Foto: zasterka
Keďže sú marhule veľmi zdravé, počas sezóny sa z nich snažím urobiť čo najviac pochúťok vo forme džemov, kompótov, koláčov,... Tentokrát som z nich Zobraziť celý popisKeďže sú marhule veľmi zdravé, počas sezóny sa z nich snažím urobiť čo najviac pochúťok vo forme džemov, kompótov, koláčov,... Tentokrát som z nich urobila marhuľové guľky, ale nie zo zemiakového cesta. Takto nám ich robievala moja maminka, a keď už neboli marhule, dávala aj slivky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca dáme mlieko spolu s maslom, privedieme do varu (ale pozor, keď mlieko s maslom začína vrieť, treba rýchlo stíšiť plameň, aby nevytieklo von z hrnca :-D).
-
2
Takto horúce vlejeme do múky. Osolíme.
-
3
Hneď miešame, kým nevznikne polotuhé cesto. Zo začiatku (1-2min.) miešame lyžicou (je to dosť horúce), potom spracuvávame rukami.
-
4
Cesto necháme vychladnúť, potom do neho pridáme celé vajce a vypracujeme. Marhule umyjeme a odkôstkujeme.
-
5
Z cesta odtrhávame potrebné množstvo, v ruke si z neho urobíme obdĺžnik hrubý asi 4-5mm, položíme marhuľu a formujeme guľku.
-
6
Vyformované guľky kladieme do hrubou múkou vysypanej nádoby (pekáč, plech), v ktorej ich pogúľame, aby boli z každej strany obalené múkou a nelepili sa na seba.
-
7
Dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte asi 8-10min. Na tanieri posypeme podľa chuti tvarohom, Grankom (kakaom zmiešaným s cukrom)... a polejeme roztopeným maslom.
-
8
Z uvedeného množstva (1 dávka) urobíme 24-26 guliek (závisí od veľkosti marhúľ- používam stredne veľké). Najradšej robievam z 1,5 dávky (600g múky,...) a časť guliek (ale NEUVARENÝCH) dávam do mraziaka.
Diskusia k receptu