Foto: irenaw
Podľa Canadian Living Magazine 7/2004. Upravené len trošku. Výsledok je presne taký, ako som čakala... už si len niečo k nemu ugrilovať :-)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 čl |
|
1 šálka |
|
1/2 PL |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/2 čl |
|
1/4 čl |
|
1/4 čl |
|
štipka |
|
4 šálky |
|
1 šálka |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1/2 ks |
|
Postup
-
1
Marhule by sa mali spariť a olúpať. Nachystáme si jeden hrniec s vriacou vodou a jeden s ľadovou. Celé marhule vložíme do vriacej vody na 15-20 sekúnd a hneď preložíme do ľadovej vody. Po ochladení vyberieme a olúpeme. Priznávam sa, toto som vynechala. Mala som mäkké, zrelé marhule, tak som ich ošúpala len tak, koľko išlo, ostatné šupky som nechala. Pokrájame na malé kocky. 4 šálky nakrájaných a očistených marhúľ vážili 750 g. Jednu veľkú cibuľu som tiež pokrájala na drobno. Bola to presne 1 šálka, 150 g. Hrozienka som umyla vo vriacej vode. Ostatné suroviny som tiež odmerala.
-
2
Do hrnca dáme zohriať olej, vsypeme cibuľu a všetky suché koreniny. Na miernom ohni opekáme asi 5 minút, kým cibuľa zmäkne. Pridáme marhule, cukor, hrozienka (dala som obyčajné), ocot, nadrobno pokrájanú čili papričku.
-
3
Za stáleho miešania varíme na miernom ohni kým masa nenadobudne konzistenciu džemu. Trvalo to cca 30 minút.
-
4
Naplníme do malých pohárikov. Do hrnca vložíme starú utierku, zatvorené poháriky a nalejeme do 2/3 výšky pohárikov horúcu vodu. Zatvoríme pokrievkou a na slabom ohni varíme 10 minút. Odstavíme, zakryjeme uterákom a necháme do druhého dňa vychladnúť. Vyšlo 6 malých a ešte menších :-) pohárikov. Hmoty bolo odhadom 500 ml.
marhule mám,tiež urobím
zabudla som tam pridat ocot,no ale aj tak chutilo,bolo to nasladle ale mnamka :-)