Marhuľové guľky fotorecept

zasterka - fotkazasterka, 10. augusta 2010
Marhuľové guľky (fotorecept)
Foto: zasterka

Keďže sú marhule veľmi zdravé, počas sezóny sa z nich snažím urobiť čo najviac pochúťok vo forme džemov, kompótov, koláčov,... Tentokrát som z nich Zobraziť celý popisKeďže sú marhule veľmi zdravé, počas sezóny sa z nich snažím urobiť čo najviac pochúťok vo forme džemov, kompótov, koláčov,... Tentokrát som z nich urobila marhuľové guľky, ale nie zo zemiakového cesta. Takto nám ich robievala moja maminka, a keď už neboli marhule, dávala aj slivky.

4
porcie
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
60 g
0,2 l
1 ks
26 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme mlieko spolu s maslom, privedieme do varu (ale pozor, keď mlieko s maslom začína vrieť, treba rýchlo stíšiť plameň, aby nevytieklo von z hrnca :-D).

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto horúce vlejeme do múky. Osolíme.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hneď miešame, kým nevznikne polotuhé cesto. Zo začiatku (1-2min.) miešame lyžicou (je to dosť horúce), potom spracuvávame rukami.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme vychladnúť, potom do neho pridáme celé vajce a vypracujeme. Marhule umyjeme a odkôstkujeme.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta odtrhávame potrebné množstvo, v ruke si z neho urobíme obdĺžnik hrubý asi 4-5mm, položíme marhuľu a formujeme guľku.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyformované guľky kladieme do hrubou múkou vysypanej nádoby (pekáč, plech), v ktorej ich pogúľame, aby boli z každej strany obalené múkou a nelepili sa na seba.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte asi 8-10min. Na tanieri posypeme podľa chuti tvarohom, Grankom (kakaom zmiešaným s cukrom)... a polejeme roztopeným maslom.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z uvedeného množstva (1 dávka) urobíme 24-26 guliek (závisí od veľkosti marhúľ- používam stredne veľké). Najradšej robievam z 1,5 dávky (600g múky,...) a časť guliek (ale NEUVARENÝCH) dávam do mraziaka.

Diskusia k receptu

hamana
Dobrý nápad aspoň viem čo idem uvariť dnes. Je to nezvyčajné cesto ale skusim.
alexdidi
Je to ako odpaľované cesto, ale nepečené, ale varené...zaujímavý recept hodný vyskúšania...
tatranka
Práve zajtra sa chystám robiť tieto guľky s makom ,orechami a strúhankou,len slivkové.Máme ich veľmi radi.
zasterka
Nechutia ako parené buchty, ale sú naozaj skvelé, také maslové... vyzerajú veľké, lebo som kúpila akési maxi ananásky :-)))
frezia68
@zasterka :dnes som robila Tvoj recept so slivkami ,nepozanala som,ale chutilo.Posypané tvarohom,orechami a poliate maslom,vďaka za recept.
zasterka
Frezia68, teší ma, že chutili, ja zbožňujem aj samotné cesto, nemusí tam byť ani žiadne ovocie :-), stačí len posypať nejakou posýpkou, zaliať roztopeným maslom a mňamka je na svete...
didka234
no dnes ich vyskúšam uvarit detičkám...uvidííííííme....:-))<3
mimamuska
sú výborné, ja ich tiež robievam. ale s jahodami, alebo s jabľčkami :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia