Maslové rožky - lúpačky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Keď som bola školáčka,veľmi som ľúbila pečivo,ktoré sa volalo - Lúpačky.Boli to chutné,maslové rožky,z ktorých sa po prameňoch dala odlupovať pečená striedka. Dnes som skúsila upiecť pečivo na ten spôsob.Nie je to identické,no je veľmi chutné. Budem pekávať túto dobrotu,vhodnú na raňajky,alebo len tak,ak vám príde na chuť jemné,sladké pečivo.

22
porcií
35 minút
príprava
14 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kvások si urobíme z teplého mlieka,teplej vody,1 lyžice hladkej múky,kocky droždia,a lyžice cukru.Necháme ho nakysnúť. Múky si spojíme,posolíme osladíme zvyšným práškovým cukrom,premiešame. Roztopíme si 90 g masla. Po nakysnutí kvásku,tento vlejeme do múky,v ktorej si urobíme priestor na vajíčko.Spolu zamiešame.Po chvíločke vlejeme rozpustené maslo a cesto spracujeme. Zakryjeme na kysnutie. Takto ho po 20 minútach cesto na novo prehnietime. Zopakujeme ešte ráz.Nakysnuté cesto dáme na dosku.
  2. Vyválkame asi na 3-milimetrový plát.Vykrajujem okrúhlou formičkou,alebo pohárom.Priemer si zvolíte podľa veľkosti rožkov.
  3. Ja som mala 7 cm.Kolieska sa budú ukladať na seba po tri.
  4. Kolieska pred potretím rozpusteným maslom, najprv na tiahnete na elipsu.Zvyšok rozpusteného masla natriete na prvú elipsu.Naň položíte druhú elipsu a potriete. Vrchné cesto priložíte,ale nepotierate. / Ono s nim sa bude ešte pracovať /
  5. Toto sú spolu natreté tri cestá,vytiahnuté do elipsy.Vrchné cesto je nepotreté.
  6. Poukladané a pripravené cesto na ďaľšie spracovanie.Nechám asi 10 minút podkysnúť.
  7. Potom si vyberiem elipsu a rukou vyformujem pritlačením,takú slzičku.Od širšej strany po najužšiu.
  8. Teraz ocením,že posledná elipsa nebola potretá maslom.Potrebujem slzičku na tenko rozváľkať.Keď je rozváľkaná,vtedy ju potriem roztopeným maslom a od najširšej strany až k najužšej stočím,ako roládu.Rožtek je hotový.
  9. Uložím na pomastený plech a sformujem kraje.Nechám trochu nakysnúť.Potriem rozšľahaným vajíčkom.Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov,asi 15 minút.Treba sledovať,aby ste ich mali pekné a zároveň,dobre upečené.
  10. Hotové Lúpačky.Chutné,ľahúčké,sladké.
  11. A ešte obrázok,ktorý vás určite na tento recept nabudí.