Foto: alena45
Tento recept som odvodila od receptu na sterilizované baklažány, čo mi poskytol Kimlo. Robievam ho už tretí rok, používam na chlieb maslom namiesto šunky. Zobraziť celý popisTento recept som odvodila od receptu na sterilizované baklažány, čo mi poskytol Kimlo. Robievam ho už tretí rok, používam na chlieb maslom namiesto šunky. Postup vyzerá síce zložito, lebo sa robí dva dni, ale to sa len zdá. Začnem v nedeľu večer a skončím v utorok. Pre mňa je najzložitejšia práve sterilizácia, keďže tam ide olej, vždy niečo dobabrem a nechytí viečko ani na tretí krát. Keďže je cukina vymočená v octe, ani piata strerilizácia ju neznehodnotí. Dúfam, že Vám sa bude dariť viac.
Postup
-
1
Mladú cukinu umyjeme a krájame na tenké plátky. Nevadí, ak nebudú vcelku, ale treba dodržať približnú hrúbku, do 2 mm. Vkladáme do väčšej misy a priebežne hojne zasýpame soľou. Zaťažíme tanierom a odložíme do chladničky na 12 hodín.
-
2
Na druhý deň vyberieme cukinu z chladničky, vyžmýkame, dáme už do menšej misy a zalejeme octom. Vypotenú slanú šťavu vylejeme. Prikryjeme tanierom a odložíme na ďalších 12 hodín. Ak si spomenieme, tak cukiny v tom octe poobraciame.
- 3
Na tretí deň do prvej veľkej misy nasekáme petržlenovú vňať, bazalku, cesnak (vždy nasekať !), chili papričku a zalejeme olejom. Použila som rastlinný slnečninový, s olivovým olejom nemám dobrú skúsenosť. Premiešame.
- 4
Cukinu vyberieme z chladničky, vložíme do väčšieho sita dáme pod vodu a premývame, občas ochutnáme a keď má už príjemnú chuť, ani presolenú ani prekyslenú, vyžmýkame ju z vody a postupne vkladáme do olejovej bylinkovej zmesi. Inak sa nedá, rukami ju premiešavame, aby sa obalila všetka cukina. Okoštujeme a môžeme ešte dosoliť alebo pridať cesnak a bylinky. V tomto stave sa cukina môže konzumovať, jej chuť bude rovnaká aj po sterilizácii.
- 5
Pripravíme si malé poháre a opatrne vkladáme cukinu tak, aby sme vyplnili vzduchové bubliny, pričom olej sa vytláča nahor. Od kraja necháme asi 1,5 až 2 cm voľného miesta. Dobre utrieme okraje pohára, prikryjeme suchým viečkom a sterilizujeme dovtedy, než sa viečko chytí, cca 20 minút pri 90 stupňoch.
- 6
Na obrázku to nevidno, ale nakrájala som aj dva malé žlté patizóny. Minulý rok som robila zo zelenej aj zo žltej, aj farebne je to pekné. Taktiež jadierka neprekážajú, zostanú chrumkavé ako aj cukina.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Vsak to mas zasluzene . Gratulujem .
Nemalo by sa to sterilizovat?
ale ešte raz ďakujem, stále sa len usmievam, je to fajn pocit a ten je pre mňa najdôležitejší.
Gratulujem k vyhre. Moja dcera mi povedala : " Konečne aj pre mna niečo.." tá vyhra.
A aj Tebe a ostatným gratulujem k výhre.
A včera som mala konečne úspech s týmito olejovými zavareninami. Ani pečené na plechu, ani sterilizované vo vode sa nechytili, a tak som prvýkrát v živote dala otvorené poháriky na plný výkon do MW na 2 minúty, za pomoci utierky vybrala, papierovou utierkou utrela zarosený okraj pohára, nasadila suché viečko a zabalila do deky. Mala som 100 % úspešnosť. Tak sa teším ako malé decko, lebo môžem pokračovať v zaváraní ďalej.
jéj.. a ešte, som rada, že som medzi tvojimi obľúbenými... pekný deň
nerozumiem otázke, kedy sa má cukina grilovať - ak som robila opečenú cukinu, baklažán alebo patizón, tak som už také ogrilované vložila do dresingu, ktorý pozostával z oleja, trochy octa, cesnaku, vňatiek a ostatných ingrediencií. Nemočila som to v octe celú noc tak ako surovú cukinu. Videla som niekoľko iných receptov, napríklad baklažán sa predvaril a potom sa vložil do olejovej zmesi, - no to som neskúšala.
Tento rok sa mi nepodarí urobiť, zasa som nemala ani jednu cukinu.
Tie 2mm maximalne tlste platky su fakt kriticke. Skusila som nakrajat na 3 mm a cukiny sa nepotili tak ako tie tenucke, plus boli moc tlste na manipulaciu, lamali sa mi. Tak som ich radsej ususila v dehydratore.
Nechcem ripat do Tvojho receptiku, no na kazdy den spominas len 12 hodin, pricom mne to vyslo urobit podla Teba po tri krat 12-tich hodinach za 1 a pol dna. Druhy krat som nechala nasolene cukiny stat v chladnicke az 24 hodin, stale sa bolo co odlievat zo solneho vypotenia. Odliala som vodu postupne na 3-4 krat.
Tiez som mala problemy pri sterilizacii. Pohare som fakt dobre ocistila a utrela, ususila. Ja vsetky zavarene pohare otacam dnom nahore a prikryvam dekou. Prva varka sa mi nechytila, olej trosku vytiekol. Tak som znova sterilizovala spolu s druhou varkou a uz je dobre. Flase som po naplneni ocistila este aj lekarenskym alkohom, to urobilo svoj trik.
Ked som miesala cukinu do oleja: rukami som to nerobila, pouzila som taku velikansku miesaciu vidlicku s tupymi hrotami. Vypotena cukina sa s nou velmi jednoducho miesa a i pri dlhsom pedantnom premiesavani sa vobec tou vidlickou neposkodi.
Zaujimalo by ma, ci by bol tento receptik dobry aj bez oleja. Ked som struhala velikansku cukinu, boli tieto platky pevnejsie a po spoteni od soli su stale trosicku pevnejsie (no nie natvrdle, len pevnejsie, ako uhorky). Rada som ich nakrajala na 3-5 mm, nalozila do soli a nechala vypotit. Potom po nalozeni do poharov by som ich zaliala sladko-kyslym nalevom, ako robim uhorky. To by mohlo fungovat, nie? Mam cukin, ze neviem co s nimi. Rozdavam nalavo, napravo, no tento rok rastu ako z vody. Este som taku urodu nemala, preto som aj nasla Tvoj super recept. Uz som nevedela, co s nimi. Jeme ich aj ako spagety a su super. Na spagety pouzivam tie vacsie, po spareni vo vode su z toho super spagety.
Citam, ze mas problemy pestovat cukiny, ked je horko. Ja zijem v Indiane, kde su hnusne vlhke horke leta a nemam problemy ich pestovat. Ked je tak horko, polievam ich kazdy den rano - vzdy pomali. Ak listy zacnu plesnivet, bud ich odrezem alebo postriekam mliekom s vodou v 1:9 pomere a pliesen prestane. Pri vlhkom pocasi sa to totiz stava. Cukiny ako aj paradajky nemaju radi byt polievane zhora a aj dazd je pre ne problem.
Tento tyzden som na zahrade na dovolenke, tak kazdy den polievam svoje tri korene cukin zltych a dufam, ze koncom tyzdna sa dostavi vytuzeny vysledok.
Zasoby tychto cukin sa mi uz minuli a velmi ich mam rada na chlieb s maslom namiesto sunky.
Ten recept co si spominala bude najlepsie vyskusat, neviem, ale môzem ti este odporucit grilovany baklazan marinovany v mojich receptoch, co je skoro to iste, ale tiez velmi chutne. A myslim, ze aj tie cukiny by sa dali najprv ugrilovat a potom nalozit do marinady, ba dokonca som uz take niekde videla predavat hotove.
Dakujem za komentar a vyskusanie receptu.
S tym potenim - ked su cukiny nakrajane na tstejsie koliecka, malo sa potia, moc tekutiny som na odliatie nemala. Kapustu nerobim, lebo nepestujem a kyslu je dostat u nas cely rok. Takze neviem, kolko hodin sa ma spravne potit.
Ty vyzmykas cukinu v pondelok rano, das do octa a v utorok rano nalozis po premyti do octa? Takze v octe moze byt aj 24 hodin, a v soli max 12 hodin? Bez oleja som este neskusala; radsej som odrezala tie skaredsie cukinove rastliny, aby som ich tolko nemala. Tiez mi blokovali papriky a nechceli mi moc rast, takto maju viacej slnka bez tych velikanskych cukinovych lopuchov.
Ugrilovane cukiny milujem. Trosku ich potrem slanym margarinom a sup na grill. Su jemnucko slane, zvrchu jemne ohnedle, no vnutri super chrumkave. Casto ich jedavam len tak bez nicoho ineho.
Prosim Ta, aky je rozdiel medzi zltymi a zelenymi cukinami? Ja pestujem len tmavozelene cukiny Black Beauty a zacala som len pred 5 rokmi. Moja mama nikdy ani cukiny ani baklazany nerobila, tak s nimi skusenosti z domova vobec nemam. Vlastne my sme ani nemali zahradku.
K receptu. Nakrajam cukiny a dobre ich posolim a dam do chladnicky. Na druhy den ich vymackam, dam do misy a zalejem octom. Na treti den ich umyjem v site do prijemnej chuti, ani slanej, ani kyslej, tak akurat. A pripravim marinadu a nalozim do poharov a sterilizujem. Tieto cykly sa daju skratit, robim to viac dni preto, lebo chodim do prace. Takze mi to na 12 hodin nevychadza. Ale Ty môzes mat aj 12 hodinovy cyklus.
Na buduci rok kupim semienka zltej cukinky, uz sa tesim. Dakujem za vysvetlenie, ako aj za vysvetlenie casu nakladania, som rada, ze som ich urobila v dobrom casovom pomere.
Ja uz mam len nejdnu cukinovu rastlinu. Bolo ich az moc (4), tak som trosku drastickejsie ostrihala rastliny a dve mi uplne odisli. Asi sa poskodili, ako som s nimi manipulovala. Aspon mi uz konecne papriky rastu lepsie, lebo ich predtym cukiny prikryvali. Zato mam plno uhoriek a momentalne riesim, co s nimi. Su to salatovky a asi ich budem robit podobnym sposobom ako je Tvoj cukinkovy receptik. Akurat tam nedam olej; dam menej octu, lebo uhorky su neni tak sladke a pridam Vegetu. Nazbierala som ich plno po tyzdovej prestavke a dnes ich budem zavarat.
Ak chceš uhorky aj zaujímavejšie spraviť, vyskúšaj tento môj recept
varecha.pravda.sk/recepty/cukinove-rolky-sterilizovane/30...
Na spodnom obrázku mám väčšie poháre, kde do 2/3 sú len uhorky a potom pár roliek.
Tiez som na ten Tvoj receptik uz pozerala, velmi zaujimave a hlavne vsetky Tvoje zavaracky vyzeraju velmi pekne, az sa mi zbiehaju slinky.
Prave som dorobila Rusle v trube. Uvidim, co z toho bude, lebo som v trube este nezavarala a trvalo mi to neako dlho. U nas je teraz par tyzdnov dost horko, a tak som nechcela zavarat klasicky na sporaku. Uhoriek ale este budem mat, a tak ten Tvoj receptik urcite vyskusam.
Ale doplniť do receptu možno akurát cez redakciu a to je mi nepohodlné.