Placky
Marocké placky Msemmen (fotorecept)
Autor receptu: ivanaaalexi
Na dovolenke v Maroku som ochutnala
všeličo, ale najviac ma oslovil Msemmen.
Tieto placky, respektíve palacinky, sa
podobajú nášmu lístkovému cestu. Sú
ohromne všestranné, dajú sa jesť na
sladko alebo na slano.
12 porcií |
45 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Množstvo surovín je rozpísané odhadom. V miske si zmiešame hladkú múku so soľou, cukrom, práškom do pečiva a vajíčkom. Vodu pridávame postupne. Cesto by malo mať tuhšiu konzistenciu, podobnú kysnutému cestu.
- Vypracované cesto dáme na pracovnú dosku. Namiesto múky sa používa olej. Na poolejovanej doske vyformujeme guľôčky o veľkosti cca 2 pingpongových loptičiek.
- Z každej guľôčky postupne vytvarujeme placky. Cesto roztiahneme ako sa len dá. Ide to skvele prstami, valček nie je potrebný, treba dbať na to, aby bolo cesto dosť "poolejované". Keď bude tenučké, jemne ho posypeme semolinou.
- Cesto preložíme na tretiny. Nasleduje ďalší posyp semolinou. Netreba jej veľa, stačí decentné posypanie.
- Následne iba opäť preložíme, aby nám vznikla taštička.
- Ďalší postup je už veľmi jednoduchý. Taštičky vyvaľkáme na štvorec cca 10x10 cm. Pečieme na rozpálenej panvici s pár kvapkami oleja. Vo finále by sa palacinky mali krásne lístkovať, zvonka sú chrumkavé a vnútri mäkké. Sú skvelé so syrom ale taktiež s lekvárom.
- Odporúčam aj ako taštičky - naplniť ľubovoľnou zeleninou a potreté olejom upiecť v trúbe.