Foto: stanka21
Vynikajúca torta. Rýchla a jednoduchá príprava. TIP: S marcipánom sa dobre pracuje keď má izbovú teplotu. Aby sa nám marcipán nelepil, vaľkáme ho na papieri Zobraziť celý popisVynikajúca torta. Rýchla a jednoduchá príprava. TIP: S marcipánom sa dobre pracuje keď má izbovú teplotu. Aby sa nám marcipán nelepil, vaľkáme ho na papieri na pečenie. Podľa potreby ho vždy posypeme sušeným mliekom ( rovnako ako keď klasické cesto sypeme múkou ).
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mlieko rozdelíme na dva časti. V jednej časti rozpustíme vanilkový cukor. V druhej časti rozmiešame smotanové pudingy a uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyberieme Palmarin, aby nám zmäkol. Pripravíme si marcipán: polotučné sušené mlieko ( Sunar ), práškový cukor, bielok, med a olej spolu vymiešame na tuhú hmotu. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Podľa potreby ešte prisypeme sušené mlieko. Ak chceme mať farebný marcipán, pridávame potravinársku farbu v malých množstvách a postupne. Palmarin vymiešame a pridáme puding. Dobošový plát dáme na tácku a potrieme 1/3 plnky. Zakryjeme plátom, potrieme 1/3 plnky a postup zopakujeme, ale trošku plnky si odložíme na potretie vrchného plátu. Marcipán si rozdelíme na viac častí. Tvarujeme ho valčekom, na papieri na pečenie. Aby sa nám nelepil, sypeme ho sušeným mliekom. Vaľkáme ho na 3-5 mm hrúbku a na menšie kúsky. Je totiž dosť krehký. Pokryjeme vrch aj boky torty a dáme na noc stuhnúť do chladničky. POZNÁMKA: Plnku môžeme urobiť podľa chuti. Smotanový puding vymeníme za ľubovoľný. Dobošové pláty môžeme nahradiť okrúhlym korpusom alebo si upiecť domáce piškóty ( množstvo marcipánu však zdvojnásobíme ). Dobrú chuť !!!
opr.- tortička....