Najjednoduchší čerešňový nekoláč

2010 - bez fotky2010, 15. augusta 2011
Najjednoduchší  čerešňový nekoláč
Foto: 2010

Ani prasok do peciva ani kvasnice ci tvaroh. Takze ziadna bublanina ale Francuzka klasika z ciernych ceresni "Clafoutis aux cerises". Pozeral som viac postupov Zobraziť celý popisAni prasok do peciva ani kvasnice ci tvaroh. Takze ziadna bublanina ale Francuzka klasika z ciernych ceresni "Clafoutis aux cerises". Pozeral som viac postupov ale nakoniec som isiel podla Julie Child.

10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

3 hrnceky
1 1/4 hrnceka
3
2/3 hrnceka
1/2 hrnceka
spetka
1 lyzicka
 na vymastenie pekáča




Postup

  1. 1

    Dame si rozohriat ruru na 180 C Do mixera dame rozbite cele vajicka ( zltko aj bielko ) pridame cukor , muku ,sol a vanilkovu esenciu ( my sme pouzili "naozajstnu " cca 4 cm struku). Vsetko poriadne rozmixujeme . A nachystame si cierne ceresne.

    Najjednoduchší  čerešňový nekoláč - obrázok 1
  2. 2

    Maslom vymastime formu , a nalejeme malu ciastku riedkeho cesta aby nam pokryvalo dno na par milimetrov a dame piect na cca 3-5 minut dokial nam neztuhne. Vyberieme z rury.

    Najjednoduchší  čerešňový nekoláč - obrázok 2
  3. 3

    Klasicky recept pouziva cierne ceresne ktore sa pouzivaju cele neodkvostkovane , ze vraj kvostky pridaju lepsiu chut trochu ako mandle..? Ceresne poukladame na predpeceny zaklad a stedro pocukrujeme.

    Najjednoduchší  čerešňový nekoláč - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme zvysnym riedkym cestom a dame piect do zlatista.(pichnut spajglou ci je cista ..) Vyberieme a stedro pocukrujeme.

    Najjednoduchší  čerešňový nekoláč - obrázok 4
  5. 5

    Pozor je to velmi horuce -ceresne , servirujeme teple.

    Najjednoduchší  čerešňový nekoláč - obrázok 5

Diskusia k receptu

michsamant
Julie Child ma super domace, jednoduche recepty. Mne vacsina surovin na ne chyba, ale ak by som ich mala, urcite skusim uvarit aspon polovicu receptov z jej knihy. Krasny kolac!
2010
@michsamant , aj ked Julia nebola Francuzska ale tam len zila .Tak jej recept sa mi zdal najlepsi.Ked mas rada zemlovku tak tento kolac chuti ako super zemlovka.Tych cesresni sme mali vela tak sme robili este jeden s mrvenickou "tatre aux cerises a lallemande" , ale tento "clafoutis" bol spica.
michsamant
Ceresne u nas nemaju, ale objavila som mirabelky, z ktorych som tento rok robila bublaninu a bola super. Recept si ukladam, urcite sa zide :)
alena45
aj ja mám mirabelky, ak mi vyjde čas, tak určite spravím, mám dokonca aj vanilkovú domácu esenciu z afrických ostrovov. Len si prosím oprav to mlieko. Ja mám problém s počítaním, zvlášť s prechodom cez desiatku a toto je na mňa moc...
2010
@alena45 , dik naozaj to malo byt 1 a trosku a vyzeralo to ako 11 hrncekov...( opravene) .To cesto je aj tak take riedke ako na palacinky.
jerica
šikovný recept kde sú dvaja,ukladám,čerešne hrajú prím v našom sade a na jednu nezabudnem pokiaľ ma bude ruka pobolievať:-))
U nás v obci sú sady s tou odrodou,majiteľ vyváža,na náš trh ide iná trieda:-) IIa
alena45
dík, naša Lenka mi to bude musieť preložiť a popritom sa ho aj naučí robiť, to som to vymyslela !
zdezda
hmmmm, to musí byť fajnové, to cesto je ako palacinkové, však?vyskúšam, hrnčekové mám rada :-)
evas13
Aj jaj čerešne veru áno, možno zajtra to veru bude. :)
2010
Robili sme este jeden s mrvenickou na vrchu a listkovym cestom na spodku plus ceresne sme natreli lahko rozvarenymi borovkami s cukrom.) ten som nestihol ani odfotit...


cybill
Koláčik veru krásny, receptík jednoduchý, ... nuž ale včera som ho piekla, tiež som dala pravú vanilku a krásne čerešne...dosť dlho sa piekol, aj 40 minút, to palacinkové cesto je hutné, ťažké, až klzké, skrátka mi to vôbec nechutí. Kam sa hrabe táto francúzska špecialita na našu voňavú žltú bublaninku, lístkový závin alebo klasiku s chrumkavou posýpkou......................? Toto už nikdy viac.
2010
@cybill , a u nas sa uz piekol viac krat aj dnes s marhulami a nektarinkami co su v sezone. Sorry, ale na Slovensku nie je daco podobne , mozno by nemal byt ani v kategorii kolacov ale skor desert? V Anglicku je daco podobne "bread and butter puding ".


2010
A dalsia vyborna varianta z borievok.


viera1
@2010 vyzerá to ako čučoriedky (borievky =juniper).Asi si myslel ľudový názov "borovky".
2010
@viera1 , to je najvacsi problem s Varechou ze sa nedaju korigovat -editovat komentare . Spravil som preklep a uz sa neda opravit , jasne ze borovky , cucoriedky.Dik.
mia2404
mňam,,,,,, tak recept ma dostal , takže ideme nato :-))
babidka
@2010 , ceresnovy je azda najznamejsi ale clafoutis som raz robila aj s hruskami a ten bol nadovsetky ake som dovtedy jedla :-) Ja by som clafoutis skor priradila k omeletam ...Raz na dovolenke ked som nemala moznost pouzit ruru , tak som ho upiekla na dvoch panviciach .Aj tak sa da :-)
slavka2012
@2010 , na zahryznutie. Normalne mam chut ho urobit, a hoci som doteraz cerstve figy konzumovala iba surove, asi do nich v sezone zainvestujem a upeciem takyto kolacik, aby som vedela, ako chuti s figami. Teraz by som vsak na to potrebovala dvanast mesiacikov a este aj odhrnac snehu...
mesiar50
Narobil si mi poriadne chúťky.Musím sa priznať o figovom koláči som ešte nepočul.Tvoj je senzačný
gratulujem
2010
@slavka2012 , @mesiar50 , dakujem za pekne komentare ale popredu upozornujem ze nie je slovensky equivalent, takze necakajte nadychanu bublaninu ale asi skor ako peceny puding.Ked je velmi stavnate ovocie ako tieto cerstve figy je treba zapiect kratko 5 min.tenku vrstvu na spodku , vybrat z truby poukladat ovocie a zaliat zvyskom cesta co skor vyzera ako cesto na palacinky a posypat ovocie zlahka krystalovym cukrom a kuskami masla aby sa pekne zapieklo :-)


afataga
cista provokacia s tymi figami :-) ked sa raz za rok dostanem ku cerstvym priamo zo stromu, neviem sa ich dojest, do kolaca by mi isto nezostala ani jedna :-)
lusinkab
......tak toto ja musim vyskusat s tymi figami ale este jedna otazka aj si ich nejako pred tym tepelne upravoval alebo len cerstve na vrch poukladal? :-)
mesiar50
@2010
Ďakujem za podrobné vysvetlenie.Recept si ukladám
po príchode na sk určite vyskúšam.
2010
@lusinkab , na stvrtky pokrajane mensie zrele, @afagata , provokacia ? vam za chvilu budu kvitnut tulipany a tu zacinaju strelicie :-)



helanka
krasa v jedeni, krasa v prirode a tieto "birds of paradise" prave u ma vo vaze dokoncili svoju dlhu put.
esteze tak dlho vydrzia tesit hoci aj odrezane vo vaze. zavidim tu krasu lebo my tu este zimujeme.
francuzska1
@2010 , diky, ze si ma upozornil na tvoje clafoutis, mas ho skvele!!! a dobre si poznamenal, prave, resp. tradicne clafoutis sa robi z neodkoskovanych ciernych ceresni - visni..;-) ako pozeram komentare a vidim v nich tie tvoje rozne clafoutis, ty si snad lespi ako hociktora francuzska stranka o vareni he he;-)))
francuzska1
*oprava*
pardon, cierne ceresne nerovna sa visne, ale mne to vzdy napadne, ze visne...
2010
@francuzska1 , dakujem na povodny recept som hladal inspiraciu v knizke Ripailles Traditional French Cuisine, ja nepeciem len sem tam ked je vela cerstveho ovocia.
2010
hrozno v sezone male cervene sladke... dalsi Clafoutis aux raisins


havino
ej ty provokatér, dala by som si hned, z tých čerstvých fíg musím vyskúšať, ked ich donesiem z Chorvátska a tieto ostatné ked bude sezonne ovocie
katkat
upecene pred 15 minutami, stvrtina uz zjedena :) super recept, dakujem... bola som zvedava co z toho vznikne, pretoze asi v polke pecenia sa v strede vydul a ani za nic nechcel klesnut, ale nakoniec si dal povedat ked trochu vychladol:)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia