Marhuľové čatní (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Podľa Canadian Living Magazine 7/2004. Upravené len trošku. Výsledok je presne taký, ako som čakala... už si len niečo k nemu ugrilovať :-)

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Marhule by sa mali spariť a olúpať. Nachystáme si jeden hrniec s vriacou vodou a jeden s ľadovou. Celé marhule vložíme do vriacej vody na 15-20 sekúnd a hneď preložíme do ľadovej vody. Po ochladení vyberieme a olúpeme. Priznávam sa, toto som vynechala. Mala som mäkké, zrelé marhule, tak som ich ošúpala len tak, koľko išlo, ostatné šupky som nechala. Pokrájame na malé kocky. 4 šálky nakrájaných a očistených marhúľ vážili 750 g. Jednu veľkú cibuľu som tiež pokrájala na drobno. Bola to presne 1 šálka, 150 g. Hrozienka som umyla vo vriacej vode. Ostatné suroviny som tiež odmerala.
  2. Do hrnca dáme zohriať olej, vsypeme cibuľu a všetky suché koreniny. Na miernom ohni opekáme asi 5 minút, kým cibuľa zmäkne. Pridáme marhule, cukor, hrozienka (dala som obyčajné), ocot, nadrobno pokrájanú čili papričku.
  3. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni kým masa nenadobudne konzistenciu džemu. Trvalo to cca 30 minút.
  4. Naplníme do malých pohárikov. Do hrnca vložíme starú utierku, zatvorené poháriky a nalejeme do 2/3 výšky pohárikov horúcu vodu. Zatvoríme pokrievkou a na slabom ohni varíme 10 minút. Odstavíme, zakryjeme uterákom a necháme do druhého dňa vychladnúť. Vyšlo 6 malých a ešte menších :-) pohárikov. Hmoty bolo odhadom 500 ml.