Mandľovo-medový koláč Bienenstich fotorecept

elixir - fotkaelixir, 6. januára 2014
Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept)
Foto: elixir

Bodnutie včielkou. Tento zákusok máme veľmi radi. Milý od detstva, a ja odkedy som začala žiť v Berlíne a skúsila. Neskôr som zhliadla jeho prípravu v TV relácii a odtiaľ mám i tento recept.

6
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
175 g
0,5 ČL (na kvások)
75 ml
1 ks
10 g
20 g
Medovo-mandľová obloha:
50 g
100 g
62 g
62 g (izbovej teploty)
Plnka:
15 g
25 g
1 ks
62 g (izbovej teploty)
1 ks
175 ml
Okrem toho:
 (20 cm priemer)
 (na vysypanie formy)
 (na vymastenie formy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Nachystáme suroviny.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku, cukor, mlieko, bielok z vajíčka, štipku soli. Droždie rozmrvíme medzi prstami a tiež pridáme k ostatným surovinám.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hnetacími hákmi vypracujeme cesto. Plochu posypeme múkou, cesto na ňu preložíme, posypeme múkou i z vrchu a dobre ho v nej obalíme. Potom ho rozvaľkáme na veľkosť formy.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymastíme a múkou vysypeme formu na pečenie. Cesto preložíme do formy.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mandľovo-medová obloha: Do hrnca dáme maslo, cukor a med. Spolu ich rozpustíme a privedieme k varu.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne do medovej zmesi vsypeme plátky mandlí. Túto zmes potom rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a dáme na 6-8 hodín do chladničky (napr cez noc).

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vybratí z chladničky dáme cesto na 35 minút piecť do predohriatej rúry na 180°C. V prípade, že mandle začnú rýchlo hnednúť, prikryjeme koláč zvrchu papierom na pečenie či alobalom a dopečieme tak. (Ja som prikryla až okolo 30 minúty.)

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený korpus potom rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame vopred na porcie.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spodný plát vrátime do formy na pečenie, natrieme naň plnku a časti prekrojeného korpusu uložíme navrch.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Príprava plnky: Nachystáme suroviny na plnku.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mlieko (okrem 3 lyžíc) dáme variť s vanilkovou dreňou a cukrom. Kým zovrie, v troch lyžiciach mlieka rozmiešame maizenu.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uvaríme hustý puding.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do ešte horúceho pudingu postupne vmiešame žĺtko, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne (preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža").

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Maslo vyšľaháme do krémova a postupne pridávame vychladený puding, premiešavame. Dáme do chladničky aby trošku stuhla.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový koláč.

    Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
Zboznujem tvoje fotky,svieze,maju taky optimisticky nadych ako cerstvy vzduch:-))dopozerala sam Annu zo zeleneho domu,tak by to nejako povedala :-)...a kolac moze byt skvely.Toto bodnutie vcielky vyskusam,kupila som 5 sedmiciek praveho medu od vcelara,tak vyuzijem...TS
@elixir , máš môj obrovský obdiv, prekrásny koláčik, fotky, štylizácia, príbeh... Anna by to vystihla naozaj najlepšie - tiež ju od detstva milujem @marianne :) 5* aj KK, toto nevyskúšať by bolo hriechom :)
no do prkýnka. :D niečo neskutočne famózne... určite vyskúšam, aj keď mne sa tak krásne určite nepodarí a možno si aj ponadám pri príprave ale stojí to zato!
krásna prezentácia s perfektným popisom a nádhernými fotkami "pichnutia včielkou" - tohto úžasného koláčika tebou :-)
5***** za toto dielko ti dávam, svoj obdiv i uznanie :-)
vsetko uz bolo povedane... pekny recept aj fotky, si naozaj sikovnica :) a este jedna malickost, zboznujem sposob, akym nazyvas Tvoju drahu polovicku, ze mily, je to mile, s tym sa clovek malokedy stretne, palec hore :)
nie moja, mňa nedostaneš...ja som si takéto prekrásne dobroty zakázala na nejaký čas. Čo keby si sa pekne vrátila k diétnejšej kuchyni?
@tiginko :))) tiež ma väčšinou lákajú tie diétnejšie viac... ale niekedy ma prepadne taká "akútna potreba" dodať telu glukózu a hromádku tuku... no a keď už si raz za čas človek také dá, nemal by nad tým čo pojedá radšej priveľmi rozmýšľať :)
Toto je iné bodnutie včielkou ako to naozajstné! (..bolieť môže iba pri jeho nadmernej konzumácii..)
Hodno vyskúšať, samé lákavé prísady!
Bienentisch tiež často robievam...Tebe sa krásne vydaril, fotopostup máš úžasný...môj recept je odlišný, tak si tento tvoj odložím do kk a vyskúšam ho podľa teba,5*
@medovnicek keď som tento koláč pripravovala, mala som čo robiť, aby som už tie časti nevyjedala len tak samotné rovno z hrnca :) Inak koláč najlepšie chutí v deň, keď sa upečie a na druhý deň.
@garanco :)
@iva63 dúfam, že budeš spokojná :)
velmi dobre, velmi sladke a velmi syte. aj ked vraj pochadza z nemecka, pripomina mi arabske zakusky lebo oni pouzivaju vela medu, cukru, mandli aby sa nepokazili v teple. alobalom to treba zakryt hned a piect max 150 C

Pridaj komentár k receptu: