Foto: izabella929
Na Vianočné sviatky som upiekla čokoládovú marlenku..
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
250 g |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
2 |
|
700 g |
|
2 PL |
|
Krém: | |
800 ml |
|
350 g |
|
na špic noža |
|
1 |
|
200 g |
|
1 ČL (alebo aróma) |
|
Na vrch: | |
50 g |
|
|
Postup
-
1
Do rajnice som dala roztopiť na slabom plameni maslo,cukor, med,ocot...keď sa roztopili, pridala som vajcia a rýchlo som premiešala...preosiala som si múku,pridala som k nej sódu a v strede som urobila jamku...do jamky som po malých dávkach pridávala tekutú maslovo-medovú hmotu a hneď k prvej dávke som pridala aj kakao...cesto som na začiatku premiešavala drevenou vareškou, kým sa tekutá hmota nezapracovala do cesta...potom som všetko premiesila..
-
2
cesto som poriadne vymiesila a rozvážila na 6 rovnakých bochníčkov a jeden malý, ktorý budem potrebovať nastrúhať na vrch koláča až na záver...
-
3
pripravila som si pečiaci papier, ktorý som nastrihala na 6 rovnakých veľkostí...cestá som rozvaľkala na tenko a ukladala na pečiaci papier...aby mi toľko miesta nezabrali, ukladala som vyvaľkané cestá s pečiacimi papiermi na seba....
-
4
keď som mala všetky vyvaľkané zapla som trúbu na 180 st. cesto som uložila na plech a pieklo sa 4 min....upečené pláty cesta som ukladala na seba...hlavne preto,aby cesto pri chladení príliš nevyschlo..potom sa ľahko láme a tiež sa s ním pri plnení ťažšie manipuluje...
-
5
pokiaľ sa mi cestá chladili, pripravila som si krém...do 400ml. mlieka som vysypala puding, rozmiešala...
-
6
do rajnice do odvážila 350g. kryštálový cukor na skaramelizovanie..pridala som k nemu aj na špic noža sódu bikarbonu...
-
7
keď sa cukor skaramelizoval, pridala som k nemu 400ml. mlieka a potom som miešala, kým sa cukor celkom neroztopil a vtedy som priliala do masy aj mlieko s pudingom a miešala, pokiaľ hmota celkom nezhustla...uvarenú kašu som zobrala zo sporáka, trošku som miešala, aby bola vlažná a vtedy som do nej pridala maslo a miešala , kým sa nezoztopilo...ja zvyknem pripravený krém ešte vymiešať mixérom, aby náhodou nezostali hrčky...pripravený krém som dala do chladničky na 2 hodiny..
-
8
a potom som začala plniť upečené vychladnuté pláty cesta...krém som si rozdelila do misiek na 5 častí...aby sa na každý plát ušlo rovnaké množstvo krému..do maleho hrnčeka som si odložila 2 lyžice krému a dala som ho do chladničky, tento použijem na potretie vrchu koláča..
-
9
postupne som naplnila všetky pláty...uložila som ich do chladničky a zaťažila na noc knihami..
-
10
na druhý deň som upravila boky cesta...vrchný plát som potrela odloženým krémom,,,nastrúhala som na krém odložený malý plát cesta...na toto som nastrúhala čokoládu...najprv na jemno a potom aj na hrubšie..posypala som pomedzi čokoládu aj strúhané mandle...a takto vyzeral koláč v reze..
-
11
pokrájala som ho nožom namočenom v horúcej vode na rezy...prajem vám dobrú chuť..
Diskusia k receptu