Foto: martinis
Jesenné či zimné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje - dusená maslová tekvica s tmavou fazuľou, hnedou ryžou a čerstvým tymiánom. Farebné, voňavé :) Zobraziť celý popisJesenné či zimné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje - dusená maslová tekvica s tmavou fazuľou, hnedou ryžou a čerstvým tymiánom. Farebné, voňavé :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ryžu vsypeme do menšej panvičky a zalejeme ju vodou či zeleninovým vývarom. Osolíme štipkou soli, samozrejme, ak nie je vývar už osolený. Prikrytú varíme na miernom ohni 25-30 minút, potom prikrytú necháme ešte päť minút a premiešame vidličkou.
- 2
Tekvičku dobre umyjeme, rozkrojíme a lyžičkou povyberáme vláknité vnútro s jadierkami. Zvyšok nakrájame na menšie či väčšie kúsky, veľmi na tom nezáleží.
- 3
Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska. Do panvice kvapneme lyžicu repkového oleja, na ktorom opečieme cibuľku, zhruba 5 minút. Potom pridáme kocky tekvice, podlejeme trochou vody či vývaru a prikryté dusíme 15 minút, občas premiešame.
- 4
Ochutíme čerstvým tymiánom, soľou, mletým čiernym korením a pridáme fazuľu, dobre premiešame a 5 minút prehrievame. Do hotového jedla vmiešame ryžu, dochutíme citrónovou šťavou a kôrou a podľa chuti vmiešame jogurt, alebo ním hotové jedlo pokvapkáme :)
- 5
Môj tip : Na zahriatie v zimných mesiacoch sa hodí namiesto citróna aj zázvor.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Odo mňa máš pochvalu, sedí mi kombinácia surovín, máš 5.
@eviana
Už Ťa vidím jak Ty toto ješ. Jedine tak s klobáskovou oblohou:):):)
@martamm mne sa u nás v SNV podarilo :) Každopádne ďakujem a verím, že vyskúšaš ;)
@safran špeciálny účel to nemá :) Doma mám už celkom peknú zbierku olejov a to z prozaického dôvodu - každý sa hodí na niečo iné, či už z chuťového, alebo teplotného hľadiska. Vo všeobecnosti sa za najzdravšie považujú olivový a kokosový olej, ale veľa ľudí nevie, že nemenej zdravý je aj repkový. Ten je navyše lokálny a jeho cena je výrazne nižšia.
Oleje sa snažím striedať a prispôsobovať jedlu - tak ako aj tu. Olivový má výraznú chuť a tu by sa až tak nehodil, tak som siahol po repkovom :)
a fazuľu milujem, s týmto jedlom by si ma určite dostal :D super!