Foto: elixir
Bodnutie včielkou. Tento zákusok máme veľmi radi. Milý od detstva, a ja odkedy som začala žiť v Berlíne a skúsila. Neskôr som zhliadla jeho Zobraziť celý popisBodnutie včielkou. Tento zákusok máme veľmi radi. Milý od detstva, a ja odkedy som začala žiť v Berlíne a skúsila. Neskôr som zhliadla jeho prípravu v TV relácii a odtiaľ mám i tento recept.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
175 g |
|
0,5 ČL (na kvások) |
|
75 ml |
|
1 ks |
|
10 g |
|
20 g |
|
Medovo-mandľová obloha: | |
50 g |
|
100 g |
|
62 g |
|
62 g (izbovej teploty) |
|
Plnka: | |
15 g |
|
25 g |
|
1 ks |
|
62 g (izbovej teploty) |
|
1 ks |
|
175 ml |
|
Okrem toho: | |
(20 cm priemer) |
|
(na vysypanie formy) |
|
(na vymastenie formy) |
|
Postup
-
1
Cesto: Nachystáme suroviny.
-
2
Do misky dáme múku, cukor, mlieko, bielok z vajíčka, štipku soli. Droždie rozmrvíme medzi prstami a tiež pridáme k ostatným surovinám.
-
3
Hnetacími hákmi vypracujeme cesto. Plochu posypeme múkou, cesto na ňu preložíme, posypeme múkou i z vrchu a dobre ho v nej obalíme. Potom ho rozvaľkáme na veľkosť formy.
-
4
Vymastíme a múkou vysypeme formu na pečenie. Cesto preložíme do formy.
-
5
Mandľovo-medová obloha: Do hrnca dáme maslo, cukor a med. Spolu ich rozpustíme a privedieme k varu.
-
6
Následne do medovej zmesi vsypeme plátky mandlí. Túto zmes potom rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a dáme na 6-8 hodín do chladničky (napr cez noc).
-
7
Po vybratí z chladničky dáme cesto na 35 minút piecť do predohriatej rúry na 180°C. V prípade, že mandle začnú rýchlo hnednúť, prikryjeme koláč zvrchu papierom na pečenie či alobalom a dopečieme tak. (Ja som prikryla až okolo 30 minúty.)
-
8
Upečený korpus potom rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame vopred na porcie.
-
9
Spodný plát vrátime do formy na pečenie, natrieme naň plnku a časti prekrojeného korpusu uložíme navrch.
-
10
Príprava plnky: Nachystáme suroviny na plnku.
-
11
Mlieko (okrem 3 lyžíc) dáme variť s vanilkovou dreňou a cukrom. Kým zovrie, v troch lyžiciach mlieka rozmiešame maizenu.
-
12
Uvaríme hustý puding.
-
13
Do ešte horúceho pudingu postupne vmiešame žĺtko, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne (preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža").
-
14
Maslo vyšľaháme do krémova a postupne pridávame vychladený puding, premiešavame. Dáme do chladničky aby trošku stuhla.
-
15
Hotový koláč.
@mariamka @tiginko @luss44 @kukulienka71 @stacy77777 @jerica @margaretka28 @mesiar50 ďakujem vám za všetky krásne slová... :)
@brambora som rada, že Ťa zaujal koláč... A mám nádej, že nakoniec nadávať nebudeš :) Sú to jednoduché prípravy troch súčastí koláča a pomedzi ne lážo plážo... :)
aj mne sa páči, uložila som skôr bez komentu, aby som ho nestratila :-)
5***** za toto dielko ti dávam, svoj obdiv i uznanie :-)
Hodno vyskúšať, samé lákavé prísady!
@garanco :)
@iva63 dúfam, že budeš spokojná :)