Marocké placky Msemmen fotorecept

ivanaaalexi - bez fotkyivanaaalexi, 30. januára 2021
Marocké placky Msemmen (fotorecept)
Foto: ivanaaalexi

Na dovolenke v Maroku som ochutnala všeličo, ale najviac ma oslovil Msemmen. Tieto placky, respektíve palacinky, sa podobajú nášmu lístkovému cestu. Sú ohromne všestranné, dajú sa jesť na sladko alebo na slano.

12
porcií
45 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 ml teplá
1 ČL
1 ČL
1 ČL
100 g (na posypanie)
1 ks
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Množstvo surovín je rozpísané odhadom. V miske si zmiešame hladkú múku so soľou, cukrom, práškom do pečiva a vajíčkom. Vodu pridávame postupne. Cesto by malo mať tuhšiu konzistenciu, podobnú kysnutému cestu.

  2. 2

    Vypracované cesto dáme na pracovnú dosku. Namiesto múky sa používa olej. Na poolejovanej doske vyformujeme guľôčky o veľkosti cca 2 pingpongových loptičiek.

    Marocké placky Msemmen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z každej guľôčky postupne vytvarujeme placky. Cesto roztiahneme ako sa len dá. Ide to skvele prstami, valček nie je potrebný, treba dbať na to, aby bolo cesto dosť "poolejované". Keď bude tenučké, jemne ho posypeme semolinou.

    Marocké placky Msemmen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na tretiny. Nasleduje ďalší posyp semolinou. Netreba jej veľa, stačí decentné posypanie.

    Marocké placky Msemmen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne iba opäť preložíme, aby nám vznikla taštička.

    Marocké placky Msemmen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalší postup je už veľmi jednoduchý. Taštičky vyvaľkáme na štvorec cca 10x10 cm. Pečieme na rozpálenej panvici s pár kvapkami oleja. Vo finále by sa palacinky mali krásne lístkovať, zvonka sú chrumkavé a vnútri mäkké. Sú skvelé so syrom ale taktiež s lekvárom.

    Marocké placky Msemmen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odporúčam aj ako taštičky - naplniť ľubovoľnou zeleninou a potreté olejom upiecť v trúbe.

    Marocké placky Msemmen (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kucharka
Tak toto milujem. Jedávala som to v Singapure a v Malaysii, u moslimských kuchárov, väčšinou sa to podávalo s malými miskami s karí a chlebík ( ktorý tam volali Roti ) sa trhal rukami a namáčal do omáčky. Na raňajky.
Robili to na velikej horúcej peci a cesto tľapkali rukami...
Skúšala som to pár krát aj ja doma ale nikdy mi to nevyšlo tak pekne ako tebe :-((
Určite skúsim podľa teba, ďakujem za recept.