Marhuľové čatní fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 6. júla 2012
Marhuľové čatní (fotorecept)
Foto: irenaw

Podľa Canadian Living Magazine 7/2004. Upravené len trošku. Výsledok je presne taký, ako som čakala... už si len niečo k nemu ugrilovať :-)

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 čl
1 šálka
1/2 PL
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
1/4 čl
1/4 čl
štipka
4 šálky
1 šálka
1/2 šálky
1/2 šálky
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Marhule by sa mali spariť a olúpať. Nachystáme si jeden hrniec s vriacou vodou a jeden s ľadovou. Celé marhule vložíme do vriacej vody na 15-20 sekúnd a hneď preložíme do ľadovej vody. Po ochladení vyberieme a olúpeme. Priznávam sa, toto som vynechala. Mala som mäkké, zrelé marhule, tak som ich ošúpala len tak, koľko išlo, ostatné šupky som nechala. Pokrájame na malé kocky. 4 šálky nakrájaných a očistených marhúľ vážili 750 g. Jednu veľkú cibuľu som tiež pokrájala na drobno. Bola to presne 1 šálka, 150 g. Hrozienka som umyla vo vriacej vode. Ostatné suroviny som tiež odmerala.

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme zohriať olej, vsypeme cibuľu a všetky suché koreniny. Na miernom ohni opekáme asi 5 minút, kým cibuľa zmäkne. Pridáme marhule, cukor, hrozienka (dala som obyčajné), ocot, nadrobno pokrájanú čili papričku.

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho miešania varíme na miernom ohni kým masa nenadobudne konzistenciu džemu. Trvalo to cca 30 minút.

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplníme do malých pohárikov. Do hrnca vložíme starú utierku, zatvorené poháriky a nalejeme do 2/3 výšky pohárikov horúcu vodu. Zatvoríme pokrievkou a na slabom ohni varíme 10 minút. Odstavíme, zakryjeme uterákom a necháme do druhého dňa vychladnúť. Vyšlo 6 malých a ešte menších :-) pohárikov. Hmoty bolo odhadom 500 ml.

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

marianna76
fajn, robila som čatní, ale iné, keď budem mať niekedy marhule spravím si aj takéto, ďakujem
palokuchki
Urcite velmi chutne. Recept na marhulove catni este nemam. Dakujem a ukladam si do KK.
monikab
k čomu sa používa také čatní?
marhule mám,tiež urobím
astheart
Kdysi jsem dostala pár skleniček broskvového čatní. Bylo vynikacící. Rodina mé sestry ho také vychvalovala. Teď jsem si na to vzpomněla..... meruňkové musí být podobné. Recept na to broskvové nemám, ale.... asi vím, kdo ho v Anglii má. Seženu ho a pak přidám. :)
irenaw
ďakujem vám všetkým :-) @marianne69 nech sa vydarí. @monikab vidím to na grilovačku, alebo morčací steak, možno nejaké kačacie prsia, poskúšam. @astheart ktoré skôr vyskúšať, vyzerajú super :).
milad
práve buble v hrnci, už som lízla, je perfektné:-)))akurát som miesto hrozienok dala hrsť sušených brusníc- u nás sa hrozienka neviem prečo, nejedia a zázvor som dala čerstvý a ešte som prišmarila trošku kandizovaného ananásu- všetko nasekané najemno..ale to už je asi iná rozprávka...-)))
irenaw
@milad hlavne, že chutí, je toľko variácií, každý si pridá podľa fantázie. ďakujem za info :-)
mandula
no dneska som tuto maskrtu robila aj ja ale...
zabudla som tam pridat ocot,no ale aj tak chutilo,bolo to nasladle ale mnamka :-)
irenaw
@mandula tuším si uvarila netradičný džem ;-) čo tak pridať trochu octu pred konzumáciou, možno by to bolo fajn.
javama
Super receptík, včera som robila 1 dávku a dnes idem na ďalšie 2, aby som mala do zásoby....Podľa môjho manžela "zvrhnutá, ale výborná"




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia