Marhuľové clafoutis fotorecept

francuzska1 - fotkafrancuzska1, 23. marca 2013

Pokiaľ viem, originál francuzské clafoutis sa robí z čerešní aj s kôskami a mliekom, toto je trošku obmenené clafoutis, na ktoré som dostala recept Zobraziť celý popisPokiaľ viem, originál francuzské clafoutis sa robí z čerešní aj s kôskami a mliekom, toto je trošku obmenené clafoutis, na ktoré som dostala recept od kamošky Anky... Niečo podobné som piekla aj keď som bola vo Francúzsku, ale suroviny som dávala od oka, takže som si povedala, že bude lepšie ak Vám ponúknem recept aj s odváženými surovinami, ktorý som trošičku upravila. Je to rýchlo hotové, takže ani nečakaná návšteva Vás nezaskočí...

6-8
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
110 g
2 ks
80 g
niekoľko kvapiek (stačí polovica)
7 dcl
Mrvenička:
2 lyžice
15 g




Postup

  1. 1

    Kompotové marhule necháme odkvapkať, šťavu nevylejte, budeme ju potrebovať /100ml/. Marhule rozložíme na vymastenú formu, ak použijete silikónovú ako ja táto starosť odpadá;-)/obr.č1/.

    Marhuľové clafoutis (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tie zalejeme cestom, ktoré si pripravíme následovne : Smotanu vmiešame do 100ml šťavy z kompótu /obr.č.2/. Ešte nezalievajte, počkajte a čítajte ďalej;-).

    Marhuľové clafoutis (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V inej nádobe si pripravíme múku, urobíme do nej jamku a do nej vložíme vajíčka zmiešané s cukrom a vanilkovým extraktom. Dobre rozšľaháme, vznikne nám hladké cesto, ktoré zmiešame s pripravenou šťavou a smotanou. Nešpekulujte ako ja, lebo som si myslela,že obabrem systém a že si zjednoduším prácu a tak som vajíčka s cukrom nevymiešala, ale som pridala k múke a keď som to začala všetko miešať, pomer tekutých a suchých surovín nepustil a nedalo sa to až tak dobre vymiešať, vyzeralo to takto:

    Marhuľové clafoutis (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec som bola nutená pridať do nie najlepšie vymiešanej múčnej zmesy už vymiešanú kompótovú šťavu+smotanou a vyzeralo to takto ako vidíte na obr.č.4, takže nič hrozné sa nestalo a všetko pokračovalo podľa plánu:

    Marhuľové clafoutis (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz prichádza ten moment kedy môžeme vyliať cesto na marhule čakajúce v spomínanej forme a šup do rúry kde bude odychovať cca 20 minút pri teplote 200° podľa typu rúry.

    Marhuľové clafoutis (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme mrveničku /ktorá tam podľa mňa vôbec ale vôbec nemusí byť ale v pôvodnom recepte bola, tak ju tu tiež uvádzam/z masla a cukru na posypanie.. Po 20 min vyberieme formu z rúry, posypeme mrveničkou a pečieme ešte ďalších cca 10 -15 minút. Robíme špajľový test, špajľa musí byť čistá. Podáva sa horúci so sladkou smotanou alebo šľahačkou, keď je studený už nie je taký chutný, resp. nie každému bude chutiť aj keď bude teplý, napríklad mojej mame nechutí, takže rátajte aj s touto možnosťou... Prajem dobrú chuť!!!

  7. 7

    Po vytiahnutí vyzeral ako na obrázku č.7

    Marhuľové clafoutis (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mesiar50
Marhule mám rád,koláčik musí byť dozaista chutný
Kk.Vďaka .Inšpirácia dobrá ,naozaj dobrá
petra69
Clafoutis zboznujem, ceresnove je najlepsie... Len vzdy ked ho urobim musim vysvetlovat ze "to take ma byt" :)
francuzska1
tak to som rada, ze nie som v tom sama;-)) lebo zvacsa ludia od toho ocakavaju nejaku bublaninu, ak by to bola bublanina tak to nazvem bublaninu predsa;-))) a clafoutis si moze kazdy urobit s ovocim podla chuti;-))) mnaaaaaam, @2010 , tak s tymi figami by to mohlo byt dobre, skoda, ze u nas tie 'cerstve' figy co dostat kupit chutovo nemozno porovnavat s tymi cerstvymi priamo zo stromu...;-((( ale tak je to aj s inym exotickym ovocim...
veronika93
Som sa ti sem prišla mrknúť :). No jasné kto bol aspoň chvíľku vo fr rodine, musel nájsť na stole clafoutis. A kto aspoň chvíľku s nimi pobudol, zistil, že ho nesmia zaskočiť kôstka od čerešne :D. Ja som prvý krát šokovala náhradnú fr. mamu, keď som im išla clafoutis spraviť a pekne krásne som si sadla a začala vykôskovávať. Vraj načo, veď sa vypľuje! :D Potom som si na to navykla...a doniesla to domov. A tu som skoro dostala po ušoch :D. Iný kraj iný mrav.
Ale ku samotnému clafoutis, je to taký fr. spôsob prípravy rýchleho koláča ako naša bublanina, ale chuť je podľa mňa sto krát lepšia...nezabieha. Nezabieha preto lebo je príjemne vláčny a (nechcem to furt všade opakovať, ale ako to inak povedať) vlhký :)).
Ja tiež robím bez mrveničky a radšej s marhuľami ako s čerešňami. Má to lepšiu "šťavu" :).