Maslové rožky - lúpačky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 1. októbra 2014
Maslové rožky - lúpačky (fotorecept)
Foto: tatranka

Keď som bola školáčka,veľmi som ľúbila pečivo,ktoré sa volalo - Lúpačky.Boli to chutné,maslové rožky,z ktorých sa po prameňoch dala odlupovať pečená striedka. Dnes som skúsila upiecť pečivo na ten spôsob.Nie je to identické,no je veľmi chutné. Budem pekávať túto dobrotu,vhodnú na raňajky,alebo len tak,ak vám príde na chuť jemné,sladké pečivo.

22
porcií
35 minút
príprava
14 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
300 g
120 g
1,5 ČL
2 ks
1 kocka
1,5 dl
2,5 dl teplá
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kvások si urobíme z teplého mlieka,teplej vody,1 lyžice hladkej múky,kocky droždia,a lyžice cukru.Necháme ho nakysnúť. Múky si spojíme,posolíme osladíme zvyšným práškovým cukrom,premiešame. Roztopíme si 90 g masla. Po nakysnutí kvásku,tento vlejeme do múky,v ktorej si urobíme priestor na vajíčko.Spolu zamiešame.Po chvíločke vlejeme rozpustené maslo a cesto spracujeme. Zakryjeme na kysnutie. Takto ho po 20 minútach cesto na novo prehnietime. Zopakujeme ešte ráz.Nakysnuté cesto dáme na dosku.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyválkame asi na 3-milimetrový plát.Vykrajujem okrúhlou formičkou,alebo pohárom.Priemer si zvolíte podľa veľkosti rožkov.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som mala 7 cm.Kolieska sa budú ukladať na seba po tri.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kolieska pred potretím rozpusteným maslom, najprv na tiahnete na elipsu.Zvyšok rozpusteného masla natriete na prvú elipsu.Naň položíte druhú elipsu a potriete. Vrchné cesto priložíte,ale nepotierate. / Ono s nim sa bude ešte pracovať /

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto sú spolu natreté tri cestá,vytiahnuté do elipsy.Vrchné cesto je nepotreté.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladané a pripravené cesto na ďaľšie spracovanie.Nechám asi 10 minút podkysnúť.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom si vyberiem elipsu a rukou vyformujem pritlačením,takú slzičku.Od širšej strany po najužšiu.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz ocením,že posledná elipsa nebola potretá maslom.Potrebujem slzičku na tenko rozváľkať.Keď je rozváľkaná,vtedy ju potriem roztopeným maslom a od najširšej strany až k najužšej stočím,ako roládu.Rožtek je hotový.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložím na pomastený plech a sformujem kraje.Nechám trochu nakysnúť.Potriem rozšľahaným vajíčkom.Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov,asi 15 minút.Treba sledovať,aby ste ich mali pekné a zároveň,dobre upečené.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové Lúpačky.Chutné,ľahúčké,sladké.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A ešte obrázok,ktorý vás určite na tento recept nabudí.

    Maslové rožky - lúpačky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
@tatranka , krasne lupacky. Sice pracne, ale urcite velmi chutne. Ja som mala najradsej posypane makom z bratislavskeho Manderlaku. Ale to uz je velmi davno. Ta pekaren uz urcite neexistuje. Ale ukladam, keby ma nahodou prepadla nostalgia a volny den.
Srdečný pozdrav pod Tatry, milá @tatranka a veľký obdiv za Tvoj ***** "KK variant" lúpačiek. Už ich aj ja mám vo svojej KK a čoskoro uzrú svetlo "zámoria" aj tu! Potom sa Ti pochválim a ešte raz poďakujem za rcp aj za inšpiráciu! Rcp na super spišské pirohy Ti určite rada prezradí moja teta Margita na Kuzmániho 31 v Tvojom susedstve.
@tatranka...kr ásna práca s cesto.-) rožteky vyzerajú ako maľované a nepochybne sú vynikajúce...) nejak skoro podobne som robila trojvrstvové rožky, kde sa tiež ukladá cesto jedno na druhé a potiera každá vrstva maslom,ale pokrájajú sa na 16 častí a potom sa zrolujú do rožtekov..jednotlivé vrstvy sa môžu posypať syrom...
@kukulienka @zolik @pusta @marianne ďakujem vám za vaše príspevky a konštatovanie.zolik má pravdu,je to dosť pracné.No stojí to za to.
@sracz ďakujem za pozdrav pod V.Tatry.Som presvedčená,že ti je za nimi aspoň trochu smutno a že ti tie naše vlastne Vysoké,ale vlastne malé Tatry aj chýbajú.Budem sa tešiť na tvoju správu,ako sa ti lúpačky vydarili.Bože môj,mala by som tú tvoju tetu naozaj navštíviť a získať od nej naozaj recept na super spišské pirohy. Veď je to naozaj len na skok odo mňa. Ak sa tak stane,dám vedieť.
@izabella929 tvoj postup o ktorom píšeš,je rýchlejší a praktickejší.
No vidíš ja som si to vymyslela takto.chcela som mať tie rožky väčšie.No na budúce skúsim podľa teba.
milá @tatranka mám rada tvoje recepty. Sú precízne spracované. Krásne lúpačky sa ti vydarili. 5* , rada pečiem z kysnutého cesta, takže si ich upečiem z polovičnej dávky. Podobne ako ty, aj ja som si ich rada lúpala:-)
Martuška, tebe sa vždy všetko vydarí perfektne tak ani sa nečudujem tvojej šikovnosti, skôr tej trpezlivosti ale ako vidím ten výsledok, oplatí sa iste trochu potrápiť, aj keď pre teba to trápenie asi nebolo, ty si zvyknutá aj na komplikovanejšie, rada skúšaš, odradiť sa nedáš. Aj teraz - krásne a chutné lúpačky. A vydržali aj na druhý deň?
Dievčatá,akási som precitlivelá.Asi to ide vekom.Pri čítaní komentárikov,myslím na to,že hádam ešte nepatrím do starého železa.Teším sa z každého vášho komentáriku,nehovoriac o tom,ako ma povzbudia.Ďakujem,milé a moje vareškárky.
Mala by som tiež osláviť spolu s Varechou jej piate výročie.Práve toľko som na Vareche aj ja,vďaka Ježibabke,ktorá tu už na Vareche nie je,čo ma veru mrzí.
Teším sa,že som sem na Varechu zlákala také šikovné varecháčky,ako je @elistick á a@izabella929.Boli a sú prínosom pre túto rubriku.
Zisťujem,že ženy ktoré varia sú akési chápavejšie,veselšie a s dobrými srdiečkami.Však @medulienka122 ,@tinca @evannna @havino @babkamt @kukulienka...... a takto by som mohla menovať do nekonečna,pretože je ich tu strašne veľa,ktoré mi za tých 5 rokov prirástli k srdcu. Ďakujem za vaše varecháčske priateľstvo.
Krasne lupacky nadherna praca uz len mak chyba .Unas dovazaju do obchodu ,ale len sa po nich tak zaprasi ,tak sa vykupuju.Su po 10 kus balene .Balenie je otvorene ,kazdy berie kolko potrebuje.Tvoj recept ukladam k.k.5*****
@Tatranka , nádherná a precízna práca, gratulujem. Chcem ich hned robit, ale neviem, či mám špaldovú múku. Môžu byť aj bez nej. Samozrejme taký poklad odkladam do KK. Chcem sa spytať, čo s okrojkami? Nejaký "odpad" musí zostať, keď sa vykrajuje cesto formičkami. Ďakujem za recept, pozdravujem.
@marienka44 odpad nie je.Vieš,to je kysnuté cesto a to si spracuj hneď do guľky a na novo ho rozvaľkaj.Ešte aj z posledného cesta,ktoré mi zostalo som ho dlaňou roztlačila a naplnila.
Ďakujem za pozdrav a nech sa ti rožteky vydaria,aby si bola spokojná. Pekný víkend aj tebe.
@marienka44 tá špaldová múka tam byť nemusí.Ja som si teraz zvyka do všetkých koláčov a kysnutého cesta pridávať trochu špaldovej múky.Nič nepokazí,naopak zistila som,že cesto nadľahší a vylepší.no roky som špaldovú múku nepoznala a varila som a piekla bez nej.Takže nič sa nestane,ak ju nemáš.Pa,pa.
Ďakujem veľmi pekne za recept. Je skvostný. S cestom sa výborne pracuje, upečené rožteky sú vynikajúce aj na tretí deň, - dva som si totiž odložila na tajné miesto, aby som mala k rannej káve a aby som otestovala trvanlivosť. Ešte raz, - ďakujem.



Pridaj komentár k receptu: