Mandľovo-medový koláč Bienenstich fotorecept

elixir - fotkaelixir, 6. januára 2014
Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept)
Foto: elixir

Bodnutie včielkou. Tento zákusok máme veľmi radi. Milý od detstva, a ja odkedy som začala žiť v Berlíne a skúsila. Neskôr som zhliadla jeho prípravu v TV relácii a odtiaľ mám i tento recept.

6
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
175 g
0,5 ČL (na kvások)
75 ml
1 ks
10 g
20 g
Medovo-mandľová obloha:
50 g
100 g
62 g
62 g (izbovej teploty)
Plnka:
15 g
25 g
1 ks
62 g (izbovej teploty)
1 ks
175 ml
Okrem toho:
 (20 cm priemer)
 (na vysypanie formy)
 (na vymastenie formy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Nachystáme suroviny.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku, cukor, mlieko, bielok z vajíčka, štipku soli. Droždie rozmrvíme medzi prstami a tiež pridáme k ostatným surovinám.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hnetacími hákmi vypracujeme cesto. Plochu posypeme múkou, cesto na ňu preložíme, posypeme múkou i z vrchu a dobre ho v nej obalíme. Potom ho rozvaľkáme na veľkosť formy.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymastíme a múkou vysypeme formu na pečenie. Cesto preložíme do formy.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mandľovo-medová obloha: Do hrnca dáme maslo, cukor a med. Spolu ich rozpustíme a privedieme k varu.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne do medovej zmesi vsypeme plátky mandlí. Túto zmes potom rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a dáme na 6-8 hodín do chladničky (napr cez noc).

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vybratí z chladničky dáme cesto na 35 minút piecť do predohriatej rúry na 180°C. V prípade, že mandle začnú rýchlo hnednúť, prikryjeme koláč zvrchu papierom na pečenie či alobalom a dopečieme tak. (Ja som prikryla až okolo 30 minúty.)

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený korpus potom rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame vopred na porcie.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spodný plát vrátime do formy na pečenie, natrieme naň plnku a časti prekrojeného korpusu uložíme navrch.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Príprava plnky: Nachystáme suroviny na plnku.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mlieko (okrem 3 lyžíc) dáme variť s vanilkovou dreňou a cukrom. Kým zovrie, v troch lyžiciach mlieka rozmiešame maizenu.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uvaríme hustý puding.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do ešte horúceho pudingu postupne vmiešame žĺtko, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne (preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža").

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Maslo vyšľaháme do krémova a postupne pridávame vychladený puding, premiešavame. Dáme do chladničky aby trošku stuhla.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový koláč.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Zboznujem tvoje fotky,svieze,maju taky optimisticky nadych ako cerstvy vzduch:-))dopozerala sam Annu zo zeleneho domu,tak by to nejako povedala :-)...a kolac moze byt skvely.Toto bodnutie vcielky vyskusam,kupila som 5 sedmiciek praveho medu od vcelara,tak vyuzijem...TS
ci pana, u nas ide med ako teple rozky, toto priam spieva k zahryznutiu, sikulka :)