Maslové linecké sušienky robené strojčekom (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Včera som prevetrala strojček na sušienky. Robila som ním zavárku do polievky a dnes som po dĺĺhej dobe upiekla sušienky ako ich pekávala moja mamka, kým nedostala nový strojček - umelohmotný a tento kovový dala mne.

20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Odvážila som si múku hladkú a špaldovú pol na pol a preosiala spolu s práškovým cukrom vanilkovým (ja mám v kryštálovom aj práškovom lúsky vanilky). Pridala som plátky Hery, žĺtka a rukou dobre zmiesila cesto aby bolo hladké.
  2. Cesto som si rozdelila na tri časti. Do jednej som vmiesila kakao a poriadne rukami prehnietla, aby bolo skoro jednoliato hnedé. Do druhého som pridala najemno pomleté orechy ktoré som radšej ešte presytkovala a tiež som dobre vpracovala do cesta. Tretie ostalo pôvodné.
  3. Na umytý a vyutieraný plech som vytláčala keksy. Aby som urobila pekné slnečničky, šúľok tmavého cesta som obtočila plátkom svetlého. Ak som robila dvojfarebné keksy, spojila som dva farebné šúľky dokopy. Alebo som robila len svetlé alebo len orechové. A nakoniec som mala zmes z koncov ktoré mi ostali v strojčeku. Posledný kúsok som urobila ako praclík tak, ako to robí moja mamka.
  4. Na stredy kvietkov som dala trošku ríbezľového džemu a keby som mala orechy, tak do stredu podlhovastých sušienok by som ich zatlačila. Piekla som teplým vzduchom všetky tri plechy naraz pri 180°C 12 minút.
  5. A aby som nezabudla, takto vyzerá môj strojček ktorý je starší ako ja ☺.