Marhuľové čatní (fotorecept)
Autor receptu: irenaw
Podľa Canadian Living Magazine 7/2004. Upravené len trošku. Výsledok je presne taký, ako som čakala... už si len niečo k nemu ugrilovať :-)
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Marhule by sa mali spariť a olúpať. Nachystáme si jeden hrniec s vriacou vodou a jeden s ľadovou. Celé marhule vložíme do vriacej vody na 15-20 sekúnd a hneď preložíme do ľadovej vody. Po ochladení vyberieme a olúpeme. Priznávam sa, toto som vynechala. Mala som mäkké, zrelé marhule, tak som ich ošúpala len tak, koľko išlo, ostatné šupky som nechala. Pokrájame na malé kocky. 4 šálky nakrájaných a očistených marhúľ vážili 750 g. Jednu veľkú cibuľu som tiež pokrájala na drobno. Bola to presne 1 šálka, 150 g. Hrozienka som umyla vo vriacej vode. Ostatné suroviny som tiež odmerala.
- Do hrnca dáme zohriať olej, vsypeme cibuľu a všetky suché koreniny. Na miernom ohni opekáme asi 5 minút, kým cibuľa zmäkne. Pridáme marhule, cukor, hrozienka (dala som obyčajné), ocot, nadrobno pokrájanú čili papričku.
- Za stáleho miešania varíme na miernom ohni kým masa nenadobudne konzistenciu džemu. Trvalo to cca 30 minút.
- Naplníme do malých pohárikov. Do hrnca vložíme starú utierku, zatvorené poháriky a nalejeme do 2/3 výšky pohárikov horúcu vodu. Zatvoríme pokrievkou a na slabom ohni varíme 10 minút. Odstavíme, zakryjeme uterákom a necháme do druhého dňa vychladnúť. Vyšlo 6 malých a ešte menších :-) pohárikov. Hmoty bolo odhadom 500 ml.