Štóla
Marcipánová štóla na plechu
Autor receptu: archaa
Takáto štóla je jedna báseň. Z dvojnásobnej dávky jej môžete napiecť za plech, nakrájať na rezy alebo štvorce.* Ja pečiem len
polovičné množstvo, zato však do okrúhlej tartovej formy a mám ešte aj efektný vianočný zákusok. Tak alebo onak, určite
neoľutujete, ak sa do tejto mojej štóly pustíte, uvidíte, že stojí za to a nie je s ňou ani veľa práce. Recept teda uvádzam na plochú
tartovú formu, ak jej chcete napiecť za plech zdvojnásobte uvedené množstvo.
8 porcií |
30 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Hrozienka a kandizované kôry namočíme do rumu a necháme dobre odpočinúť.
- Formu, v ktorej budeme štólu piecť si vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
- Orechy (ja dávam mandle) krátko orestujeme na suchej panvici. Dávame pozor, aby nezhoreli. Marcipán nakrájame na menšie kúsky.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme orestované orechy, tvaroh, práškový a vanilkový cukor, vajcia, maslo a korenie. Vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu podobnú konzistencii cesta na bábovku. Primiešame doň namočenú rumovú zmes ovocia a marcipán. Premiešame a vylejeme do pripravenej formy na pečenie. Dobre uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 25 minút.
- Roztopíme maslo a potrieme ním vrch ešte teplého koláča. Hneď pocukrujeme a necháme vychladnúť.
- Potom už len najkrájame a podávame.
- Dobrú chuť.