
elysa
krásne lúpačky a pekná prezentácia, stoja za ochutnávku...
palokuchki
@tatranka , mas ich velmi pekne a nepochybujem o tom ze su aj chutne. Recept si tiez velmi dobre napisala. Zrozumitelny postup a triky ktore pomozu pri praci s cestom.
afataga
toto mi ako mohlo ujst? paradne lupacky si veru napiekla
marienka44
@Tatranka , nádherná a precízna práca, gratulujem. Chcem ich hned robit, ale neviem, či mám špaldovú múku. Môžu byť aj bez nej. Samozrejme taký poklad odkladam do KK. Chcem sa spytať, čo s okrojkami? Nejaký "odpad" musí zostať, keď sa vykrajuje cesto formičkami. Ďakujem za recept, pozdravujem.
tatranka
@marienka44 odpad nie je.Vieš,to je kysnuté cesto a to si spracuj hneď do guľky a na novo ho rozvaľkaj.Ešte aj z posledného cesta,ktoré mi zostalo som ho dlaňou roztlačila a naplnila.
Ďakujem za pozdrav a nech sa ti rožteky vydaria,aby si bola spokojná. Pekný víkend aj tebe.
marienka44
@Tatranka , dakujem za rychlu odpoved. Nenasla som spaldovu muku, hoci som bola presvedcena, ze ju mám. Este raz dakujem a pekny den prajem ako u nas. :-)
tatranka
@marienka44 tá špaldová múka tam byť nemusí.Ja som si teraz zvyka do všetkých koláčov a kysnutého cesta pridávať trochu špaldovej múky.Nič nepokazí,naopak zistila som,že cesto nadľahší a vylepší.no roky som špaldovú múku nepoznala a varila som a piekla bez nej.Takže nič sa nestane,ak ju nemáš.Pa,pa.
marienka44
@Tatranka , rozky sa podarili, ja som ich aj posypala celým makom, ako hore spomínaju v diskusii. Zajtra budu mat nasi dobre ranajky. Bolo ich presne 10 ks, ja som uz 2 zjedla. :-)
hrobarka
Ďakujem veľmi pekne za recept. Je skvostný. S cestom sa výborne pracuje, upečené rožteky sú vynikajúce aj na tretí deň, - dva som si totiž odložila na tajné miesto, aby som mala k rannej káve a aby som otestovala trvanlivosť. Ešte raz, - ďakujem.


tatranka
Tešim sa @Hrob árka,že si s receptom spokojná.Aj ja ich veľmi rada robím. Tiež som vďačna za fotografiu.Máš ich naozaj vydarené.