Štóla

Marcipánová štóla na plechu

Autor receptu: archaa

Takáto štóla je jedna báseň. Z dvojnásobnej dávky jej môžete napiecť za plech, nakrájať na rezy alebo štvorce.* Ja pečiem len polovičné množstvo, zato však do okrúhlej tartovej formy a mám ešte aj efektný vianočný zákusok. Tak alebo onak, určite neoľutujete, ak sa do tejto mojej štóly pustíte, uvidíte, že stojí za to a nie je s ňou ani veľa práce. Recept teda uvádzam na plochú tartovú formu, ak jej chcete napiecť za plech zdvojnásobte uvedené množstvo.

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka a kandizované kôry namočíme do rumu a necháme dobre odpočinúť.
  2. Formu, v ktorej budeme štólu piecť si vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
  3. Orechy (ja dávam mandle) krátko orestujeme na suchej panvici. Dávame pozor, aby nezhoreli. Marcipán nakrájame na menšie kúsky.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme orestované orechy, tvaroh, práškový a vanilkový cukor, vajcia, maslo a korenie. Vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu podobnú konzistencii cesta na bábovku. Primiešame doň namočenú rumovú zmes ovocia a marcipán. Premiešame a vylejeme do pripravenej formy na pečenie. Dobre uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 25 minút.
  5. Roztopíme maslo a potrieme ním vrch ešte teplého koláča. Hneď pocukrujeme a necháme vychladnúť.
  6. Potom už len najkrájame a podávame.
  7. Dobrú chuť.