Marhuľové guľky (fotorecept)
Autor receptu: zasterka
Keďže sú marhule veľmi zdravé, počas sezóny sa z nich snažím urobiť čo najviac pochúťok vo forme džemov, kompótov, koláčov,... Tentokrát som z nich urobila marhuľové guľky, ale nie zo zemiakového cesta. Takto nám ich robievala moja maminka, a keď už neboli marhule, dávala aj slivky.
4 porcie |
50 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca dáme mlieko spolu s maslom, privedieme do varu (ale pozor, keď mlieko s maslom začína vrieť, treba rýchlo stíšiť plameň, aby nevytieklo von z hrnca :-D).
- Takto horúce vlejeme do múky. Osolíme.
- Hneď miešame, kým nevznikne polotuhé cesto. Zo začiatku (1-2min.) miešame lyžicou (je to dosť horúce), potom spracuvávame rukami.
- Cesto necháme vychladnúť, potom do neho pridáme celé vajce a vypracujeme. Marhule umyjeme a odkôstkujeme.
- Z cesta odtrhávame potrebné množstvo, v ruke si z neho urobíme obdĺžnik hrubý asi 4-5mm, položíme marhuľu a formujeme guľku.
- Vyformované guľky kladieme do hrubou múkou vysypanej nádoby (pekáč, plech), v ktorej ich pogúľame, aby boli z každej strany obalené múkou a nelepili sa na seba.
- Dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte asi 8-10min. Na tanieri posypeme podľa chuti tvarohom, Grankom (kakaom zmiešaným s cukrom)... a polejeme roztopeným maslom.
- Z uvedeného množstva (1 dávka) urobíme 24-26 guliek (závisí od veľkosti marhúľ- používam stredne veľké). Najradšej robievam z 1,5 dávky (600g múky,...) a časť guliek (ale NEUVARENÝCH) dávam do mraziaka.