Marhuľový džem
Marhuľový džem s kúskami ovocia
Autor receptu: redakcia
Podľa tohto receptu si môžete pripraviť džem aj z iného ovocia.
Postup
- Poháre s viečkami vyvaríme v hrnci s vriacou vodou. Vyberieme ich a postavíme na utierku hrdlami nadol, aby vyschli.
- Marhule umyjeme, rozpolíme a odkôstkujeme. Kyselinu citrónovú rozmiešame v mise so studenou vodou. Marhule pokrájame na štvrtiny, vložíme ich do vody s kyselinou citrónovou a necháme chvíľku odstáť.
- Približne polovicu nakrájaných marhúľ vyberieme pomocou sitka z vody. Necháme ich ľahko odkvapkať
a vložíme do kastróla. Ovocie privedieme do varu a varíme tak dlho, kým sa nerozvarí.
- Do rozvareného ovocia vsypeme polovicu cukru a scedené zvyšné marhule. Spoločne dusíme asi 2 minúty. Zvyšný cukor premiešame s pektogelom, vsypeme do džemu a zvoľna varíme ďalšie 3 minúty.
- Džem ihneď naplníme do vyvarených suchých pohárov. Pevne uzavrieme viečkami a obrátime ich dnom nahor. Džem necháme v tejto polohe vychladnúť. Potom poháre označíme štítkom a uložíme do chladu.