Maslové linecké sušienky robené strojčekom fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 6. apríla 2014
Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept)
Foto: dvorka

Včera som prevetrala strojček na sušienky. Robila som ním zavárku do polievky a dnes som po dĺĺhej dobe upiekla sušienky ako ich pekávala moja Zobraziť celý popisVčera som prevetrala strojček na sušienky. Robila som ním zavárku do polievky a dnes som po dĺĺhej dobe upiekla sušienky ako ich pekávala moja mamka, kým nedostala nový strojček - umelohmotný a tento kovový dala mne.

20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
100 g
2 ks
 (nemusí byť)
1 mokka lyžička
1 čajová lyžička




Postup

  1. 1

    Odvážila som si múku hladkú a špaldovú pol na pol a preosiala spolu s práškovým cukrom vanilkovým (ja mám v kryštálovom aj práškovom lúsky vanilky). Pridala som plátky Hery, žĺtka a rukou dobre zmiesila cesto aby bolo hladké.

    Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som si rozdelila na tri časti. Do jednej som vmiesila kakao a poriadne rukami prehnietla, aby bolo skoro jednoliato hnedé. Do druhého som pridala najemno pomleté orechy ktoré som radšej ešte presytkovala a tiež som dobre vpracovala do cesta. Tretie ostalo pôvodné.

    Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na umytý a vyutieraný plech som vytláčala keksy. Aby som urobila pekné slnečničky, šúľok tmavého cesta som obtočila plátkom svetlého. Ak som robila dvojfarebné keksy, spojila som dva farebné šúľky dokopy. Alebo som robila len svetlé alebo len orechové. A nakoniec som mala zmes z koncov ktoré mi ostali v strojčeku. Posledný kúsok som urobila ako praclík tak, ako to robí moja mamka.

    Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na stredy kvietkov som dala trošku ríbezľového džemu a keby som mala orechy, tak do stredu podlhovastých sušienok by som ich zatlačila. Piekla som teplým vzduchom všetky tri plechy naraz pri 180°C 12 minút.

    Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A aby som nezabudla, takto vyzerá môj strojček ktorý je starší ako ja ☺.

    Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

smejkad
mam taky isty :-)
pohrala si sa s umiestnenim farieb, musim byt aj ja preciznejsia :-)
fialka49
dvorka, prosím ťa, ako a akú závarku do polievky si robila cez strojček na sušienky? Počujem o tomto prvýkrát.
smejkad
tusim vcera tu bola pridana, zizalky sa spominali :-)
anina43
Na môj strojček som akosi zabudla, odpočíva v krabici na polici, ďakujem, že si mi pripomenula aké pekné sušienky sa dajú s ním vytvarovať a ešte k tomu raz -dva
martamm
Pekné sušienky, tiež som ich robievala, ale na môj vkus tam ide veľa tuku. Skúšala som ubrať,a le ptom mi cesto nedalo pretláčať, tak strojček oddychuje. Skúsim tie cestoviny do polievky podľa ťvojho recetu.
manya
zaujímavé kombinovanie, musím skúsiť, sušienok nie je nikdy dosť, napadla ma kombinácia s citrónovým cestom;
valeri
krásne. Tiež mám presne tento strojček, ale neviem s ním robiť. Nedarí sa mi, aby vytlačené keksíky zostali na plechu a mali aj pekný tvar. Potrebovala by som školenie .-))
dvorka
@valeri : robila som keksy po dľľľhej dobe a tiež mi prvé nevyšli. Plechy som si musela umyť a poriadne vytrieť. Na pečiacom papieri nedržali. Pri páčke s ktorou sa cvaká je koliesko s bodkami, ktoré určuje koľko dielikov má posunúť. Ja mám nastavené na dvoch bodkách. A keď tlačím páčku tak už podľa citu viem kedy stačí. Neviem či už jednotka aj nie je pokazená, lebo mi vtedy vôbec piest netlačí. Asi toľko sú moje rady ☺.
aroooo
dík za pripomenutie, mám taký istý, odpočíva v pokoji, ale v blízkej dobe si zamaká.....
valeri
Ďakujem, stále myslím na to, že to musím znovu vyskúšať.
katka78
Konečne som po rokoch od jej zadováženia využila svoju pištoľku na sušienky. Netušila som, že to ide tak jednoducho, prevetrám ju nabudúce aj pri iných typoch ciest. Ďakujem ti @Dvorka za recept, je to klasické žĺtkové linecké cesto, no ty si ma hlavne nakopla k využitiu môjho zašantročeného strojka. Maj sa pekne :-)


2x haji a dvorka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia