Marhuľové guľky fotorecept

zasterka - fotkazasterka, 10. augusta 2010
Marhuľové guľky (fotorecept)
Foto: zasterka

Keďže sú marhule veľmi zdravé, počas sezóny sa z nich snažím urobiť čo najviac pochúťok vo forme džemov, kompótov, koláčov,... Tentokrát som z nich urobila marhuľové guľky, ale nie zo zemiakového cesta. Takto nám ich robievala moja maminka, a keď už neboli marhule, dávala aj slivky.

4
porcie
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
60 g
0,2 l
1 ks
26 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme mlieko spolu s maslom, privedieme do varu (ale pozor, keď mlieko s maslom začína vrieť, treba rýchlo stíšiť plameň, aby nevytieklo von z hrnca :-D).

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto horúce vlejeme do múky. Osolíme.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hneď miešame, kým nevznikne polotuhé cesto. Zo začiatku (1-2min.) miešame lyžicou (je to dosť horúce), potom spracuvávame rukami.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme vychladnúť, potom do neho pridáme celé vajce a vypracujeme. Marhule umyjeme a odkôstkujeme.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta odtrhávame potrebné množstvo, v ruke si z neho urobíme obdĺžnik hrubý asi 4-5mm, položíme marhuľu a formujeme guľku.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyformované guľky kladieme do hrubou múkou vysypanej nádoby (pekáč, plech), v ktorej ich pogúľame, aby boli z každej strany obalené múkou a nelepili sa na seba.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte asi 8-10min. Na tanieri posypeme podľa chuti tvarohom, Grankom (kakaom zmiešaným s cukrom)... a polejeme roztopeným maslom.

    Marhuľové guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z uvedeného množstva (1 dávka) urobíme 24-26 guliek (závisí od veľkosti marhúľ- používam stredne veľké). Najradšej robievam z 1,5 dávky (600g múky,...) a časť guliek (ale NEUVARENÝCH) dávam do mraziaka.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Frezia68, teší ma, že chutili, ja zbožňujem aj samotné cesto, nemusí tam byť ani žiadne ovocie :-), stačí len posypať nejakou posýpkou, zaliať roztopeným maslom a mňamka je na svete...

Pridaj komentár k receptu: