Marhuľové clafoutis (fotorecept)

Autor receptu: francuzska1

Pokiaľ viem, originál francuzské clafoutis sa robí z čerešní aj s kôskami a mliekom, toto je trošku obmenené clafoutis, na ktoré som dostala recept od kamošky Anky... Niečo podobné som piekla aj keď som bola vo Francúzsku, ale suroviny som dávala od oka, takže som si povedala, že bude lepšie ak Vám ponúknem recept aj s odváženými surovinami, ktorý som trošičku upravila. Je to rýchlo hotové, takže ani nečakaná návšteva Vás nezaskočí...

6-8
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kompotové marhule necháme odkvapkať, šťavu nevylejte, budeme ju potrebovať /100ml/. Marhule rozložíme na vymastenú formu, ak použijete silikónovú ako ja táto starosť odpadá;-)/obr.č1/.
  2. Tie zalejeme cestom, ktoré si pripravíme následovne : Smotanu vmiešame do 100ml šťavy z kompótu /obr.č.2/. Ešte nezalievajte, počkajte a čítajte ďalej;-).
  3. V inej nádobe si pripravíme múku, urobíme do nej jamku a do nej vložíme vajíčka zmiešané s cukrom a vanilkovým extraktom. Dobre rozšľaháme, vznikne nám hladké cesto, ktoré zmiešame s pripravenou šťavou a smotanou. Nešpekulujte ako ja, lebo som si myslela,že obabrem systém a že si zjednoduším prácu a tak som vajíčka s cukrom nevymiešala, ale som pridala k múke a keď som to začala všetko miešať, pomer tekutých a suchých surovín nepustil a nedalo sa to až tak dobre vymiešať, vyzeralo to takto:
  4. Nakoniec som bola nutená pridať do nie najlepšie vymiešanej múčnej zmesy už vymiešanú kompótovú šťavu+smotanou a vyzeralo to takto ako vidíte na obr.č.4, takže nič hrozné sa nestalo a všetko pokračovalo podľa plánu:
  5. A teraz prichádza ten moment kedy môžeme vyliať cesto na marhule čakajúce v spomínanej forme a šup do rúry kde bude odychovať cca 20 minút pri teplote 200° podľa typu rúry.
  6. Medzitým si pripravíme mrveničku /ktorá tam podľa mňa vôbec ale vôbec nemusí byť ale v pôvodnom recepte bola, tak ju tu tiež uvádzam/z masla a cukru na posypanie.. Po 20 min vyberieme formu z rúry, posypeme mrveničkou a pečieme ešte ďalších cca 10 -15 minút. Robíme špajľový test, špajľa musí byť čistá. Podáva sa horúci so sladkou smotanou alebo šľahačkou, keď je studený už nie je taký chutný, resp. nie každému bude chutiť aj keď bude teplý, napríklad mojej mame nechutí, takže rátajte aj s touto možnosťou... Prajem dobrú chuť!!!
  7. Po vytiahnutí vyzeral ako na obrázku č.7