Maslová tekvica s tmavou fazuľou a ryžou

martinis - fotkamartinis, 7. februára 2014
Maslová tekvica s tmavou fazuľou a ryžou
Foto: martinis

Jesenné či zimné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje - dusená maslová tekvica s tmavou fazuľou, hnedou ryžou a čerstvým tymiánom. Farebné, voňavé :) Zobraziť celý popisJesenné či zimné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje - dusená maslová tekvica s tmavou fazuľou, hnedou ryžou a čerstvým tymiánom. Farebné, voňavé :)

1
porcia
35 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 poháriky (alebo voda)
 pohárik
 PL
2 ks
 malá
1/2 pohára (uvarená)
 z 1/2 citróna
1/2 pohára




Postup

  1. 1

    Ryžu vsypeme do menšej panvičky a zalejeme ju vodou či zeleninovým vývarom. Osolíme štipkou soli, samozrejme, ak nie je vývar už osolený. Prikrytú varíme na miernom ohni 25-30 minút, potom prikrytú necháme ešte päť minút a premiešame vidličkou.

  2. 2

    Tekvičku dobre umyjeme, rozkrojíme a lyžičkou povyberáme vláknité vnútro s jadierkami. Zvyšok nakrájame na menšie či väčšie kúsky, veľmi na tom nezáleží.

  3. 3

    Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska. Do panvice kvapneme lyžicu repkového oleja, na ktorom opečieme cibuľku, zhruba 5 minút. Potom pridáme kocky tekvice, podlejeme trochou vody či vývaru a prikryté dusíme 15 minút, občas premiešame.

  4. 4

    Ochutíme čerstvým tymiánom, soľou, mletým čiernym korením a pridáme fazuľu, dobre premiešame a 5 minút prehrievame. Do hotového jedla vmiešame ryžu, dochutíme citrónovou šťavou a kôrou a podľa chuti vmiešame jogurt, alebo ním hotové jedlo pokvapkáme :)

    Maslová tekvica s tmavou fazuľou a ryžou - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Na zahriatie v zimných mesiacoch sa hodí namiesto citróna aj zázvor.

Diskusia k receptu

eviana
Zaujímavá kombinácia... ale chutiť to muselo veľmi dobre... mňam :)
yogicek
@martinis
Odo mňa máš pochvalu, sedí mi kombinácia surovín, máš 5.
@eviana
Už Ťa vidím jak Ty toto ješ. Jedine tak s klobáskovou oblohou:):):)
izabella929
Maťko, máš môj obdiv...) opäť krásna práca so surovinami a farbami...super..
mariamka
si sikovny, zdravo varis a pekne fotis, dufam, ze sa mas aj s kym podelit o tu krasu :)
martinis
Veľká vďaka vám všetkým, za komentáre aj vaše hviezdičky a pochvaly :-))
katkat
vyzera to ako prijemne jedlo do chladneho pocasia:)
martamm
Paráda, dobrá kombinácia surovín, ale teraz ešte dostať tekvice? recept som pre istotu uložila na vyskúšanie, ako vždy, jednička :)
martinis
@katkat tak tomu teda môžeš veriť, že týmto sa zahreješ :) K tomu ešte dobrý čaj ...
@martamm mne sa u nás v SNV podarilo :) Každopádne ďakujem a verím, že vyskúšaš ;)
safran
@martinis , mňa by zaujímalo, prečo používaš repkový olej, či to má nejaký špeciálny účel
martinis
Ďakujem za pochvaly :))

@safran špeciálny účel to nemá :) Doma mám už celkom peknú zbierku olejov a to z prozaického dôvodu - každý sa hodí na niečo iné, či už z chuťového, alebo teplotného hľadiska. Vo všeobecnosti sa za najzdravšie považujú olivový a kokosový olej, ale veľa ľudí nevie, že nemenej zdravý je aj repkový. Ten je navyše lokálny a jeho cena je výrazne nižšia.

Oleje sa snažím striedať a prispôsobovať jedlu - tak ako aj tu. Olivový má výraznú chuť a tu by sa až tak nehodil, tak som siahol po repkovom :)
sandraviglasova
prednedávnom som narazila na tento recept len náhodou, vyzerá úžasne, preto dávam 5* a ukladám ;-)
a fazuľu milujem, s týmto jedlom by si ma určite dostal :D super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia