Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky fotorecept
Foto: sracz
Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho „The Plant Paradox (Paradox rastlín)“, apríl 2017. Na str. 357÷358 je popísaná príprava obľúbeného, teda aspoň pre mňa s mojou prisahanou 1/2, karfiolu podľa novej technológie. Komu nechutí avokádový olej, môže ho vymeniť za perilla, či olej z orechov macadamia, alebo za olivový. Komu ako ktorý chutí.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Marináda: | |
150 - 200 ml |
|
3 - 4 PL (na drobno nakrájaná) |
|
1 KL |
|
2 KL |
|
1 ML (pepper) |
|
podľa chuti (alebo jodizovaná) |
|
podľa chuti g |
|
3 - 4 PL |
|
Na steaky: | |
väčší ks |
|
3 - 4 PL (gril) |
|
Postup
-
1
tak toto je základná zostava; talianske korenie si môžete pripraviť aj v domácich podmienkach, ak zmiešate sušené lístky bazaličky voňavej, majoránky, oregána, rozmarínu a tymiánu, v pomere 1:1:1:1:1; v pozadí postavenú fľašu s nápisom „ABSOLUT VODKA“ berte, prosím, ako môj „flanc“ rsp. frajerinu, v nej mám totiž uloženú šťavu z domáceho „chovu“ citrónov
-
2
všetky ingrediencie vložte do pomocnej misy, ja som použil pekáč z jenského skla a dôkladne ich premiešajte; v originál rcp je autor použil šťavu z jedného citróna, ja som dal 4 PL
-
3
dočistený karfiol som uprostred rozrezal po výške a z ľava i z prava odkrojil dva „steaky“, hrubé asi 20÷25 mm; viac, v celku, ich nedokážete narezať ani Vy, ten prvý z prava som poskladal do tvaru značky à la „mitsubishi efect“ z troch kúskov; rezy som vložil na 5÷7´ do marinády a s polievkovou lyžicou ich po otočení pooblieval aj z druhej strany; pokiaľ chcete, môžete pomocnú misu prikryť celofánovou fóliou a na noc uložiť do chladničky; ja som pokračoval „non stop“, lebo sme boli nedočkaví a naviac sme mali hlad; príprava trvala asi 15´
-
4
takže, následne som karfiolové rezy, à la steaks, opiekol na 2÷3 PL slnečnicového oleja do príťažlivej červenohnedej farby, 5÷7´ na jednej strane a po otočení opäť 5÷7´ aj na druhej strane, kedy som na už opečenú rozložil (to už mimo originál rcp) po dve „hoblinky“ masla
-
5
podobne som postupoval aj pri väčších „odrezkoch“, menšie som použil do zeleninovej polievky
-
6
ako ľahký obed som karfiolove steaky servíroval s domácim tzatziki krémom, posypané „brokmi“ zo stoniek petržlenovej vňate,
-
7
ozdobené jej vrcholovými trojlístkami
-
8
k „odrezkom“ som pripravil vrecúško shishito peppers a pretože tzatziki sa už minul, zajedali sme ich tatárskou omáčkou. Shishito peppers sú menšie, skoro až skromné, papričky s výbornou chuťou, vhodné aj na restovanie, zmiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením; „fajnšmekri“ si ich môžu nadstaviť aj s plátkami cesnaku a sójovou omáčkou
-
9
naša priateľka @Frezia68 ma už „naháňala“ za obr. kaktusu, ktorým som nahradil vyrezanú okrasnú olivu; tak nech sa páči,
-
10
ako prémiu pridávam pohľad na kvitnúci (asi trichocereus) kaktus u našich susedov a
-
11
kvet toho druhého, možno „Prickly pear“, práve navštívila včielka robotnica a ja som naozaj rád, že sa mi ju podarilo odfotografovať!
reakcia plná ľudskosti..dobroty..empatie..
nech sa ti dobre žije..:-)
Si skrátka formát!!!